Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου που εορτάζουμε σήμερα 12η Απριλίου.

 Σήμερα , εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου και στην Αγγλική ορολογία:
(International Day for Street Children),

η οποία  καθιερώθηκε το έτος  2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, με έδρα το Λονδίνο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.
Η καθιέρωση της μέρας αυτής στοχεύει στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου, αυτά που περιφέρονται μόνα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις. Επίσης, στοχεύει στο να υπενθυμίσει στις Κυβερνήσεις ότι η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για όσα κράτη την έχουν υπογράψει.
Τα παιδιά του δρόμου είναι είτε εκείνα που περιφέρονται στους δρόμους καταφεύγοντας στην επαιτείας  σα μέσο επιβίωσης, χωρίς γονική υποστήριξη, είτε εκείνα που είναι «θύματα» οικογενειακής εκμετάλλευσης, μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία. Ο διεθνώς αποδεκτός όρος «Παιδιά του δρόμου» προσδιορίζει τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών που είναι άπορα, άστεγα και εγκαταλελειμμένα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών τα παιδιά του δρόμου αριθμούν σχεδόν στα εκατό εκατομμύρια, παγκόσμια, και ζουν στις μεγαλουπόλεις και παραγκουπόλεις όλου του κόσμου, από την Ευρώπη έως την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το διάστημα ζουν στους δρόμους περίπου 150-250 χιλιάδες παιδιά ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Είναι συνήθως τα εύκολα θύματα σε κάθε μορφής εκμετάλλευση. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη σωστής διατροφής και στέγης, η μη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, η πίεση για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, η εκμετάλλευσή τους από τα κυκλώματα εμπορίας οργάνων για μεταμοσχεύσεις,ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση.

Τα παιδιά του δρόμου ζουν μια οδυνηρή, επικίνδυνη και ανθυγιεινή ζωή.
Επίσης,βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο κακοποίησης αφού σύμφωνα με έρευνες το 86% των παιδιών αυτών εντοπίζουν τη βία ως ένα σημαντικό πρόβλημα στη ζωή τους και ότι τα μισά από αυτά έχουν υποστεί κάποια μορφή βιασμού.
Πολλά παιδιά αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σε σοβαρά ατυχήματα. Κάποια άλλα επιβιώνουν με την επαιτεία και τις μικροκλοπές.
Κάθε κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να περιοριστούν οι μηχανισμοί που προκαλούν την επαιτεία, να υιοθετήσει στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας, αλλά και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα που θα βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου θα τους παρέχεται στέγη, τροφή, ένδυση και μόρφωση.
Όλοι συμφωνούν πώς κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία και πως η στέγη και η τροφή θα πρέπει να είναι για κάθε παιδί δεδομένα. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, στον τόπο μας, κυβερνητικές, τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές, καθώς και αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συστρατεύονται με σκοπό τη προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή, στην υγεία.
Ένας τέτοιος φορέας, μεταξύ άλλων,  είναι και τα
“Τα παιδιά του Δρόμου”. 
Ένα σπίτι που φιλοξενεί και “χρηματοδοτεί” φτωχά παιδιά και οικογένειες απ’ όλο το κόσμο. Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές. Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κλπ) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη.

“Τα παιδιά του δρόμου” βρίσκονται στη διεύθυνση:
Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165 Μεταξουργείο, Κολωνός
Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : κα Μυρτώ Λαιμού
Τηλέφωνο : 210.5239.402 και 210.5221.149
Ώρες : 11.00 – 18.00 καθημερινά
Στην Ελλάδα, μέλη της CSC είναι οι μ.κ.ο. Πράξις και Άρσις.
Δείτε σχετικούς ιστότοπους:


Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου – 12 Απριλίου
                                                                                      11/04/2016
Το 2011 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children), μετά από πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο. Η καθιέρωση της μέρας αυτής στοχεύει στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου, αυτά που περιφέρονται μόνα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις. Επίσης, στοχεύει στο να υπενθυμίσει στις Κυβερνήσεις ότι η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για όσα κράτη την έχουν υπογράψει.

Τα παιδιά του δρόμου είναι είτε εκείνα που περιφέρονται στους δρόμους καταφεύγοντας στην επαιτεία ως μέσο επιβίωσης, χωρίς γονική υποστήριξη, είτε εκείνα που είναι «θύματα» οικογενειακής εκμετάλλευσης, μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία. Ο διεθνώς αποδεκτός όρος «Παιδιά του δρόμου» προσδιορίζει τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών που είναι άπορα, άστεγα και εγκαταλελειμμένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών τα παιδιά του δρόμου αριθμούν σχεδόν στα εκατό εκατομμύρια, παγκόσμια, και ζουν στις μεγαλουπόλεις και παραγκουπόλεις όλου του κόσμου, από την Ευρώπη έως την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το διάστημα ζουν στους δρόμους περίπου 150-250 χιλιάδες παιδιά ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Τα παιδιά του δρόμου είναι συνήθως τα εύκολα θύματα σε κάθε μορφής εκμετάλλευση. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη σωστής διατροφής και στέγης, η μη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, η πίεση για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, η εκμετάλλευσή τους από τα κυκλώματα εμπορίας οργάνων για μεταμοσχεύσεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση. Γενικά, τα παιδιά του δρόμου ζουν μια οδυνηρή, επικίνδυνη και ανθυγιεινή ζωή. Επίσης, βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο κακοποίησης αφού σύμφωνα με έρευνες το 86% των παιδιών αυτών εντοπίζουν τη βία ως ένα σημαντικό πρόβλημα στη ζωή τους και ότι τα μισά από αυτά έχουν υποστεί κάποια μορφή βιασμού.

Η φτώχεια στις μέρες μας είναι μια πραγματικότητα. Μια σοβαρή συνέπεια της είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών του δρόμου, των παιδιών εκείνων που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο δρόμο, αφού εκεί εργάζονται για να επιβιώσουν. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σε σοβαρά ατυχήματα. Κάποια άλλα επιβιώνουν με την επαιτεία και τις μικροκλοπές. Μια άλλη μεγάλη ομάδα παιδιών παρόλο που ζουν με τους γονείς τους εντούτοις λόγω της φτώχειας αναγκάζονται να εργαστούν στους δρόμους ώστε να συνεισφέρουν στην επιβίωση των πολυμελών οικογενειών τους.

Κάθε κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να περιοριστούν οι μηχανισμοί που προκαλούν την επαιτεία, να υιοθετήσει στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας, αλλά και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα που θα βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου θα τους παρέχεται στέγη, τροφή, ένδυση και μόρφωση. Ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι συμφωνούν πως κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία και πως η στέγη και η τροφή θα πρέπει να είναι για κάθε παιδί δεδομένα. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, στον τόπο μας, κυβερνητικές, τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές, καθώς και αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συστρατεύονται με σκοπό τη προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή, στην υγεία.Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου