Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου που εορτάζουμε σήμερα 12η Απριλίου.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου που εορτάζουμε σήμερα 12η Απριλίου.





 Σήμερα , εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου και στην Αγγλική ορολογία:
(International Day for Street Children),

η οποία  καθιερώθηκε το έτος  2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, με έδρα το Λονδίνο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.
Η καθιέρωση της μέρας αυτής στοχεύει στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου, αυτά που περιφέρονται μόνα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις. Επίσης, στοχεύει στο να υπενθυμίσει στις Κυβερνήσεις ότι η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για όσα κράτη την έχουν υπογράψει.
Τα παιδιά του δρόμου είναι είτε εκείνα που περιφέρονται στους δρόμους καταφεύγοντας στην επαιτείας  σα μέσο επιβίωσης, χωρίς γονική υποστήριξη, είτε εκείνα που είναι «θύματα» οικογενειακής εκμετάλλευσης, μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία. Ο διεθνώς αποδεκτός όρος «Παιδιά του δρόμου» προσδιορίζει τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών που είναι άπορα, άστεγα και εγκαταλελειμμένα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών τα παιδιά του δρόμου αριθμούν σχεδόν στα εκατό εκατομμύρια, παγκόσμια, και ζουν στις μεγαλουπόλεις και παραγκουπόλεις όλου του κόσμου, από την Ευρώπη έως την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το διάστημα ζουν στους δρόμους περίπου 150-250 χιλιάδες παιδιά ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Είναι συνήθως τα εύκολα θύματα σε κάθε μορφής εκμετάλλευση. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη σωστής διατροφής και στέγης, η μη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, η πίεση για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, η εκμετάλλευσή τους από τα κυκλώματα εμπορίας οργάνων για μεταμοσχεύσεις,ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση.

Τα παιδιά του δρόμου ζουν μια οδυνηρή, επικίνδυνη και ανθυγιεινή ζωή.
Επίσης,βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο κακοποίησης αφού σύμφωνα με έρευνες το 86% των παιδιών αυτών εντοπίζουν τη βία ως ένα σημαντικό πρόβλημα στη ζωή τους και ότι τα μισά από αυτά έχουν υποστεί κάποια μορφή βιασμού.
Πολλά παιδιά αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σε σοβαρά ατυχήματα. Κάποια άλλα επιβιώνουν με την επαιτεία και τις μικροκλοπές.
Κάθε κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να περιοριστούν οι μηχανισμοί που προκαλούν την επαιτεία, να υιοθετήσει στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας, αλλά και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα που θα βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου θα τους παρέχεται στέγη, τροφή, ένδυση και μόρφωση.
Όλοι συμφωνούν πώς κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία και πως η στέγη και η τροφή θα πρέπει να είναι για κάθε παιδί δεδομένα. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, στον τόπο μας, κυβερνητικές, τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές, καθώς και αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συστρατεύονται με σκοπό τη προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή, στην υγεία.
Ένας τέτοιος φορέας, μεταξύ άλλων,  είναι και τα
“Τα παιδιά του Δρόμου”. 
Ένα σπίτι που φιλοξενεί και “χρηματοδοτεί” φτωχά παιδιά και οικογένειες απ’ όλο το κόσμο. Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές. Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κλπ) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη.

“Τα παιδιά του δρόμου” βρίσκονται στη διεύθυνση:
Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165 Μεταξουργείο, Κολωνός
Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : κα Μυρτώ Λαιμού
Τηλέφωνο : 210.5239.402 και 210.5221.149
Ώρες : 11.00 – 18.00 καθημερινά
Στην Ελλάδα, μέλη της CSC είναι οι μ.κ.ο. Πράξις και Άρσις.
Δείτε σχετικούς ιστότοπους:


Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου – 12 Απριλίου
                                                                                      11/04/2016
Το 2011 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children), μετά από πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο. Η καθιέρωση της μέρας αυτής στοχεύει στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου, αυτά που περιφέρονται μόνα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις. Επίσης, στοχεύει στο να υπενθυμίσει στις Κυβερνήσεις ότι η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για όσα κράτη την έχουν υπογράψει.

Τα παιδιά του δρόμου είναι είτε εκείνα που περιφέρονται στους δρόμους καταφεύγοντας στην επαιτεία ως μέσο επιβίωσης, χωρίς γονική υποστήριξη, είτε εκείνα που είναι «θύματα» οικογενειακής εκμετάλλευσης, μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία. Ο διεθνώς αποδεκτός όρος «Παιδιά του δρόμου» προσδιορίζει τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών που είναι άπορα, άστεγα και εγκαταλελειμμένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών τα παιδιά του δρόμου αριθμούν σχεδόν στα εκατό εκατομμύρια, παγκόσμια, και ζουν στις μεγαλουπόλεις και παραγκουπόλεις όλου του κόσμου, από την Ευρώπη έως την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το διάστημα ζουν στους δρόμους περίπου 150-250 χιλιάδες παιδιά ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Τα παιδιά του δρόμου είναι συνήθως τα εύκολα θύματα σε κάθε μορφής εκμετάλλευση. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη σωστής διατροφής και στέγης, η μη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, η πίεση για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, η εκμετάλλευσή τους από τα κυκλώματα εμπορίας οργάνων για μεταμοσχεύσεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση. Γενικά, τα παιδιά του δρόμου ζουν μια οδυνηρή, επικίνδυνη και ανθυγιεινή ζωή. Επίσης, βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο κακοποίησης αφού σύμφωνα με έρευνες το 86% των παιδιών αυτών εντοπίζουν τη βία ως ένα σημαντικό πρόβλημα στη ζωή τους και ότι τα μισά από αυτά έχουν υποστεί κάποια μορφή βιασμού.

Η φτώχεια στις μέρες μας είναι μια πραγματικότητα. Μια σοβαρή συνέπεια της είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών του δρόμου, των παιδιών εκείνων που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο δρόμο, αφού εκεί εργάζονται για να επιβιώσουν. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σε σοβαρά ατυχήματα. Κάποια άλλα επιβιώνουν με την επαιτεία και τις μικροκλοπές. Μια άλλη μεγάλη ομάδα παιδιών παρόλο που ζουν με τους γονείς τους εντούτοις λόγω της φτώχειας αναγκάζονται να εργαστούν στους δρόμους ώστε να συνεισφέρουν στην επιβίωση των πολυμελών οικογενειών τους.

Κάθε κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να περιοριστούν οι μηχανισμοί που προκαλούν την επαιτεία, να υιοθετήσει στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας, αλλά και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα που θα βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου θα τους παρέχεται στέγη, τροφή, ένδυση και μόρφωση. Ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι συμφωνούν πως κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία και πως η στέγη και η τροφή θα πρέπει να είναι για κάθε παιδί δεδομένα. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, στον τόπο μας, κυβερνητικές, τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές, καθώς και αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συστρατεύονται με σκοπό τη προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή, στην υγεία.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια