Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι… Αλήθεια γνωρίζετε από πού προήλθε η παροιμία: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»;

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι… Αλήθεια γνωρίζετε από πού προήλθε η παροιμία: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»;





 


Γνωστή σε όλους μας η παροιμιώδης  έκφραση:
"συν Αθηνά και χείρα κίνει" , που στην κυριολεξία  εννοεί «να μην περιμένεις πάντα μόνο βοήθεια από τους θεούς, αλλά να προσπαθείς και από μόνος σου.»
Την συγκεκριμένη  φράση ,την λέμε παραινετικά σε όσους τα περιμένουν όλα από το θεό ή την τύχη, χωρίς να κάνουν τίποτα οι ίδιοι σε μια δύσκολη στιγμή.


Ορισμένοι αποδίδουν την αρχή της συγκεκριμένης έκφρασης στον Όμηρο, ενώ άλλοι στον Ευριπίδη.
Στους μύθους του Αισώπου αναφέρεται ότι η φράση ειπώθηκε από κάποιο ναυαγό (πλούσιο Αθηναίο), ο οποίος, αντί να επιχειρήσει να κολυμπήσει για να σωθεί, έκανε παρακλήσεις στη θεά Αθηνά να τον γλιτώσει χωρίς αυτός να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να σωθεί.
Ας  διαβάσουμε  και να θυμηθούμε το μύθο του Αισώπου στα Αρχαία ελληνικά και να απολαύσουμε την υπέροχη γλώσσα μας:




Σχετικός είναι και ο μύθος του Αισώπου με τον βοηλάτη, ο οποίος όταν το αμάξι που οδηγούσε έπεσε μέσα σε ένα φαράγγι, «άργος ίστατο τω Ηρακλεϊ προσευχόμενος.
Ο δε θεός επιστάς είπε: “των τρόχων άπτου, και
 τους βόας νύττε, και τότε τω θεω εύχου, όταν καυτός τι ποιής· μη μέντοιγε μάτην εύχου». Δηλαδή, πιάσε τους τροχούς και τα βόδια και μετά να προσευχηθείς στο θεό, όταν κι εσύ ο ίδιος κάνεις κάτι, διαφορετικά προσεύχεσαι μάταια.
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει »  λοιπόν,  γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε να  μας φέρει ο Θεός ή η τύχη τα πράγματα που επιθυμούμε ευνοϊκά αλλά να προσπαθήσουμε και εμείς!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια