Γνωρίζεις πώς προήλθε η φράση "θα γυρίσει το φύλλο;"

Γνωρίζεις πώς προήλθε η φράση "θα γυρίσει το φύλλο;"





Λίγες μέρες μας απέμειναν πριν ο  χρόνος ο παλιός με τον καινούργιο ανταμώσει.
Οι καμπάνες των εκκλησιών θα ηχήσουν χαρμόσυνα , ο κόσμος θα γιορτάζει και το χαρτοπαίγνιο θα συνεχίζεται μέχρι  το πρωί.
Πόσοι όμως από εσάς  που αγαπάτε τα χαρτιά ,γνωρίζετε πώς προήλθε η φράση «θα γυρίσει το φύλλο»;

Η φράση χρησιμοποιείται και μεταφορικά με την έννοια ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.

Ο Τάκης Νατσούλης, μάς δίνει δύο εκδοχές για την προέλευση της συγκεκριμένης φράσης.
Σύμφωνα με την πρώτη, στα παλιότερα χρόνια ο δάσκαλος έδινε στους μαθητές του ένα ορισμένο κείμενο για ανάγνωση και ερμηνεία και εκείνοι φυσικά , ήταν υποχρεωμένοι να μάθουν και να το λένε χωρίς λάθη.
Όταν λοιπόν ο μαθητής δεν γνώριζε την άλλη μέρα καλά το μάθημά του, ο δάσκαλος δεν του το άλλαζε, αλλά τον ανάγκαζε να επαναλάβει το ίδιο μάθημα και την άλλη μέρα. Συνέβαινε πολλές φορές να μην του άλλαζε φύλλο και δυο τρεις φορές. Ωστόσο , από τότε έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση «θα γυρίσει το φύλλο», δηλαδή θα μεταβληθούν τα πράγματα.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, ο Λέοντας της Βενετίας κρατούσε ένα Ευαγγέλιο, που πάνω του ήταν γραμμένες οι λέξεις «Pax tibi Marce, evangelista meus» (Η Ειρήνη ας είναι μαζί σου, Μάρκο, ευαγγελιστή μου). Όταν όμως οι Γάλλοι κατέλυσαν τη Γαληνοτάτη Σενιορίτα της Βενετίας, έγραψαν στο Ευαγγέλιο «Dirittie doueri dell’ nomo e del’ Cittadino», δηλαδή «δικαιώματα και καθήκοντα του ανθρώπου και του πολίτου». Οι Ενετοί χαριτολογώντας έλεγαν «Ο Άγιος Μάρκος εγύρισε φύλλον».
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το τρικ με  τον αλάνθαστο μαθηματικό τρόπο το φύλο της τράπουλας:





                         

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια