Παγκόσμια ημέρα του Γάμου η 14η Φεβρουαρίου

Παγκόσμια ημέρα του Γάμου η 14η Φεβρουαρίου




Ανάμεσα στις Παγκόσμιες ημέρες δεσπόζουσα θέση στο εορτολόγιο είναι αυτή της 14ης φεβρουαρίου η «Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου», που τιμώνται ο άνδρας και η γυναίκα  ομότιμα και ισάξια  σαν οι ακρογωνιαίοι  λίθοι της οικογένειας, που αποτελούν το βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Με τη μέρα αυτή ,είναι ένας φόρος τιμής στην συντροφικότητα,την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση  , την αποδοχή  μεταξύ των συζύγων,   τον  σεβασμό και την ιδιαιτερότητα  του άλλου όπως ακριβώς είναι , τα δάκρυα σε εναλλαγή  με τις μικροχαρές του καθημερινού έγγαμου βίου.
H ιδέα για τον εορτασμό του γάμου ξεκίνησε από το Μπατόν Ρουζ της Λουϊζιάνας το 1981, όταν ένα ζευγάρι πρότεινε στο Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Αγίου  Βαλεντίνου σαν Παγκόσμια  Ημέρα του Γάμου.
Έτσι το  έτος 1983  καθιερώθηκε και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, κυρίως στην Αμερική.
 Το 1993  ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος ευλόγησε την Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφέρω το ποίημα του Μπουκάι  με τίτλο « Θέλω» , απόσπασμα από το βιβλίο του "Γράμματα στην Κλαούντια 1989»,για τις ανθρώπινες σχέσεις ,που θα πρέπει να αποτελεί το Ιερό Ευαγγέλιο των ανθρώπων που θέλουν να  συντροφεύουν το έτερο ήμισυ και έρχονται σε μια κοινή πορεία ανεξάρτητα από το θεσμό του γάμου:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια