Οι απόψεις μου γύρω από το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στα χημικά της Συρίας:

Οι απόψεις μου γύρω από το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στα χημικά της Συρίας:


Με τη γραφίδα της Ρένας Τζωράκη
Τούτες τις σκέψεις θέλω να τις αρχίσω με την ποίηση από το μεγάλο ποιητή μας Κωστή Παλαμα:

«ΜΟΛΩΧ»

Των Ελλήνων την πατρίδα
βάρβαροι την ατιμάζουν!
Όπου ανθοπετούσαν οι Ερωτες
παραδέρνει η νυχτερίδα.
Στη νυχτιά μας μιά πυγολαμπίδα,
των αρχαίων η μνήμη, ψευτοφέγγει
κ’ είναι μιά νυχτιά που δεν τη διώχνεις,
του παντοτινού μας ήλιου αχτίδα!
Και πατρίδα και ψυχή ρουφάν
βάρβαροι από βάθη και από ύψη.
Κι όταν, μ’ ένα τρίσβαθο ωχ!
των Ελλήνων θεέ, ρωτούμε σε:
«Είσ’ εσύ ο ξανθός Απόλλωνας;»
Αποκρίνεσαι:-«Είμ’ εγώ ο Μολώχ!»

Στα χρονικά όλων των εποχών δεν έχει καταγραφεί πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο που έγινε χτες στο ιστορικό Αρκάδι για τα χημικά της Συρίας…
Μια λαοθάλασσα, που αντέδρασε σπώντας επιτέλους εκείνη την παθητική σιωπή, από όλους τους νομούς της Κρήτης μας βροντοφώναξε εκείνο το μεγάλο «ΟΧΙ» ενάντια στην καταστροφή της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και την άνευ προηγουμένου επιχειρούμενη οικολογική καταστροφή».
 Επίσης ζήτησαν, να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περίοδος της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, με ταυτόχρονη, από κοινού, δράση των κινημάτων και των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι αντιδράσεις στο σχέδιο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, είναι ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» την απαίτηση των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για ειρήνη Δημοκρατία σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.



Κοινό επίσης αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξ΄ολοκλήρου οι χώρες που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα». Σημαντική θεωρείται η στάση των συλλόγων και φορέων που συνδέονται με την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τις τέχνες, οι οποίοι τόσο με την παρουσία εκπροσώπων τους όσο και με ψηφίσματα, τάσσονται στο πλευρό των Κρητών και όλων όσοι αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, δεδομένης, όπως τονίστηκε, της διατάραξης έως και καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό, και τις επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.
Η εκδήλωση πέρα από τη μορφή της διαμαρτυρίας και της παρουσίας που είχε, προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω και εξέδωσε μία Διακήρυξη η οποία τις επόμενες μέρες θα παραδοθεί στον έλληνα Πρωθυπουργό, στους εκπροσώπους του ΟΗΕ, της Κομισιόν και του OPCW.




Συγκεκριμένα ζήτησαν:
Να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περίοδος της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, με ταυτόχρονη, από κοινού, δράση των κινημάτων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημαντική θεωρείται η στάση των συλλόγων και φορέων που συνδέονται με την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τις τέχνες.

Τόσο με την παρουσία εκπροσώπων τους όσο και με ψηφίσματα, τάσσονται στο πλευρό των Κρητών και όλων όσοι αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, δεδομένης, όπως τονίστηκε, της διατάραξης έως και καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό, και τις επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.

Τη διαμαρτυρία των κατοίκων της μεγαλονήσου πλαισίωσαν ομιλίες του καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γιδαράκου και καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών και συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία, Ευάγγελου Πισσία.

Ποιητές, καλλιτέχνες και δημιουργοί της τέχνης και του πολιτισμού, έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στη διαμαρτυρία.



Εκείνο, που μου έκανε εντύπωση ,ήταν που δεν άφηναν κανέναν οι αστυνομικοί να τραβήξει φωτογραφικό υλικό εάν δεν είχε μαζί του δημοσιογραφική ταυτότητα και το μπλοκάρισμα ,που έκαναν στον κόσμο και να τον κωλλισιεργούν λέγοντάς του να πάει από άλλον δρόμο ,που ήταν χρονοβόρος και δύσβατος…
Δεν τα κατάφεραν και τούτη τη φορά, γιατί όταν ο λαός θέλει αντιδρά βρίσκει πάντα τρόπους να διαμαρτυρηθεί και ενωμένοι όλοι μαζί σαν γροθιά βρίσκουμε τρόπους να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια…


Ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε θαύματα και στο μυαλό μου ήρθαν τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου και να που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα –ήσυχα και απλά…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια