Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Γνωρίζεις πώς προήλθε η φράση "θα γυρίσει το φύλλο;"

Λίγες μέρες μας απέμειναν πριν ο  χρόνος ο παλιός με τον καινούργιο ανταμώσει.
Οι καμπάνες των εκκλησιών θα ηχήσουν χαρμόσυνα , ο κόσμος θα γιορτάζει και το χαρτοπαίγνιο θα συνεχίζεται μέχρι  το πρωί.
Πόσοι όμως από εσάς  που αγαπάτε τα χαρτιά ,γνωρίζετε πώς προήλθε η φράση «θα γυρίσει το φύλλο»;

Η φράση χρησιμοποιείται και μεταφορικά με την έννοια ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.

Ο Τάκης Νατσούλης, μάς δίνει δύο εκδοχές για την προέλευση της συγκεκριμένης φράσης.
Σύμφωνα με την πρώτη, στα παλιότερα χρόνια ο δάσκαλος έδινε στους μαθητές του ένα ορισμένο κείμενο για ανάγνωση και ερμηνεία και εκείνοι φυσικά , ήταν υποχρεωμένοι να μάθουν και να το λένε χωρίς λάθη.
Όταν λοιπόν ο μαθητής δεν γνώριζε την άλλη μέρα καλά το μάθημά του, ο δάσκαλος δεν του το άλλαζε, αλλά τον ανάγκαζε να επαναλάβει το ίδιο μάθημα και την άλλη μέρα. Συνέβαινε πολλές φορές να μην του άλλαζε φύλλο και δυο τρεις φορές. Ωστόσο , από τότε έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση «θα γυρίσει το φύλλο», δηλαδή θα μεταβληθούν τα πράγματα.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, ο Λέοντας της Βενετίας κρατούσε ένα Ευαγγέλιο, που πάνω του ήταν γραμμένες οι λέξεις «Pax tibi Marce, evangelista meus» (Η Ειρήνη ας είναι μαζί σου, Μάρκο, ευαγγελιστή μου). Όταν όμως οι Γάλλοι κατέλυσαν τη Γαληνοτάτη Σενιορίτα της Βενετίας, έγραψαν στο Ευαγγέλιο «Dirittie doueri dell’ nomo e del’ Cittadino», δηλαδή «δικαιώματα και καθήκοντα του ανθρώπου και του πολίτου». Οι Ενετοί χαριτολογώντας έλεγαν «Ο Άγιος Μάρκος εγύρισε φύλλον».
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το τρικ με  τον αλάνθαστο μαθηματικό τρόπο το φύλο της τράπουλας:

                         

Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου