Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!

Ο Έλληνας σήμερα φορολογούμενος, είναι σαν το υποζύγιο. Έτσι και τον φορτώνεις σιγά σιγά, όλα τα αντέχει. Δεν διαμαρτύρεται. Δεν φωνάζει. Δεν ξεσηκώνεται. Όλα τα έχει συνηθίσει. Φωνάζουνε μόνο για λίγο όσοι κάθε φορά χάνουνε τις δουλειές τους. Γρήγορα όμως το ξεχνάνε και χώνονται στα καβούκια τους. Και ψηφίζουν τους ίδιους. Αυτούς που τους έχουν εξαθλιώσει….
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ ο Έλληνας φορολογούμενος ,είναι το μεγαλύτερο υποζύγιο της εποχής μας:


Στην πρώτη θέση των επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά τουλάχιστον τις οικογένειες με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά!


Αυτό προκύπτει από τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία το σύνολο αυτών των επιβαρύνσεων ανέρχεται στο 44,5% των ακαθάριστων αποδοχών, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 26,4%.

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά τα βάρη που επωμίζεται άγαμος μισθωτός χωρίς παιδιά, καθώς οι επιβαρύνσεις από εισφορές και φόρους ανέρχονται στο 41,6% έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες του ΟΟΣΑ, στοιχείο που τοποθετεί τη χώρα στην 11η θέση αυτής της κατηγορίας.

Συγκρίνοντας τα βάρη από φόρους και εισφορές το 2012 και το 2013, για τον άγαμο τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς καταγράφεται μείωση των βαρών κατά 1,35%, αλλά μόνο κατά 0,79% από τον φόρο εισοδήματος, καθώς το υπόλοιπο 0,67% αφορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αντίθετα, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, όπου μόνο ο ένας ενήλικος εργάζεται, καταγράφεται αύξηση των επιβαρύνσεων κατά 0,6%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η... φροντίδα στην οικογένεια είναι μάλλον άγνωστη λέξη για το εγχώριο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Όσον αφορά τον μέσο ακαθάριστο μισθό στην Ελλάδα, από τα 22.240 ευρώ το 2012, υποχώρησε στα 20.604 ευρώ το 2013, καταγράφοντας μείωση 7,4%.

Τουλάχιστον εντυπωσιακά κρίνονται και τα στοιχεία από τη σύγκριση των ετών 2000-2013, αφού, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, σημειώθηκε αύξηση 2,5% στα βάρη για τους άγαμους και 3,8% στα βάρη για οικογένειες με δύο παιδιά.

Βέβαια, η γερμανική υστερία δεν έχει τέλος... Πρόσφατο άρθρο της «Bild» επιμένει ότι «στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς». Η εφημερίδα μάλιστα παραπέμπει σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι «ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ – έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!».

«Γιατί οι Έλληνες δεν διασώζονται μόνοι τους; Αυτό ζητά τώρα και η Μπούντεσμπανκ! Στη μηνιαία έκθεσή τους οι θεματοφύλακες του νομίσματος προτείνουν μία άπαξ εισφορά περιουσίας για τους πολίτες των υπό κρίση χωρών. Με ξεκάθαρα λόγια: Οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους!» συνεχίζει η εφημερίδα και τονίζει ότι ώς τώρα την ευθύνη αναλαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης, ενώ διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Μπούντεσμπανκ, αυτό πρέπει να τελειώσει.

Τονίζεται δε ακόμη ότι ναι μεν η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκληρά τη φοροδιαφυγή, παρ’ όλα όμως αυτά οι έλεγχοι σταματούν στις 10 το βράδυ. Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις προειδοποιήσεις του νέου αρχηγού του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ να μην επισπευσθεί η χορήγηση βοήθειας στους Έλληνες και αντ’ αυτού η γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την πρόταση για εφ’ άπαξ φόρο των πλουσίων.
Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών προς το Δημόσιο

Οι φορολογούμενοι διαλέγουν ποιους φόρους θα αφήσουν απλήρωτους. Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της εισοδηματικής πίεσης που προκαλεί η κρίση και η υπερφορολόγηση, οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους μια σειρά από φόρους, δημιουργώντας μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών προς το Δημόσιο.
Φόροι ακινήτων, ΦΠΑ, καταλογισμοί από καταπτώσεις εγγυήσεων, ακόμη και τέλη κυκλοφορίας είναι μερικοί από τους φόρους που φιγουράρουν στη λίστα των υποχρεώσεων που δεν εκπληρώνουν πλέον μαζικά οι φορολογούμενοι.

Ας δούμε αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

Τη μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους εμφανίζουν τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δηλαδή τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις.

Στο τέλος του 2012 το συνολικό ποσό που είχαν αφήσει απλήρωτο οι φορολογούμενοι ανερχόταν σε 20,6 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του 2013 το σχετικό ποσό είχε διαμορφωθεί στα 22,9 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 2,3 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να αφήνουν απλήρωτα τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους μετά τη διαπίστωση της φοροδιαφυγής.

2 Στη δεύτερη θέση εμφανίζονται οι καταλογισμοί δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Δημοσίου. Τα δάνεια μένουν απλήρωτα, το Δημόσιο αναγκάζεται να τα αποπληρώσει και στη συνέχεια καταλογίζει το ποσό του δανείου στον δανειολήπτη (συνήθως επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου). Το ποσό των δανείων που έχουν καταλογιστεί εντός του 2013 αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση αύξησης όσον αφορά το ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους εμφανίζεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στο τέλος του 2012 ο απλήρωτος ΦΠΑ ανερχόταν στα 12,6 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2013 ανήλθε στα 14 δισ. ευρώ (αύξηση 1,4 δισ. ευρώ).

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στο χρέος των φορολογούμενων από φόρο εισοδήματος. Εντός του 2013 ο απλήρωτος φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, από τα 10,6 δισ. στα 11,7 δισ. ευρώ.

Στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη την τιμητική τους έχουν και οι φόροι ακινήτων. Στο τέλος του 2012 το χρέος από φόρους στην περιουσία ήταν 499 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2013 είχε αυξηθεί στα 943 εκατ. ευρώ (αύξηση 444 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (89%).

6 Οι φορολογούμενοι αφήνουν πλέον απλήρωτα σημαντικά ποσά και σε τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Τα συνολικά χρέη των φορολογουμένων από τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν το 2013 κατά 41 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το 73% των πολιτών χαρακτηρίζει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) άδικο φόρο, και πάνω από ένας στους τρεις δεν θα είναι σε θέση να τον πληρώσει, με αποτέλεσμα φυσικά να χάσει το σπίτι του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «δίκαιο» τον φόρο ακινήτων, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες δεν συμμερίζονται την άποψη αυτήν, ίσως γιατί πολλοί από αυτούς είναι πλέον άνεργοι, ενώ και όσοι έχουν δουλειά με 500 ευρώ τον μήνα δεν μπορούν να πληρώσουν τέτοιους «δημευτικούς» φόρους.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, ότι αν δεν μπορείς να πληρώσεις τον «αστρονομικό» φόρο που σου επέβαλαν ετσιθελικά, δεν σου χτυπάνε την πλάτη «φιλικά» λέγοντας «δεν πειράζει, όποτε έχεις», σου κατάσχουν το σπίτι με συνοπτικές διαδικασίες και το παραδίδουν στα «κοράκια».

Μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο

Παγκόσμιο φαινόμενο αποτελεί το φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC που επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ένα παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά πληρώνει περισσότερο φόρο από τους ανύπαντρους!

Ο φόρος εισοδήματος έχει μια «καυτή πατάτα» που απασχολεί τους πολιτικούς εδώ και δεκαετίες, ωστόσο φαίνεται ότι τα παράδοξα συγκεντρώνονται στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το BBC, είναι δύσκολο να συγκριθούν οι συντελεστές. Ο φόρος εισοδήματος είναι μόνο ένας φόρος, αλλά οι περισσότεροι πληρώνουν και άλλα είδη του φόρου.

Οι οικονομολόγοι στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν κάνει μια ανάλυση του μέσου όρου των μισθών και των φόρων.

Στην κορυφή είναι το Βέλγιο, όπου οι ανύπαντροι πληρώνουν το 43% των εσόδων σε φόρους, και ακολουθεί η Γερμανία με 39,9%. Τα χαμηλότερα ποσά φόρου καταβάλλονται στη Χιλή στο 7% και στο Μεξικό με 9,5% .

Οι φόροι που πληρώνουν οι άγαμοι πολίτες:

Βέλγιο – 42,80%
Γερμανία – 39,90%
Δανία – 38,90%
Ουγγαρία – 35%
Αυστρία – 34%
Ελλάδα – 25,4%
ΟΟΣΑ μέσος όρος – 25,10%
Ηνωμένο Βασίλειο – 24,90%
ΗΠΑ – 22,70%
Νέα Ζηλανδία – 16,40%
Ισραήλ – 15,50%
Κορέα – 13%
Μεξικό – 9,50%
Χιλή – 7%


Οι ακόλουθοι φορολογικοί συντελεστές ισχύουν για τα παντρεμένα ζευγάρια με δύο παιδιά:

Δανία – 34,8%
Αυστρία – 31,9%
Βέλγιο – 31,8%
Φινλανδία – 29,4%
Ολλανδία – 28,7%
Ελλάδα – 26,7%
Ηνωμένο Βασίλειο – 24.9%
Γερμανία – 21,3%
Μέσος όρος του ΟΟΣΑ – 19,6%
ΗΠΑ – 10,4%
Κορέα – 10,2%
Σλοβακία – 10%
Μεξικό – 9,5%
Χιλή – 7%
Τσεχία – 5,6%

Στη Γερμανία το ποσοστό μειώνεται από 39,9% σε 21,3% για παντρεμένους με δύο παιδιά, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία θα πληρώσετε μεγαλύτερο φόρο αν είστε παντρεμένοι με παιδιά...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια