Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο θανάτου του Θεόδωρου Ρούζβελτ του πιο χαρισματικού προέδρου των Η.Π.Α.

Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο θανάτου του Θεόδωρου Ρούζβελτ του πιο χαρισματικού προέδρου των Η.Π.Α.







Σαν σήμερα , στις  6-1-1932,απεβίωσε ο Θεόδωρος Ρούζβελτ
(Theodore Roosevelt), ο 26ος πρόεδρος , και από τους πιο χαρισματικούς προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πριν  από την προεδρία του, υπήρξε ιστορικός, φυσιοδίφης, εξερευνητής του Αμαζονίου, σερίφης, συγγραφέας 35 βιβλίων, πολεμιστής.

Έμεινε περισσότερο στην ιστορία για την έντονη προσωπικότητά του, την απίστευτη ενεργητικότητα, τα πολυάριθμα ενδιαφέροντα, το καουμπόικο και ιδιότυπο macho στυλ του.
Είπαν γι' αυτόν πως αδικήθηκε από την ιστορία επειδή δεν έτυχε επί της προεδρίας του κάποιο μεγάλο γεγονός (ένας πόλεμος λ.χ.) που θα ανεδείκνυε τα προσόντα του.
 Το κλασικό Teddy bear χρωστά σ'αυτόν το όνομά του.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 1910, μέσα στο Χωλ Χάουζ, έκανε την ακόλουθη βαρυσήμαντη δήλωση για τους Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ:

 



Ας δούμε  κι άλλα από τα ιστορικά γνωμικά του:
«Δεν ενδιαφέρομαι τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτό που κάνω, αλλά ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για το τι σκέφτομαι εγώ γι’ αυτό που κάνω. Αυτό είναι χαρακτήρας!»
«Κάνε ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου κι αν βρίσκεσαι.»
«Το να κάθεται κανείς στο σπίτι του, να διαβάζει την εφημερίδα του και να γελά με τα παραπτώματα των ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν κάτι είναι εύκολο, αλλά αισθητά αναποτελεσματικό».

«Μια ήρεμη κι εύκολη ζωή δεν αξίζει αν βλάπτει τις ίνες του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών. Πρέπει να τολμήσουμε να γίνουμε μεγάλοι και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι το μεγαλείο είναι ο καρπός του μόχθου, της θυσίας και το υψηλό θάρρος… Για εμάς είναι η ζωή της δράσης, της επίπονης εκτέλεσης του καθήκοντος. Ας ζήσουμε αγωνιζόμενοι σκληρά. Ας διατρέξουμε τον κίνδυνο της φθοράς από αυτόν της… σκουριάς».

«Δεν αντιμετωπίζω με οίκτο αυτούς που εργάζονται σκληρά και κάνουν δουλειές που δεν αξίζουν πολλά. Τους θαυμάζω. Λυπάμαι εκείνους που δεν εργάζονται, σε οποιαδήποτε κοινωνική βαθμίδα κι αν θεωρούν ότι ανήκουν».

«Δε μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη ότι η πόρτα της ελπίδας, η πόρτα της ευκαιρίας, θα κλείσει μπροστά σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσο αξίζει, μόνο και μόνο λόγω της φυλής ή του χρώματός του. Μια τέτοια στάση θα ήταν θεμελιωδώς αντίθετη με τις πεποιθήσεις μου».

«Ο σκοπός μας δεν είναι να φύγουν οι εταιρείες. Το αντίθετο, αυτά τα μεγάλα συσσωματώματα αποτελούν μια αναπόφευκτη εξέλιξη της σύγχρονης βιομηχανοποίησης. Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντί τους. Είμαστε απλά αποφασισμένοι να τις χειριστούμε έτσι ώστε να προσφέρουν στο γενικό καλό. Στεκόμαστε απέναντι στα παραπτώματα, όχι στον πλούτο».
 
«Δεν είναι καλό για ένα έθνος να θαυμάζει λανθασμένα πρότυπα επιτυχίας. Και δεν υπάρχει πιο λανθασμένο πρότυπο από τη θεοποίηση της υλικής ευημερίας».
«Κανένας δεν νοιάζεται για το πόσα ξέρεις, μέχρι να ξέρουν πόσο νοιάζεσαι.»

«Τα εννέα δέκατα της σοφίας είναι να είσαι σοφός την κατάλληλη στιγμή.»

«Μην καταστρέφετε το ωραίο με τη νομιμότητα.»

«Οι μεγάλες σκέψεις απευθύνονται σε σκεπτόμενα μυαλά αλλά οι μεγάλες πράξεις απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους.»

«Οι πόλεμοι πρέπει βεβαίως κατά κανόνα να αποφεύγονται. Αλλά είναι πολύ προτιμότεροι από μερικά είδη ειρήνης.»

«Να μιλάς απαλά και να κρατάς ένα μεγάλο ραβδί.»

« Όταν βλέπεις ένα φίδι έτοιμο να σου επιτεθεί, δεν περιμένεις να σε δαγκώσει πριν το τσακίσεις.»

« Τάξη χωρίς ελευθερία και ελευθερία χωρίς τάξη είναι εξίσου καταστρεπτικές..»

«Κάνε κάτι. Αν πιάσει, κάνε περισσότερο. Αν όχι, κάνε κάτι άλλο.»

«Κράτα τα μάτια σου στ’ αστέρια και τα πόδια σου στη γη.»

«Όταν υπάρχει ανάγκη να πάρεις μια απόφαση, το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις λάθος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να μην κάνεις τίποτα.»

«Το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι να τα πας καλά με τους ανθρώπους.»

«Να μιλάμε ευγενικά, να διαπραγματευόμαστε ήσυχα και να περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι.»

« Ο πιο πετυχημένος πολιτικός είναι εκείνος που λέει αυτά που σκέπτονται όλοι και τα λέει όσο γίνεται πιο δυνατά.»
«Μια βαθιά γνώση της Βίβλου αξίζει περισσότερο από πανεπιστημιακή εκπαίδευση.»

«Με μεγάλη διαφορά, το καλύτερο έπαθλο που έχει να προσφέρει η ζωή είναι η ευκαιρία να δουλεύεις σκληρά σε μια δουλειά που αξίζει να την κάνεις.»

«Απουσία και θάνατος είναι το ίδιο, μόνο που στο θάνατο δεν υπάρχει πόνος.»

«Μόνο μέσα από σκληρή δουλειά και επώδυνη προσπάθεια, με ασίγαστη ενεργητικότητα και αποφασιστικό θάρρος μπορούμε να προχωρήσουμε σε καλύτερα πράγματα.»

«Ποτέ σε όλη την ιστορία, κανένας άνθρωπος που έζησε μια ζωή άνεσης δεν άφησε πίσω του ένα όνομα άξιο να το θυμόμαστε.»

«Αυτή η χώρα δεν θα γίνει ποτέ ένα καλό μέρος για να ζεις, για κάποιους από μάς, εκτός αν την κάνουμε ένα καλό μέρος για να ζεις, για όλους μας.»

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι πάνω από το νόμο και κανένας δεν είναι από κάτω του. Ούτε ζητάμε από κανέναν την άδεια όταν του ζητάμε να τον υπακούει.»

«Αλλά η ζωή είναι μια μεγάλη περιπέτεια, και ο χειρότερος φόβος είναι ο φόβος να ζήσεις.»
«Είναι σκληρό να αποτυχαίνεις, αλλά είναι χειρότερο να μην έχεις προσπαθήσει ποτέ να επιτύχεις. »
«Μίλα απαλά και κράτα μεγάλο ραβδί. θα πας μακριά.»
«Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, είναι ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτε. »
«Σβήστε το φως, παρακαλώ.
(Τα τελευταία λόγια του.)
Βιογραφικά στοιχεία  για τον Θεόδωρος Ρούζβελτ
6/1/1932-27 /10/ 1858

Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1858 , στη Νέα Υόρκη και ήταν γιος του μεγαλοτραπεζίτη Θεόδωρου Ρούζβελτ, γόνου εύπορης οικογένειας της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ παράλληλα καταπιανόταν με την ιστορία, τη φυσική κ.α. Το 1881 εκλέχτηκε με το ρεπουμπλικανικό κόμμα μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου της Νέας Υόρκης αλλά το 1884 παραιτήθηκε εξαιτίας μιας μοιραίας σύμπτωσης, όταν η μητέρα και η γυναίκα του πέθαναν την ίδια μέρα. Κουμπάρος στον πρώτο του γάμο ήταν ο αδερφός του Έλιοτ.

Το 1886 προσπάθησε να εκλεγεί χωρίς επιτυχία δήμαρχος Νέας Υόρκης και το 1897 διορίστηκε υφυπουργός ναυτικών. Με τις πολιτικές του κινήσεις ώθησε τις ΗΠΑ στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898, όπου συγκρότησε σώμα εθελοντών πολεμώντας στις περισσότερες μάχες. Ο ηρωισμός που επέδειξε ήταν τόσο μεγάλος που ανακηρύχθηκε σε εθνικό ήρωα. Την ίδια χρονιά έγινε κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Μετά την δολοφονία του ΜακΚίνλεϊ ανήλθε στον προεδρικό θώκο, όπου επανεξελέγη θριαμβευτικά το 1904. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ήρθε σε οριστική ρήξη με την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με αποτέλεσμα να θέσει υποψηφιότητα στις αμερικανικές εκλογές του 1912 ως ανεξάρτητος. Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα του δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 1906 κέρδισε το Νόμπελ ειρήνης για την συμβολή του στη λήξη του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου.

Η εξωτερική του πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστική. Κατά την εποχή του οι Η.Π.Α. εξασφάλισαν τη Χαβάη και τη διώρυγα του Παναμά. Η προεδρία του σημαδεύτηκε από την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες βέβαια κατέστησαν τις Η.Π.Α. στρατιωτική υπερδύναμη. Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ο Ρούζβελτ ήρθε σε σύγκρουση με τα μεγάλα κεφάλαια και προσπάθησε να περιορίσει την δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια