Τα πλεονεκτήματα του φιλιού της Ρένας Τζωράκη

Τα πλεονεκτήματα του φιλιού της Ρένας Τζωράκη






Αλήθεια ποιος δεν κοίταξε ένα ζευγάρι ερωτευμένων την ώρα που φιλιούνται και να μην αισθανθεί δέος για τον έρωτα για την Αγάπη;
Η πιο τρυφερή στιγμή που δυό μισά ενώνονται και γίνονται ΈΝΑ….
Και  μιλάει η καρδιά για  αγάπη, στοργή ,πάθος και τρυφερότητα.




Κανείς όμως δεν γνωρίζει τα πλεονεκτήματα από ένα φιλί:
Γνωρίζετε πως χάνουμε θερμίδες;
Ένα λεπτό παθιασμένου φιλιού είναι αρκετό για να χάσουμε 26 θερμίδες. Αν το φιλί αυτό ξεχειλίζει από πόθο και πάθος ακόμη περισσότερο σε ένα λεπτό χάνουμε τουλάχιστον 39 θερμίδες.
Το παθιασμένο φιλί έχει και οφέλη στην υγιεινή του στόματος αφού ο οργανισμός παράγει περισσότερη ποσότητα σάλιου από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα η στοματική κοιλότητα να καθαρίζεται. Επίσης το φιλί αποτρέπει την είσοδο βλαβερών μικροβίων και βακτηριδίων μέσα στο στόμα (αναφερόμαστε σε φιλιά μεταξύ 2 υγιών ατόμων). Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, με ένα βαθύ ερωτικό φιλί οι 2 σύντροφοι θα ανταλλάξουν μεταξύ τους, τουλάχιστον 5.000.000 βακτηρίδια.
Κατά τη διάρκεια του φιλιού,τ
α χείλη μας είναι έως και 200 φορές πιο ευαίσθητα στα εξωτερικά ερεθίσματα από τα δάχτυλά μας, ολόκληρο το σώμα μας «συμμετέχει» και  αντιδρά:
Διεγείρει   την όσφρηση και εντείνει την ερωτική διάθεση, καθώς η φυσική μυρωδιά του σώματος φτάνει στα ρουθούνια.
Περισσότεροι από 100 μύες σε ολόκληρο το σώμα ενεργοποιούνται με ένα παθιασμένο φιλί (24 από αυτούς στο πρόσωπο).
Οι σιελογόνοι αδένες ξεκινούν τη δική τους «γυμναστική» και η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται στα... επίμαχα σημεία του σώματος.
Οι επινεφρίδιοι αδένες αρχίζουν να απελευθερώνουν αδρεναλίνη, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, η ανάσα γίνεται πιο βαριά και οι παλάμες αρχίζουν να ιδρώνουν.
Ο εγκέφαλος με τη σειρά του εκκρίνει ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα της απόλαυσης. Ταυτόχρονα, άλλα τμήματα του εγκεφάλου «απενεργοποιούνται» παροδικά, απομακρύνοντας κάθε αρνητικό συναίσθημα.
Η υπόφυση αρχίζει να απελευθερώνει τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» (οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη),  η οποία κατεβάζει  τα επίπεδα του άγχους στον άνθρωπο και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, και να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τον εαυτό μας πιο όμορφο (μετά το φιλί).

Το φιλί καθορίζει πόσο ηχηρή είναι η σιωπή.
Ο ήχος του φιλιού δεν είναι τόσο δυνατός όσο του κανονιού, αλλά η ηχώ του διαρκεί περισσότερο.

Αποκρύβει τα ελαττώματα:
Το φιλί φέρνει τους ανθρώπους τόσο κοντά που δεν μπορεί ο ένας να δει τίποτα στραβό στον άλλο - Rene Yasenek

Βοηθάει στο κυκλοφοριακό.
Το φιλί είναι μια συστολή χειλιών που προκαλείται από μια διαστολή της καρδιάς.

Το φιλί είναι ποίημα σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη:
"Γρατζουνάει το πρώτο σου φιλί, όπως το πρώτο ποίημα. Κι είναι οι δυο αυτές αγριμάδες που, αν συμπέσουν και κάνουν καινούριο φεγγάρι, μπορεί να ξαναγραφτεί απαρχής η ιστορία του κόσμου. "
 



  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια