"Μια σχέση πάθους σε δυο διαστάσεις". της Κατερίνας Μαυρομμάτη

"Μια σχέση πάθους σε δυο διαστάσεις". της Κατερίνας Μαυρομμάτη





Ο Γαργαντούας της τεχνολογίας, το δημοφιλέστατο δίκτυο της κοινωνίας, το ΦΒ, έχει ένα καλό και ένα κακό: Σε κάνει γνωστό παγκοσμίως.
Δε θα σταθώ στις φιλίες ή στις ανευρέσεις χαμένων προσώπων μέσω ΦΒ, αλλά θα εστιαστώ στη συμβολή αυτής της “άψυχης οθόνης με την ευαίσθητη καρδιά”, ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.


Σαν ένας έμπειρος αστυνόμος, βγαίνει στο κυνήγι των κακοποιών. Πέρα από το έμψυχο δυναμικό, το ΦΒ, χιλιάδες φορές έχει ανοίξει το δρόμο για την εντόπιση παρανόμων... Μπαίνει στις αίθουσες δικαστηρίων, λειτουργεί σαν αξιόπιστος μάρτυρας, όπως και η κινητή τηλεφωνία, για να βοηθήσει ουσιαστικά στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος.
Τα παγκόσμια αιτήματα των κυβερνήσεων για τα δεδομένα χρηστών του ΦΒ, έχουν ξεπεράσει τις 37.000 μέσα σε έξι μήνες. Η google ανακοίνωσε αύξηση κατά 150%, τα τελευταία πέντε χρόνια, για αιτήματα προς αποκάλυψη στοιχείων χρηστών, ώστε να ξεκινήσει έρευνα για κάποια ποινική δίωξη. Η Ελλάδα δεν εξαιρείται.
Ο ευρύτερος ισχυρισμός ότι η προστασία των πολιτών ανατρέπεται και ότι η ιδιωτική ζωή τρίζει και διαλύεται, ισοσταθμίζεται με το γεγονός ότι το ΦΒ έχει παραχωρήσει πληροφορίες, μόλις για το ήμισυ των αιτημάτων.
Για να επιτρέψουμε στο ΦΒ να κάνει περισσότερο καλό παρά κακό, μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις πληροφορίες για το άτομό μας. Άλλωστε οι ανησυχίες για “φακέλωμα” του κάθε απλού πολίτη, δεν ευσταθούν όταν το ΦΒ έχει στείλει στη φυλακή ανθρώπους που εμπλέκονταν σε βιασμούς, ληστείες, φόνους, υπεξαιρέσεις δημοσίου χρήματος, απειλές και εκβιασμούς.
Το ΦΒ δρα άμεσα. Και είναι σαφώς καλύτερα να έχουμε μια σύλληψη χωρίς ένταλμα, παρά ένα ένταλμα χωρίς σύλληψη. Το ΦΒ αποτελεί το αντίθετο του σκοταδισμού, αφού δεν πρόκειται παρά για ένα βιβλίο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια