Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίσουν οι μεταγενέστεροι… Τι υπονοεί αλήθεια η έκφραση: «Αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο!»

Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίσουν οι μεταγενέστεροι… Τι υπονοεί αλήθεια η έκφραση: «Αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο!»







Το Λογοτεχνικό  περιβόλι σας λύνει το γρίφο και σήμερα, γιατί  με αυτήν την έκφραση είναι η πιο χαρακτηριστική πρόταση  για να   περιγράψει γενικά ότι κάτι είναι άσχετο με αυτό που μιλάμε, ή όταν κάποιος είναι αναρμόδιος σε κάτι.

 Για να δούμε όμως  πώς προήλθε ιστορικά  η συγκεκριμένη φράση;
Η φράση φαίνεται να έχει τη καταγωγή της από μία Κεφαλονίτικη ιστορία:

Κάποιος παπάς σ’ ένα χωριουδάκι της Κεφαλονιάς, αγράμματος, πήγε να λειτουργήσει σ’ ένα άλλο χωριό, γιατί ο παπάς του χωριού είχε αρρωστήσει για πολύ καιρό.

Ο παπάς όμως, στο δικό του Ευαγγέλιο, μια και ήταν αγράμματος, είχε βάλει δικά του σημάδια και έτσι κατάφερνε να βρίσκει το κανονικό Ευαγγέλιο (περικοπή), που έπρεπε να λέει κάθε φορά.

Εδώ, όμως, στο ξένο Ευαγγέλιο, δεν υπήρχαν τα σημάδια, γιατί ο παπάς αυτού του χωριού δεν τα είχε ανάγκη, καθότι μορφωμένος.

Άρχισε, λοιπόν, ο παπάς, να λέει το Ευαγγέλιο, που λέγεται την Κυριακή του Ασώτου. Τότε πετάγεται κάποιος από το εκκλησίασμα φωνάζοντας: «Τι μας ψέλνεις εκεί παπά; Αυτό δεν είναι το σημερινό Ευαγγέλιο».
«Εμ τι να κάνω;» απάντησε αυτός.
«Αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο!»




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια