Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Ξεκινά η απελευθέρωση των φαρμάκων, που θα πωλούνται εκτός Φαρμακείου...


Τη σταδιακή απελευθέρωση του τρόπου διάθεσης των φαρμάκων προβλέπει διάταξη του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο κατατίθεται από ώρα σε ώρα στη Βουλή με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ξεκινά η απελευθέρωση της διακίνησης των φαρμάκων. Μέχρι τώρα, σε χώρους εκτός φαρμακείων πωλούνταν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Στο εξής, θα διατίθενται και 216 φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων (ΜΗΣΥΦΑ) σε σύνολο 1.582. Ανάμεσά τους, παυσίπονα, φάρμακα για το πεπτικό σύστημα και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φάρμακα θα διατίθενται σε μικρότερες συσκευασίες σε σχέση με αυτές που πωλούνται σήμερα από τα φαρμακεία. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ. «Δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο που γίνεται αυτό σε μία χώρα όπου τα φαρμακεία είναι τα περισσότερα αναλογικά σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο πρέπει να απελευθερωθεί η τιμή τους όταν είναι γνωστό ότι τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Η απελευθέρωση σημαίνει αύξηση της τιμής σε επίπεδο ΕΕ. Ουσιαστικά, η μνημονιακή αυτή κίνηση οφελεί τα σούπερ μάρξκετ και ζημιώνει για ακόμη μία φορά τα φαρμακεία» δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Όπως εξηγεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) είναι υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και η δημιουργία της αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους θεσμούς. Διαβεβαιώνει ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1.Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
2.Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
 3.Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
 5.Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
 6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης. Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης –πλην των φαρμακείων– τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας .

Πηγή:BHMA

Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου