Αφιέρωμα διεθνής μέρα της οικογένειας:

Αφιέρωμα διεθνής μέρα της οικογένειας:

Σήμερα τιμάται η διεθνής ημέρα της οικογένειας ,η οποία  καθιερώθηκε το έτος 1993 ,με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να τιμήσει την συνεισφορά του πατέρα και της μητέρας στο θεσμό της οικογένειας.
Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια και αποσκοπεί στο να στρέψει την προσοχή και της προσπάθειες της πολιτείας και της κοινωνίας στην ευημερία της οικογένειας, τονίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της ώστε να εκπληρώνει σωστά τον θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνία, καθώς η οικογένεια είναι ένας πανάρχαιος θεσμός που αποτελεί το  πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας  που, αναπτύσσεται η προσωπικότητα του ατόμου. 


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας είναι αφιερωμένη στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της αλληλεγγύης των γενεών.


Η οικογένεια είναι το αρχικό κύτταρο της κοινωνικοποίησης του ατόμου. Οι γονείς οφείλουν να διδάξουν στα παιδιά πώς να γίνουν καλοί και χρήσιμοι στην κοινωνία άνθρωποι. Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον κόσμο είναι η μητέρα του και η οικογένεια του. Μέσα από αυτή έρχεται σε επαφή και αρχίζει να αναγνωρίζει το περιβάλλον. Το πρώτο στάδιο κοινωνικοποίησης του γίνεται στην οικογένεια.
 Η οικογενειακή κοινωνικοποίηση είναι μια λειτουργία που συνεχίζεται σε όλη τη ζωή του ατόμου, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Τα άτομα δεν επηρεάζονται μόνο στη γέννησή τους από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μεγαλώνουν και δημιουργούν τη δική τους οικογένεια, εξελίσσονται, γίνονται γονείς, γνωρίζουν άλλες μητέρες και πατεράδες, μαθαίνουν αρκετά από την ανατροφή των παιδιών και τα παιδιά τους από αυτούς.
 Η οικογένεια είναι μια δυναμική ομάδα, που βρίσκεται από τη μία σε αλληλεξάρτηση με τις κοινωνικές αλλαγές και εξελίξεις και από την άλλη επιδρά στην ψυχοδυναμική διάσταση των μελών της και ιδιαίτερα των παιδιών. Μέσα στην οικογένεια διαμορφώνεται κυρίως η προσωπικότητα του παιδιού και συντελείται το μεγαλύτερο μέρος της ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής του ανάπτυξης. Ο ρόλος των γονέων για την νοητική, ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών είναι πολύ σημαντικός.

Στις μέρες μας, που οι κοινωνίες έχουν γίνει πολυπλοκότερες, η οικογένεια έχει τοποθετηθεί στο «μικροσκόπιο» ειδικών επιστημόνων που προσπαθούν να αναλύσουν τα προβλήματα και την εξέλιξή της και απόρροια όλων αυτών είναι η θέσπιση της διεθνούς αυτής ημέρας. Στο Λευκό Βιβλίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται ο συνδυασμός απασχόλησης και οικογενειακών υποχρεώσεων: Η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία -γράφουν οι συντάκτες του- αποτέλεσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών υποδηλώνοντας πως είναι ανάγκη, προς το συμφέρον της κοινωνίας συνολικά, να ενισχυθούν αμοιβαία η οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.
Φέτος, γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα της οικογένειας με:
  1)Φορολογία εισοδήματος που αδιαφορεί για το κόστος απόκτησης και ανατροφής παιδιών, αφού καταργεί πλήρως το αφορολόγητο για κάθε παιδί,
2) Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ίδιες για τον άγαμο και τον πολύτεκνο, με διάφορα χαράτσια που τρομοκρατούν, με την κατάργηση του επιδόματος Γάμου και κάθε δημογραφικού κινήτρου,  με κατάργηση πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη Μάνα,
3)Φορολογία στα ακίνητα που δεν ενδιαφέρεται για το πόσες ψυχές ζουν στο σπίτι αυτό,
4)Αδυναμία των παιδιών των πολυτέκνων να σπουδάσουν τα παιδιά τους, γιατί ουσιαστικά καταργήθηκαν οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κι έτσι δεν μπορούν να σπουδάζουν τα αδέλφια στον τόπο κατοικίας των γονιών τους και πολλά άλλα.
Αδιαφορώντας για τη στήριξη της οικογένειας, φτωχοποιούνται τα παιδιά, οι γονείς καταντούν στο κοινωνικό περιθώριο, η κοινωνία γερνάει με τραγικές οικονομικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις, με το 65% των νέων μας να είναι άνεργοι και να μεταναστεύουν προς ανεύρεση εργασίας. Η κρίση μετατρέπεται έτσι σε εθνική διάλυση.
Ο δημογραφικός κατήφορος δε σταματά με «εισαγωγή» ατόμων που δεν έχουν συνοχή μεταξύ τους και απαιτούνται τεράστια ποσά για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Η προσπάθεια είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη όπως δείχνει η Διεθνής εμπειρία, και είναι περίεργο που ορισμένοι κύκλοι εξακολουθούν να την εισηγούνται και να την εφαρμόζουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας δίνει αφορμή σε όλους, την κοινωνία και την Κυβέρνηση, να ξανασκεφτούν και να αποφασίσουν για πράξεις και μέτρα που θα στηρίξουν την οικογένεια ,που δοκιμάζεται σε αυτές τις νέες δύσκολες συνθήκες, κάτι που το Σύνταγμα αλλά και πλήθος Διεθνών Συμβάσεων, κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, προβλέπουν και επιτάσσουν.
Η στήριξη της οικογένειας δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας.
Η ειδική μέριμνα της φροντίδας για την πολύτεκνη οικογένεια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, πρέπει να γίνει πράξη, αλλιώς δεν θα υπάρξει αύριο στην πατρίδα μας.


Χρόνια πολλά σε όλες τις οικογένειες,
ας οπλιστούμε όλοι με δύναμη ,κουράγιο,πίστη και ελπίδα πως ξημερώνουν αύριο καλύτερες μέρες…

Μια και μιλάμε για την Οικογένεια ας θυμηθούμε τα Δελφικά παραγγέλματα  σήμερα:


«ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ, ΑΓΑΠΑ» :
 Να αγαπάμε αυτούς που τρέφουμε (παιδιά μας και γενικά την οικογένειά μας) .

«ΕΣΤΙΑΝ ΤΙΜΑ»
 Να τιμάμε το σπίτι μας .

«ΓΑΜΟΥΣ ΚΡΑΤΕΙ»
 Να σεβόμαστε (διαφυλάτουμε) τον γάμο μας .

«ΓΑΜΕΙΝ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙΡΟΝ ΓΝΩΘΙ»
 Να παντρεύομαστε την κατάλληλη στιγμή .

«ΕΞ ΕΥΓΕΝΩΝ ΓΕΝΝΑ»
 Να προσπαθούμε να συγγενεύσουμε με καλούς ανθρώπους .





«Ο ΜΕΛΛΕΙΣ ΔΟΣ». Να δίνουμε φροντίδα (αγάπη) σε όσους νοιαζόμαστε
Ο μεγάλος Φιλόσοφος Σωκράτης είχε πει για το Γάμο:






«Είτε αν παντρευτείς , είτε αν δεν παντρευτείς, ότι και αν κάνεις από τα δύο , θα μετανιώσεις» .
 (Σωκράτης ) 


«Ο καλύτερος γάμος: όταν η γυναίκα είναι τυφλή και ο άνδρας κουφός»
 (Σωκράτης) 
Κάποιος αρχαίος Αθηναίος δίσταζε να παντρευτεί ζήτησε την γνώμη του φιλοσόφου Σωκράτη τι να κάνει :
*Παντρέψου , φίλε μου . Αν η γυναίκα που θα πάρεις βγει καλή , θα΄σαι ευτυχισμένος . Αν βγει κακή να φιλοσοφήσεις . Και σε βεβαιώ , ότι θα είσαι πολύ ευτυχισμένος αν γίνειςφιλόσοφος.  




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια