Αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα της σεξουαλικής υγείας επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα της σεξουαλικής υγείας επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη



Η  4/9 είναι Παγκόσμια ημέρα της σεξουαλικής υγείας  και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας (WAS), που συσπειρώνει σεξολόγους απ’όλο τον κόσμο.
 Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας (World Day of Sexual Health) είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ρόλο της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξουαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξουαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξουαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για την σεξουαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.


Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Σεξουαλικών Δικαιωμάτων
Υιοθετήθηκε κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξολογίας που έγινε το 1999 στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει 11 επί μέρους δικαιώματα:


Δικαίωμα στην σεξουαλική ελευθερία.
Δικαίωμα στην σεξουαλική αυτονομία, την σεξουαλική ακεραιότητα, και την ασφάλεια του σεξουαλικού σώματος.
Δικαίωμα στην σεξουαλική ιδιωτικότητα.
Δικαίωμα στην σεξουαλική ισότητα.
Δικαίωμα στην σεξουαλική ευχαρίστηση.
Δικαίωμα στην συναισθηματική σεξουαλική έκφραση.
Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξουαλικά.
Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές
Δικαίωμα στην σεξουαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα.
Δικαίωμα στην στοιχειώδη σεξουαλική αγωγή.
Δικαίωμα στην σεξουαλική ιατρική φροντίδα.
Η υγιεινή σεξουαλική ζωή πέρα από την ηδονή ,που προσφέρει στον οργανισμό χαρίζει και ψυχοσωματοπνευματική υγεία αρκεί να γίνεται με τις σωστές προφυλάξεις.
Μην ξεχνάς ότι το σεξ δίχως προφύλαξη είναι πολύ επικίνδυνο. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παραμονεύουν συνεχώς. Τα οφέλη του σεξ μπορούν εύκολα να γυρίσουν μπούμερανγκ αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις και κανόνες υγιεινής.


Ας δούμε τα πλεονεκτήματα που χαρίζει η υγιής σεξουαλική Ζωή:

1.Συμβάλλει  στην αρμονική  ψυχοπνευματική  υγεία και συμβάλλει στη συναισθηματική ισορροπία και πληρότητα-μειώνει την αρτηριακή πίεση διώχνοντας το έντονο stress:
Είναι γνωστό ότι η αποχή  από το sex προκαλεί άγχος, ακόμη και κατάθλιψη. Αντιθέτως, η έντονη δραστηριότητα στο κρεβάτι καταπολεμά ελαφρές μορφές κατάθλιψης, αφού η απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο μειώνει το άγχος και προκαλεί αίσθημα ευφορίας.
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: το σεξ θωρακίζει τον οργανισμό σου από αρρώστιες; Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται ισχύει! Το σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ένας οργασμός την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα κι αυτό διότι η σεξουαλική διέγερση έχει συνδεθεί με την αύξηση των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων βοηθώντας τον οργανισμό σου να προφυλαχτεί αλλά και να καταπολεμήσει γρίπη και κρυολογήματα. Σύμφωνα με παλαιότερες αλλά και πρόσφατες έρευνες, όσοι κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έχουν αυξημένα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α στο αίμα τους, βασική ουσία του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που θωρακίζει τον οργανισμό τους από ιούς και πιθανά κρυολογήματα.
3.Θεραπεία ομορφιάς Κατά τη διάρκεια του σεξ, ο γυναικείος οργανισμός σώμα διπλασιάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να είναι πιο λαμπερά και το δέρμα πιο απαλό.
 4.  Χαρίζει Μακροζωία :Δεκαετής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 εθελοντών μέσης ηλικίας από το Πανεπιστήμιο Queens στο Μπέλφαστ, έδειξε ότι οι τακτικές σεξουαλικές επαφές προσθέτουν χρόνια ζωής, με τους συχνούς οργασμούς να μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες θανάτου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη δραματική πτώση των ορμονών του άγχους, που παρατηρείται μετά το σεξ.
 5. Συμβάλλει στη λάμψη της επιδερμίδας:
Ο ιδρώτας που εκκρίνεται καθαρίζει τους δερματικούς πόρους αφήνοντας την επιδερμίδα σου λαμπερή και υγιή καθώς μειώνεται ο κίνδυνος δερματίτιδας.
 6.  Βοηθά στην απώλεια βάρους
Σε βοηθά να κάψεις θερμίδες χάνοντας μερικούς ακόμα πόντους και να διατηρήσεις το σώμα σου γυμνασμένο. Σε μια ώρα έντονου σεξ μπορείς να κάψεις μέχρι και 260 θερμίδες!

7. Ενδυναμώνει τους μύες:
 Είναι μακράν η πιο διασκεδαστική γυμναστική, αφού οι έλξεις αποκτούν άλλη διάσταση όταν γίνονται στο κρεβάτι.
8. Συμβάλλει στην ελκτικότητα:
  Όσο πιο ενεργή  έχεις τη σεξουαλική ζωή σου τόσο ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σου που ανεβαίνει σε υψηλότερα επίπεδα ή ακόμη και η απελευθέρωση περισσότερων φερορμονών που προσελκύουν το αντίθετο φύλο.
9. Όξυνση της όσφρησης
 Μετά τον οργασμό, η άνοδος των επιπέδων της προλακτίνης ευνοεί τον σχηματισμό νέων νευρώνων στον οσφρητικό βολβό, οξύνοντας την αίσθηση της όσφρηση
10. Ασκεί καταλυτική δράση στον πόνο και είναι ένα είδος φυσικού παυσίπονου
:
Λίγο πριν από τον οργασμό, τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης πενταπλασιάζονται οδηγώντας στην έκλυση μεγάλης ποσότητας ενδορφινών που απαλύνουν τον πόνο χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, το σεξ καταπολεμά τις ημικρανίες, καθώς πέφτει η πίεση του αίματος στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Αν λοιπόν έχετε πονοκέφαλο, ξανασκεφτείτε το…
11. Καλή στοματική υγιεινήλιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο:
Τα φιλιά ενισχύουν την παραγωγή σάλιου που μειώνει την οξύτητα μέσα στο στόμα, τον κυριότερο παράγοντα της οδοντικής φθοράς ενώ το σπέρμα περιέχει ασβέστιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία και μέταλλα που προστατεύουν τα δόντια.

12. Εξασφαλίζει καλό αναπνευστικό σύστημα:
 Το σεξ είναι σαν ένα φυσικό αντιισταμινικό που βοηθά από το συνάχι έως την καταπολέμηση του άσθματος και του υψηλού πυρετού.
 13. Αντιμετώπιση χοληστερόλης
Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, εξισορροπώντας την κακή με την καλή χοληστερόλη. 15. Ορμονική προστασία Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ευεργετικές και για τα δύο φύλα. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα ενισχύουν την καρδιά, ενώ στις μακροχρόνιες επιδράσεις ανήκει η προστασία από το Αλτσχάιμερ και την οστεοπόρωση. Στους άντρες, η τεστοστερόνη ενδυναμώνει κόκαλα και μυς.
14.Εξασφαλίζει υγιές  το κυκλοφορικό σύστημα  και Θωρακίζει την καρδιά:
Εξαιτίας των αυξημένων παλμών και των βαθιών αναπνοών, το σεξ δεν είναι ευεργετικό μόνο για την καρδιά, αλλά και για την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με έρευνες τρεις σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όπως είναι φυσικό τα παραπάνω ισχύουν για μια καρδιά υγιή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το ρυθμό και τη διάρκεια των σεξουαλικών σου επαφών.


15.Κάνει καλό στον κόλπο σου και δρα κατά της ακράτειας: 
Το σεξ και οι ασκήσεις Κέγκελ συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του κόλπου σου και βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ενδυναμώνοντας τους πυελικούς μύες

16. Συμβάλλει στην Καλή ποιότητα ύπνου :
Το σεξ και ο οργασμός όντως σε κάνουν να νυστάζεις καθώς οδηγούν στη έκρηξη της ορμόνης ωκυτοκίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αγκαλιάς που είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση, τα συναισθήματα οικειότητας, και τον ύπνο. Μετά τον οργασμό, το σώμα χαλαρώνει εντελώς και κοιμάσαι βαθιά και ξεκούραστα.

 17. Ασκεί αντικαρκινική δράση:
 Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι συχνές εκσπερματώσεις συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι άντρες που εκσπερματώνουν 13-20 φορές τον μήνα, εμφανίζουν 14% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με όσους δεν ξεπερνούσαν τις 7 φορές μηνιαίως.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια