Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον, που εορτάζεται σήμερα στις 11 Απριλίου.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον, που εορτάζεται σήμερα στις 11 Απριλίου.




Σήμερα, 11 Απριλίου εορτάζουμε την  Παγκόσμια Ημέρα  κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον, η οποία καθιερώθηκε γιατί είναι η γενέθλια ημέρα γεννήσεως του  άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον στις 11 Απριλίου του 1775 .
Να τονίσουμε εδώ, ότι η τουλίπα έχει υιοθετηθεί και αποτελεί το σύμβολο πολλών οργανισμών και ομάδων σε όλον τον κόσμο που δραστηριοποιούνται γύρω από τη νόσο του Πάρκινσον.
Είναι η γνωστή τουλίπα με το όνομα «Dr. James Parkinson».


 Η ιστορία της τουλίπας του Πάρκινσον ξεκίνησε το 1980 στην Ολλανδία όταν ο J.W.S. Van der Wereld, ένας Ολλανδός φυτοκόμος ο οποίος έπασχε από την ασθένεια του Πάρκινσον, έδωσε το όνομα «James Parkinson» στην κοκκινο-λευκή τουλίπα που είχε καλλιεργήσει για να τιμήσει τον Άγγλο γιατρό.
Τον Απρίλιο του 2005, η κόκκινη τουλίπα καθιερώθηκε σαν  το Παγκόσμιο Σύμβολο για τη νόσο του Πάρκινσον στη διάρκεια του Συνεδρίου που έγινε στο Λουξεμβούργο για την 9η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου του Πάρκινσον.


Ο  Τζέιμς Πάρκινσον το 1817 ,


ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και  διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο:
 «An Essay On The Shaking Palsy».
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.
Σύμφωνα με τη «Χάρτα της E.P.D.A.»
οι άνθρωποι που πάσχουν από τη Ν. Πάρκινσον έχουν το δικαίωμα να:
1. Συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη Ν. Πάρκινσον
2. Να λαμβάνουν σωστή διάγνωση
3.Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας
4. Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα
5. Να παίρνουν μέρος στη διαχείριση/αντιμετώπιση της ασθένειάς τους

Δείτε σχετικούς ιστότοπους:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια