Λόγια ενθάρρυνσης

Λόγια ενθάρρυνσης



Λόγια ενθάρρυνσης: 
Το Λογοτεχνικό περιβόλι στέλνει σε όλους τους αναγνώστες του την αγάπη του και τις ευχές του για μια χαρούμενη μέρα και μια όμορφη και Κυριακή κοντά στους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. Ανέκαθεν μου άρεσαν οι προσευχές του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και τις μοιράζομαι μαζί σας: 1η «Κύριε, κάνε με όργανο της ειρήνης Σου ! Εκεί που υπάρχει μίσος, ας φέρνω την αγάπη. Εκεί που υπάρχει αδικία, ας φέρνω την συγχώρεση. Εκεί όπου υπάρχει διχόνοια, ας φέρνω την ένωση. Εκεί όπου υπάρχει σφάλμα, ας φέρνω την αλήθεια. Εκεί όπου υπάρχει αμφιβολία, ας φέρνω την πίστη. Εκεί όπου υπάρχει απελπισία, ας φέρνω την ελπίδα. Εκεί όπου υπάρχει σκοτάδι, ας φέρνω το φως. Εκεί όπου υπάρχει θλίψη, ας φέρνω τη χαρά. Κύριε, δεν ζητώ τόσο να με παρηγορούν, Παρά να παρηγορώ. Να με καταλαβαίνουν, Παρά να κατανοώ. Να με αγαπούν, Παρά ν αγαπώ. Επειδή Δίνοντας, λαμβάνουμε, Συγχωρώντας, συγχωρούμαστε Πεθαίνοντας, αναστηνόμαστε Στην αιώνια ζωή. 



Ο «Ύμνος στον Ήλιο» του αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης Ύψιστε, Παντοδύναμε, Πανάγαθε Κύριε, σε Σένα τα εγκώμια, η δόξα κ’ η τιμή και κάθε ευλογία! Σε Σένα μονάχα, Ύψιστε, ταιριάζουν και κανένας άνθρωπος δεν είναι άξιος να προφέρει τα’ όνομά σου. Δοξασμένος νάσαι, ω Κύριε, με όλα σου τα πλάσματα και ξέχωρα για τον κυρ αδελφό τον Ήλιο, που μας φέρνει τη μέρα και που η χάρη του μας φωτίζει και που είναι όμορφος κι αστραφτερός και με τη μεγάλη του λάμψη μαρτυράει για Σένα, Ύψιστε! Δοξασμένος νά 'σαι, ω Κύριε, για την αδελφή Σελήνη και τ’ άστρα, που δημιούργησες στον ουρανό, λαμπερά, πολύτιμα κι ωραία! Δοξασμένος νά ‘σαι, ω Κύριε, για τον αδελφό μας τον άνεμο, και για τον αέρα, για το σύννεφο, για τη γαλήνη και για όλους τους καιρούς, που με αυτά στηρίζεις τα πλάσματά σου! Δοξασμένος νά ‘σαι, ω Κύριε, για το αδέλφι μας το νερό, που είναι πολύ χρήσιμο, και ταπεινό και πολύτιμο κι αγνό! Δοξασμένος νά ‘σαι, ω Κύριε, για την αδελφή φωτιά, που με φωτίζεις τη νύχτα, κ’ είναι ωραία και χαρούμενη και δυνατή και ρωμαλέα! Δοξασμένος νάσαι, ω Κύριε, για την αδελφή μας, τη μητέρα τη μητέρα Γη, που μας τρέφει και μας αναβαστάζει και γεννάει πλήθος πωρικά και πολύχρωμα άνθη και δέντρα! Δοξολογείτε κ’ ευλογείτε τον Κύριο, κ’ ευχαριστείτε κ’ υπηρετείτε τον με μεγάλη ταπεινοσύνη. Βλογημένος νάσαι, Κύριε, για όλους που, επειδή σε αγαπούν, συγχωρούν τους εχθρούς τους κ’ υποφέρουν την αδικία και την καταδίωξη: Μακάριοι όσοι επιμένουν στην ειρήνη γιατί από Σένα, Ύψιστε, θα στεφανωθούν! Βλογημένος νάσαι, Κύριε, για τον αδελφό μας το σωματικό Θάνατο, που κανένας ζωντανός δεν μπορεί να τον ξεφύγει! Δυστυχισμένοι μονάχα όσοι πεθαίνουν σε θανάσιμο αμάρτημα μακάριοι όμως όσοι εφύλαξαν τις άγιες εντολές σου γιατί ο δεύτερος θάνατος δεν μπορεί καθόλου να τους βλάψει! 

"Πίνακας ζωγραφικής από τον Ελ Γκρέκο στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης." 

Σημείωση: Ο Φραγκίσκος της Ασίζης είναι καθολικός Άγιος που γεννήθηκε στην Ασίζη της Ιταλίας από πολύ πλούσια οικογένεια, ιδρυτής του Τάγματος των Φραγκισκανών. Ενέπνευσε πολύ τον μεγάλο μας συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη… Η μνήμη του τιμάται από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 4 0κτωβρίου. Πήρε μέρος σε εμφύλιους πολέμους. Κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας του είδε δύο όνειρα τόσο συγκλονιστικά, που τον οδήγησαν στην αμετάκλητη απόφαση να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο έργο της φιλανθρωπίας. Στόχος της φροντίδας του ήταν οι φτωχοί και σε αυτούς έδειχνε έμπρακτα την αγάπη του. Κάποτε μάλιστα ενώθηκε μαζί τους σε μια εξέγερση κατά των ευγενών και αυτό του στοίχισε ένα χρόνο φυλακή. Διωγμένος και αποκληρωμένος από τον πατέρα του, έγινε ερμηνευτής των αισθημάτων που ήταν διαδεδομένα στην εποχή του: κήρυξε την Ειρήνη και την Ισότητα, περιφρόνησε τα πλούτη και στράφηκε με αγάπη σε όλα τα δημιουργήματα του Θεού έμψυχα και άψυχα. ισότητα, την Ήταν τόσο απλός, που κυκλοφορούσε ντυμένος με ένα χιτώνα, δεμένο στη μέση με ένα σκοινί. (Αυτό το είδος ενδυμασίας ,έχουν και σήμερα οι μοναχοί του τάγματός του).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια