Λίγα λόγια για τον Γερμανό ποιητή και φιλόσοφο Johann Wolfgang von Goethe γνωστό στην Ελλάδα και σαν Ιωάννη Γείθιο ή αλλιώς Γκαίτε…

Λίγα λόγια για τον Γερμανό ποιητή και φιλόσοφο Johann Wolfgang von Goethe γνωστό στην Ελλάδα και σαν Ιωάννη Γείθιο ή αλλιώς Γκαίτε…





Johann Wolfgang von Goethe
( 1749-1832 , Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος)
Τι να πρωτογράψει κανείς για τον Βόλφγκανγκ Γκαίτε,  έναν από τους κορυφαίους στην πυραμίδα της γερμανικής πεζογραφίας  και δραματουργίας, αυτό τον γίγαντα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνεύματος!!!
Τον πολυτάλαντο και πολύπλευρο άνθρωπο  ,που διακρίθηκε   σαν  ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, φιλόσοφος, ζωγράφος, θεολόγος, επιστήμονας και πολιτικός.



Απέκτησε την παγκόσμια φήμη σε ηλικία 25 ετών με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου" , ένα σπαρακτικό ηθογράφημα με αφορμή την αυτοκτονία αδελφικού του φίλου από ερωτική απογοήτευση.
Η  κορύφωσή του ήρθε με  την αυτοβιογραφία του  "Ποίηση και Αλήθεια" και  απογειώθηκε στην κυριολεξία με τον "Φάουστ",
ένα χρονοβόρο  έργο πάνω στο οποίο δούλεψε για 60 χρόνια.
 Το έργο αυτό, που είναι η αριστουργηματική απεικόνιση της ψυχής του, καθώς είναι χωρισμένη στα δυο.
Σε εκείνη που θέλει να μείνει στη γη και εκείνη που θέλει να πετάξει στον ουρανό...
Το ταλέντο του στη λογοτεχνία είχε φανεί από την παιδική ηλικία, οπότε έγραψε τα πρώτα του ποιήματα.
Η μητέρα του τον παρακινούσε να συνεχίσει και την τελική ώθηση του την έδωσε η γνωριμία του με την αρχαία ελληνική κουλτούρα, όταν ήρθε σε επαφή με το ελληνικό σχολείο της Λειψίας (συγκαταλέγεται εξάλλου στους σημαντικούς Ευρωπαίους διανοητές που στήριξαν δημόσια την Επανάσταση του 1821).
Άλλα έργα του  είναι:
"Ο Γκαιτς φον Μπερλίχινγκεν με το σιδερένιο χέρι", "Ταξίδι στην Ιταλία", τα δράματα "Ιφιγένεια εν ταύροις", "Έγκμοντ", το έπος "Ερμάνος και Δωροθέα", "Τα χρόνια μαθητείας του Βίλχελμ Μάιστερ", η υπέροχη αυτοβιογραφία του με τίτλο "Ποίηση και Αλήθεια".
Ήταν ο εμπνευστής της ιδέας της Weltliteratur (παγκόσμια λογοτεχνία) δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τις λογοτεχνίες των άλλων δυτικών χωρών καθώς και της Αραβικής, της Περσικής και της Αρχαιοελληνικής. Ήταν από τους πρωταγωνιστές της κίνησης "Κλασικισμός της Βαϊμάρης".
Ο ίδιος ήθελε να τον θυμούνται περισσότερο για τη συμβολή του στην Οπτική (θεωρία χρωμάτων κλπ)!
Ας δούμε εν τάχει την βιογραφική πορεία του:
O Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 28 Αυγούστου 1749.
Το 1765 πηγαίνει για να σπουδάσει νομικά στη Λειψία, αλλά δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και συναναστρέφεται καλλιτέχνες. Έπειτα από τρία χρόνια, αιμοπτύσεις τον αναγκάζουν να επιστρέψει στην πατρίδα του. Τα έτη 1770-71 πηγαίνει στο Στρασβούργο, για να ολοκληρώσει τις νομικές του σπουδές. Εκεί αρχίζει να γράφει, κυρίως λυρικά ποιήματα, και πρωτογνωρίζει τον έρωτα, που έμελλε να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή του.
Το 1773 δημοσιεύει το πρώτο του δράμα: «Γκαιτς φον Μπερλίχινγκεν».
Το 1775 είναι έτος ταξιδιών. Επισκέπτεται την Ελβετία και τη Βαϊμάρη, προσκεκλημένος του Δούκα Καρόλου Αυγούστου όπου και διορίζεται σύμβουλος του ηγεμόνα και υπουργός των Οικονομικών. Κατά τη διετία 1786-87 ταξιδεύει στην Ιταλία. Τις εντυπώσεις του τις περιγράφει στο βιβλίο «Ταξίδι στην Ιταλία». Δουλεύει όμως και το πρώτο μέρος του «Φάουστ». Επιστρέφει στη Βαϊμάρη στις 18 Ιουνίου 1788.
Απαλλάσεται από τα κυβερνητικά του καθήκοντα και κρατά την ευθύνη μόνο για τα επιστημονικά ιδρύματα και το Θέατρο της Αυλής. Ο Γκαίτε, το 1806 παντρεύτηκε τη Christiane Vulpius, με την οποία είχε ήδη από το 1789 ένα γιο, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση, της οποίας υπήρξε θαυμαστής. Ο Φάουστ, το διασημότερο έργο του και το δημιούργημα μιας ολόκληρης ζωής, ολοκληρώθηκε ένα έτος πριν το θάνατο του, ενώ η αυτοβιογραφία του «Ποίηση και Αλήθεια», θεωρείται από τ' αριστουργήματα του γερμανικού πεζού λόγου.
Παράλληλα με τη λογοτεχνία και τη δραματουργία, μελέτησε φυσική, χημεία και ανατομία - ήταν αυτός ο οποίος, 70 χρόνια πριν από τον Δαρβίνο, διατύπωσε την θεωρία της ενότητας και της συνέχειας στη φύση, παρατηρώντας τις μορφολογικές ομοιότητες μεταξύ ειδών. Το δε 1784 ανακάλυψε την ύπαρξη του μη διακρινόμενου (λόγω της απώθησής του στο πρόσθιο τμήμα των άνω γνάθων και της συνοστέωσής του με αυτά) μεσογνάθιου οστού στον άνθρωπο. Η μελέτη της συγκριτικής ανατομίας τον οδήγησε να εισηγηθεί το 1790 ένα νέο κλάδο των επιστημών της φύσης, τη Μορφολογία. Σε μια πραγματεία του, το 1795, ορίζει τη Μορφολογία, ως «αυτοτελή επιστήμη και βοηθητική της Φυσιολογίας που πρέπει να περιλαμβάνει τη διδασκαλία περί της μορφής, σχηματισμού και μετασχηματισμού των οργανικών σωμάτων».
Το 1809 εκδίδει ένα από τα πιο ονομαστά μυθιστορήματά του, τις «Εκλεκτικές συγγένειες». Το 1816 πεθαίνει η γυναίκα του και το 1830 ο γιος του Αύγουστος, που βρίσκεται στη Ρώμη.
Ο Γκαίτε ζει πλέον πασίγνωστος και αναγνωρισμένος στη Βαϊμάρη μέχρι το θάνατό του, στις 22 Μαρτίου 1832.

Τα σπουδαιότερα λόγια Σοφίας του :
Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώµης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.
Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαµπερό µέσα στη νύχτα.

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη.
Ο πιο ευτυχισμένος -είτε βασιλιάς είτε χωριάτης- είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του.

Αν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο. Αν όμως σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι αυτό που είσαι ικανός να γίνεις, θα σε βοηθήσω να το πετύχεις.
Απ’ όλους τους κλέφτες, οι ηλίθιοι είναι οι χειρότεροι επειδή σου κλέβουν το χρόνο και το κέφι σου.
Κανένας δεν μας εξαπατά ποτέ. Εμείς μόνοι μας εξαπατούμε τους εαυτούς μας.
Αν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, εμπνέετε εμπιστοσύνη και στους άλλους.
Θέλεις να γίνεις μεγάλος; Πάψε να είσαι μικρός!
Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Όταν συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους όπως αυτοί είναι, τους κάνουμε χειρότερους. Όταν τους συμπεριφερόμαστε όπως θα μπορούσαν να είναι, τους βοηθούμε να γίνουν αυτό που είναι ικανοί να γίνουν.

Τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από τη σημερινή μέρα.

Οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά ερχόμαστε στο στόχο.

Φιλοδοξία και αγάπη είναι τα φτερά των σπουδαίων έργων.
Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την παρούσα στιγμή.
Η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο, και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια