Ο Ψαραντώνης- ο Φρουρός της παραδοσιακής κρητικής μουσικής- στην πλατεία Κοραή Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου

Ο Ψαραντώνης- ο Φρουρός της παραδοσιακής κρητικής μουσικής- στην πλατεία Κοραή Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου






 Ο Ψαραντώνης στην πλατεία Κοραή Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου                 







Μια όμορφη εκδήλωση θα γίνει  την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου με τον ψαραντώνη και την μοναδική δοξαριά του στην πλατεία Κοραή  Ηρακλείου.
Ο Ψαραντώνης έχει αποδείξει  ότι τιμά την παραδοσιακή μας  Κρητική μουσική με ένα πρωτότυπο τρόπο γεμάτο συναίσθημα και μοναδικό ερμηνευτικό τρόπο!
Η μοναδική  κατακόρυφη, κοφτή δοξαριά του Ψαραντώνη παραπέμπει στις απότομες κορυφές και στις κοφτές πλαγιές του Ψηλορείτη. Στο λυρικό ψιθύρισμα της λύρας του αναδύεται το κελάιδισμα των πουλιών και ο ήχος του φιαμπολιού των βοσκών των Ανωγείων. Έτσι, στη μουσική του Ψαραντώνη ακούς άλλοτε τρεχούμενα νερά που κελαρύζουν, άλλοτε τα μοναχά δεντρά που ανεμοδέρνονται, κι άλλοτε «τη βοή που εβγάνει η γης, ο αέρας και μουγκρίζει» όπως το είπε ο Κορνάρος.
Για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτήν την εκδήλωση, για να τον απολαύσουμε στο μαγικό του  ταξίδι…
 Για όλους εσάς που δεν θα έχετε την δυνατότητα να’ρθείτε σας αφήνω  τα τραγούδια του από όμορφα βίντεο!



 
 






Λίγα λόγια για τον Ψαραντώνη:
Ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης), είναι ο  αδερφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη και  γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου το 1942 από μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στη μουσική.
 Άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 9 ετών το 1951, βλέποντας παράληλα τα πρόβατα του ψηλά στον Ψηλορείτη και στην ηλικία των 13 ετών το 1955 έκανε το πρώτο του γλέντι σε γάμο στα Σίσαρχα. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, ο Ψαραντώνης καταφέρνει να καθιερωθεί και επαγγελματικά, σαν ένας πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης με ιδιαίτερο χρώμα στο τραγούδι του και στο παίξιμο της λύρας...
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε  το 1964 με το δίσκο 45''
"Εσκέφτηκα να σ' αρνηθώ" και ακολουθεί μια πλούσια δισκογραφική δουλειά που αποφέρει εκτός από σημαντικές δημιουργίες, την καθιέρωση του Ψαραντώνη στη συνείδηση του Κρητικού λαού ως ένα ιδιόρρυθμο καλλιτέχνη που δίνει με τους αυτοσχεδιασμούς του το δικό του στίγμα σε κάθε τραγούδι ή μελωδία που ερμηνεύει.
Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού.
 Πρώτη φορά πήρε μέρος σε διεθνές φεστιβάλ το 1982 στην Κολονία σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.
Εμφανίζεται τακτικά στη Γερμανία, ενώ έχει παίξει στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Ουκρανία, τη Φιλιππούπολη, αλλά και στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ "Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων" που έγινε στο Martigny της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1999, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.
Έχει επίσης συνεργαστεί με τους μεγάλους ποιητές και στιχουργούς Μήτσο Σταυρακάκη και Γιώργη Καράτζη και μέσα από τις συνεργασίες του αυτές, έχουν βγει πολύ μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες.
Για τη μουσική του τόνισε ο δημοσιογράφος της Γερμανίας Ruth Roedler:
 "Από την απαρχή ο κόσμος διαμορφώνεται με ήχο και ρυθμό. Αυτή η ηχητική δόνηση φανερώνεται στη μουσική του Ψαραντώνη. Ποτέ μου δεν είχα ακούσει τέτοιο ήχο όπως αυτόν που δημιουργεί ο Ψαραντώνης..."
Παντρεύτηκε το 1965 με την Κατερίνα Δουλγεράκη από τον Ζαρό Ηρακλείου και έχουν πέντε παιδιά μεταξύ των οποίων το Γιώργη, το Λάμπη και τη Νίκη που ακουλουθούν καλλιτεχνικά τη μουσική ιστορία της οικογενείας τους.
Ο  Ακάματος   λυράρης της Κρήτης μας, που τιμά τις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας  σε μια παλιά του συνέντευξη τόνισε:
"Η παραδοσιακή μουσική είναι πάντα παρόν. Η ρίζα η μεγάλη. Αντιστέκεται και είναι παρόν πάντα. Και θα είναι...
Η ποίηση του λαού, η παράδοση, τα παραμύθια του κόσμου, αυτή είναι η παράδοση μας και αυτή πάντα είναι παρόν. Ότι και αν κάνουν ότι και αν φέρουν, αυτή είναι παρόν και το σπρώχνει με περιφρόνηση".



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια