Το κινητό τηλέφωνο και η επίδρασή του στο περιβάλλον

Το κινητό τηλέφωνο και η επίδρασή του στο περιβάλλον



 Η ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή, αλλά και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει μεγάλο αντίκτυπο στο έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ημερών μας, ενώ αν πετάξετε το παλιό σας κινητό στα σκουπίδια, ουσιαστικά «δηλητηριάζετε» το έδαφος.Το πλέον επικίνδυνο μέρος ενός κινητού, αυτό που δεν πρέπει να καταλήγει στο περιβάλλον είναι η μπαταρία: περιέχει βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο, λίθιο, μόλυβδο, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και να τον ρυπάνουν ανεπανόρθωτα. Ωστόσο, εκτός από τη μπαταρία, και στο υπόλοιπο μέρος της συσκευής εντοπίζονται κάποιες βλαβερές ενώσεις βηρυλλίου και φθαλικές ενώσεις, οι οποίες θεωρούνται από την Ε.Ε. καρκινογόνες. Αλλάζοντας τη συμπεριφορά σας ως προς τη χρήση τους, θα δώσετε το καλό παράδειγμα και σε άλλους, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία τους με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πλανήτη. Τι μπορείτε να κάνετε;
Φορτίζετε το κινητό σας μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο κι όχι κάθε μέρα αν δεν είναι αναγκαίο.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, όπως άσκοπο σερφάρισμα στο διαδίκτυο – εκτός αν το χρειάζεστε πραγματικά.
Οι επιδοτήσεις που προσφέρει κάθε εταιρία κινητής τηλεφωνίας ετησίως για αλλαγή της συσκευής σας μπορεί να είναι μεν δελεαστικές, αλλά σκεφτείτε αν έχετε στ’ αλήθεια ανάγκη καινούργιο κινητό κάθε χρόνο.
Αν πάλι πρέπει να το αντικαταστήσετε, μην το πετάξετε στα σκουπίδια. Ρωτήστε τους φίλους σας μήπως το χρειάζονται ή επικοινωνήστε με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για να μάθετε αν το ανακυκλώνουν προσφέροντάς σας κάποια έκπτωση στην καινούργια σας αγορά.
Το μυστικό
Το ξέρατε ότι στην Ελλάδα πωλούνται 3,5 εκατομμύρια κινητά ετησίως, καθώς το 40% των χρηστών αλλάζει συσκευή κάθε 12 μήνες; Ως εκ τούτου, σε κάθε ένα κάτοικο της χώρας μας αντιστοιχούν δύο κινητά! Το καλό είναι ότι υπάρχουν στην αγορά κινητά eco friendly με βιοπλαστικό, με ηλιακό φορτιστή, ακόμη και με πρωτοποριακές μπαταρίες, με ένζυμα τα οποία μπορούν να μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε ενέργεια!
Πηγή: omorfamystika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια