Η γλώσσα του σώματος κερδίζει ή απωθεί τον Εργοδότη – συνομιλητή μας – Συμβουλές για να τον κερδίσετε στην πρώτη σας Συνέντευξη Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη

Η γλώσσα του σώματος κερδίζει ή απωθεί τον Εργοδότη – συνομιλητή μας – Συμβουλές για να τον κερδίσετε στην πρώτη σας Συνέντευξη Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη




Η γλώσσα του σώματός μας λέει πολλές Αλήθειες για το χαρ/ρα και την προσωπικότητά μας…
Πολύ περισσότερο στην εποχή που διανύουμε, που αναζητούμε εργασία και είναι δυσεύρετη.
Γνωρίζετε ότι το  55% της επικοινωνίας πραγματοποιείται με τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου;
 Το Λογοτεχνικό περιβόλι σας προτείνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κερδίσετε με τον τρόπο σας τον εργοδότη σας:
Α)Χαμογελάστε!
Ναι χαμογελάστε !!!!Με προσοχή όμως μην νομίζουν ότι είστε χαζοχαρούμενος.
Πάντα το χαμόγελο κερδίζει την προσοχή κάποιου ,γιατί δείχνει εγκαρδιότητα και  την καλοσύνη της ψυχής…
 Β)  Στην διάρκεια της συνέντευξης ,διατηρήστε την επαφή με τα μάτια:
Δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που σας λέει ο συνομιλητής σας…
Κοιτάξτε τον άλλον σε μια συζήτηση με πολλά άτομα, ακόμη και αν δεν απευθύνεται άμεσα σε εσάς. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε πολύ για τις απόψεις του.
Οι  άνθρωποι που αποφεύγουν να κοιτάνε τον άλλον κατάματα συνήθως είναι νευρικοί ή λένε ψέματα,ή δεν προσέχουν ότι τους λέτε…
 Ωστόσο αν κάποιος επιμένει να κοιτάει το…πάτωμα, ενδεχομένως να μην πρόκειται για κάποιον αγενή, αλλά απλά για κάποιον ντροπαλό και συνεσταλμένο.
Οι άνθρωποι επίσης έχουν την τάση να κοιτούν κάτω όταν είναι ενοχλημένοι ή θέλουν να κρύψουν κάτι, που αφορά σε συναισθηματική κυρίως κατάσταση. Όταν κοιτούν στο πάτωμα, αυτό σημαίνει ότι σκέφτονται τι να πουν ή απλά αισθάνονται άσχημα για κάτι που προφανώς εσείς αγνοείτε.
Στον τομέα των πολιτισμικών διαφορών βέβαια, όταν κάποιος από άλλη χώρα δεν σας κοιτά στα μάτια είναι ένδειξη επίσης σεβασμού καθώς το να κοιτά κάποιον, που ανήκει στο στενό του οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, κατάματα ίσως είναι δείγμα προσβολής.
Όταν κοιτάξετε τον άλλον κατάματα και δείτε τις κόρες του να διαστέλλονται, αυτό είναι καθαρό σημάδι ότι το άτομο αυτό ενδιαφέρεται για σας. Έχετε κατά νου βέβαια ότι αυτό ισχύει μόνο αν το άτομο αυτό είναι…νηφάλιο, καθώς οι κόρες των ματιών διαστέλλονται μετά από χρήση αλκοόλ και ουσιών.

Γ)Η στάση του σώματος είναι πολύ σημαντική στην πρώτη σας συνέντευξη. 
Να στρέψετε το σώμα σας με άνεση και απλότητα προς τον συνομιλητή σας…
Προσοχή μην σταυρώνετε τα χέρια σας:
Τα σταυρωμένα χέρια στη γλώσσα του σώματος σημαίνουν ότι τα άτομα που το κάνουν είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή, χωρίς πολλές κοινωνικές συναναστροφές. Αν και σε πολλούς αυτή η κίνηση είναι απλή συνήθεια, η οποία ωστόσο δείχνει ότι το άτομο αυτό είναι ελαφρώς συντηρητικό ή νιώθει άβολα με την εμφάνισή του.
Σε περίπτωση όμως που τα χέρια είναι σταυρωμένα και τα πόδια ανοιχτά, αυτό είναι ένδειξη σκληρότητας ή επίδειξης εξουσίας.
Αν κάποιος τρίβει τα χέρια του ή με κάποιον τρόπο ακουμπά τον εαυτό του, τότε αυτό σημαίνει ότι νιώθει άβολα και ανυπομονεί να τελειώσει η συνομιλία μαζί σας. Αν βέβαια κάποιος έχει ελεύθερα τα χέρια του και χαλαρά πίσω από το κεφάλι, αυτό δείχνει έναν άνθρωπο ανοιχτό στη συζήτηση ενώ αν ακουμπά τα χέρια του στους μηρούς του, τότε μάλλον είναι ανυπόμονος και περιμένει κάτι από εσάς.
Σε περίπτωση όμως που δείτε τον συνομιλητή σας να έχει τα χέρια του κλειστά ή σφιγμένα, αυτό είναι σίγουρο σινιάλο ότι κάτι που είπατε τον εκνεύρισε.
Το σταύρωμα των χεριών του συνομιλητή μας στο στήθος φανερώνει ανάγκη αυτοπροστασίας ή άμυνα. Δεν είναι θετικό σημάδι και πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία του.
- Το πιάσιμο και με τα δύο χέρια μιας τσάντας ή ενός ποτηριού δείχνει την αμηχανία μας, καθώς προσπαθεί να κρύψει τα ευαίσθητα σημεία μας, το στήθος και την κοιλιά μας.
- Ακάλυπτο στήθος και κοιλιά σημαίνουν ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε σε μια συζήτηση, είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ειλικρινείς σε όσα λέμε.
- Το τρίψιμο των παλαμών μεταξύ τους δείχνει την έξαψή μας και την προσμονή μιας θετικής έκβασης της συζήτησης.
Μην σταυρώνετε επίσης τα κάτω άκρα σας:
Το σταύρωμά των ποδιών σε συνδυασμό με τα χέρια ,δείχνει κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας. Αποφύγετέ το.
Σταύρωμα μπορεί όμως να υπάρχει επειδή απλώς είναι άβολη η καρέκλα ή έτσι συνηθίζεται.
Άρα από μόνο του δεν δείχνει πολλά.
 Δ)  Να έχετε ηρεμία:

Να διατηρήσετε την γαλήνη μέσα σας και την νηφαλιότητα  και προσέξτε να μην κάνετε νευρικές κινήσεις,οι οποίες υποδουλώνουν στον συνομιλητή σας ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση ,ή ότι λέτε ψέματα…
Αν δείτε τον συνομιλητή σας να χτενίζει τα μαλλιά του προς τα πίσω με τα χέρια του, αυτό είναι δείγμα ότι του αρέσετε.
Αν αυτό συμπληρώνεται από ένα ελαφρύ σήκωμα του φρυδιού όμως, είναι σινιάλο ότι δεν συμφωνεί καθόλου μαζί σας.
Στην περίπτωση δε, που ο συνομιλητής σας φοράει γυαλιά και συνεχώς τα πιέζει προς τη μύτη του σαν να τα τοποθετεί ξανά και ξανά στη θέση τους, κάνοντας παράλληλα και ένα ελαφρύ συνοφρύωμα, αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πλέον ότι η άποψή του απέχει έτη φωτός μακριά από τη δική σας.
Τα χαμηλωμένα φρύδια βέβαια και μια ελαφριά γκριμάτσα (αυτή που κάνει το μέτωπο να ρυτιδώσει ελαφρά) σημαίνει ότι ο συνομιλητής σας σκέφτεται σοβαρά αυτό που του είπατε ενώ αν το βλέμμα του είναι χαμένο στο διάστημα, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν: είτε σκέφτεται με ιδιαίτερη προσήλωση κάτι από το παρελθόν ή πολύ απλά, σκέφτεται εσάς.
Ε) Προσοχή στο κεφάλι σας και στην ορθή στάση του σώματός σας:
Το κεφάλι σας να είναι ψηλά και η στάση του σώματός σας  να βρίσκετε σε ορθή γωνία.
Ένα γρήγορο κτύπημα, η μετατόπιση του βάρους, ένα γελάκι ή μια κίνηση του ποδιού, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι το άτομο που έχετε απέναντί σας είναι ανυπόμονο, συγκινημένο, νευρικό ή φοβισμένο.
Βέβαια το ελαφρύ χτύπημα του ποδιού εξαρτάται από το σύνολο της συνομιλίας ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται κάποιος.
Αν μιλάτε με κάποιον και επιμένετε να χτυπάτε το πόδι σας είναι ένδειξη ότι απλά θέλετε να φύγετε και μάλιστα για κάπου συγκεκριμένα. Αν αλλάζετε σταυροπόδι, τότε πολύ απλά βαριέστε, ενώ αν κατά τη διάρκεια του φλερτ τα πόδια σας αγγίζονται κατά λάθος αυτό είναι ένδειξη νευρικότητας και ενθουσιασμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις οι περισσότεροι νιώθουν άβολα.
Στην περίπτωση που ο συνομιλητής κάθεται με τα πόδια σταυρωμένα στους αστραγάλους, αυτό είναι σαφής ένδειξη απόλυτης άνεσης ενώ αν είναι όρθιος με τα πόδια του μονίμως (σχεδόν) κολλημένα ή σταυρωμένα, πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι προσπαθεί να είναι καθώς πρέπει, κατά μία έννοια.
Το σκέπασμα του στόματος του συνομιλητή μας όταν μας ακούει σημαίνει ότι σκέφτεται πως λέμε ψέματα.
- Το σκέπασμα του στόματός μας όταν μιλάμε δείχνει την προσπάθειά μας να αποκρύψουμε στοιχεία. Και αυτό το σήμα εκλαμβάνεται αρνητικά.
- Ο ιδρώτας μας κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συνομιλίας προδίδει ανυπαρξία ελέγχου της κατάστασης από την πλευρά μας, καθώς έχουμε περιέλθει σε δύσκολη θέση. Εκλαμβάνεται αρνητικά.
- Βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση: όταν τρίβουμε τη μύτη, το πηγούνι ή το αυτί μας τη στιγμή που μιλάμε. Προσοχή: αποφύγετέ τα οπωσδήποτε!
- Όταν ακούμε, οι προηγούμενες ενέργειες φανερώνουν σκεπτικισμό ή και δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του συνομιλητή μας.
- Η παλάμη που στηρίζει το πρόσωπό μας δείχνει αδιαφορία ή και κούραση. Αν δούμε τον συνομιλητή μας στη συγκεκριμένη στάση είναι καλό να σταματήσουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας.
- Το κοίταγμα πάνω από τα γυαλιά μιλά για επιθετική από τη μεριά μας διάθεση προς τον απέναντί μας.
Ζ)Πιστέψτε ,πως ο συνομιλητής σας δεν είναι  ένας άγνωστος, αλλά ένας γνώριμος από παλιά:
Αυτό ενεργοποιεί πολλές υποσυνείδητες δράσεις, με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο χαλαρός και εν τέλει δείχνετε πολύ φιλικός και κοινωνικός.
Κάντε εξάσκηση στον καθρέφτη, διατηρήστε την επαφή με τα μάτια του εργοδότη και προσπαθήστε να ξεφορτωθείτε τα νευρικά τικ. Πριν από τη συνέντευξη πιείτε κάτι και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Όταν καθίσετε χαλαρώστε τους ώμους σας, διατηρείτε την επαφή με τα μάτια και προσπαθήστε να μην κάνετε νευρικές κινήσεις. Καθίστε με το σώμα στραμμένο προς τον εργοδότη για να δείξετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης :
 Ντυθείτε επαγγελµατικά και φροντισµένα. Μια φροντισµένη εµφάνιση, ανάλογη του περιβάλλοντος εργασίας δηµιουργεί µια καλή πρώτη εντύπωση και προδιαθέτει θετικά τον υπεύθυνο της συνέντευξης.

 Όταν µπείτε στο γραφείο του υπεύθυνου της συνέντευξης χαιρετήστε τον µε µια σφικτή χειραψία. Το ίδιο και κατά την έξοδό σας από το γραφείο.
Καθίστε αφού πρώτα σας προσφερθεί µία θέση. Καθίστε άνετα και προσέξτε τη στάση  του σώµατος σας αποφεύγοντας αδέξιες κινήσεις και εξεζητηµένους τρόπους.
Κάθισµα µε το σώµα ελαφρά γερµένο προς τα µπρος θεωρείται το πιο κατάλληλο και υποδηλώνει ενεργητικότητα και ενδιαφέρον.
 ∆είξτε ενθουσιασµό και σοβαρότητα. Είναι σηµαντικό να είστε χαµογελαστοί και να διατηρείτε οπτική επαφή µε το συνοµιλητή σας.
 Φροντίστε µε τις απαντήσεις σας να αναδείξετε τα προσόντα και τις δεξιότητες σας και ιδιαίτερα σε σχέση µε τη συγκεκριµένη θέση εργασίας.
Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιµοποιείτε. Προσπαθήστε να εκφράζεστε σωστά, χωρίς γλωσσικά λάθη.
Πριν αποχωρήσετε από το χώρο της συνέντευξης, µη ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης για την ευκαιρία της συνάντησης αλλά και να ρωτήσετε ποιο θα είναι το επόµενο βήµα στη διαδικασία επιλογής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης  αποφύγετε:
 Μην απαντάτε µονολεκτικά στις ερωτήσεις του υπεύθυνου της συνέντευξης. Εξηγήστε την απάντηση σας δίνοντας παραδείγµατα.
Μην επικρίνετε τον προηγούµενο εργοδότη σας. Το πιθανότερο είναι ο υπεύθυνος της συνέντευξης να σκεφτεί ότι αύριο θα πείτε τα ίδια λόγια για εκείνον.
 Αποφύγετε να πείτε ψέµατα που µπορούν εύκολα να αποκαλυφθούν. Αν δε θέλετε να πείτε την αλήθεια στο συγκεκριµένο θέµα για το οποίο γίνεται συζήτηση προτιµήστε να το αποφύγετε διακριτικά.
Αποφύγετε τη φλυαρία.
Αποφύγετε την κριτική και να δείχνετε επιφυλακτικότητα, καχυποψία ή προκατάληψη.
Μη δείχνετε δυσφορία ή δυσανασχέτηση, αν για παράδειγµα δε σας αρέσει ο τρόπος που διεξάγεται η συνέντευξη, απορία ή ειρωνεία αν δε συµφωνείτε µε τις ιδέες του υπεύθυνου της συνέντευξης και βέβαια µη διαπληκτίζεστε ή λογοµαχείτε για να αποδείξετε το ποιος έχει δίκιο.
Μη διακόπτετε το συνοµιλητή σας.
Μην καπνίζετε ακόµα και αν σας προσφερθεί τσιγάρο.
 Αποφύγετε ερωτήσεις για το µισθό, το ωράριο και τις διακοπές, τουλάχιστον στην αρχή της συνέντευξης.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο μου να θυμάστε πάντα πως :
Η κρίση  για να πάρετε την πολυπόθητη θέση  δεν έγγειται  μονάχα στη γλώσσα του σώματος, που είναι πάντα μια μισή πληροφορία,είναι συνδυασμός απαντήσεων, η συλλογή χαρτιών που έχετε στο βιογραφικό σας, η καλλιέργεια και η εσωτερική Ομορφιά της Ψυχής σας,που δεν διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο,αλλά είναι βιωματικά....
Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές που σας έδωσα ,καλή συνέχεια στη μέρα σας....
Σημείωση:
Οι αναδημοσιεύσεις επιτρέπονται σε όλους μονάχα με την αναφορά πηγής…
Κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα
Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το Ν.238/20,(όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν2121/93 και ισχύει σήμερα) και κατά τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αποθήκευση σε κάποιο σύστημα διάσωσης και γενικά η αναπαραγωγή των παρόντων  στίχων , με οποιαδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά ,στο πρωτότυπο, ή σε μετάφραση, ή άλλη διασκευή,  χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.
Σας ευχαριστώ θερμά:
Ρένα Τζωράκη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια