Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Λέξεις που, αν τις εντάξουμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο μας κάνουν πιο συμπαθείς στους συνομιλητές μας...

Δεν θα το πιστέψετε όμως υπάρχουν λέξεις, που αν τις εντάξουμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο , έχουν τέτοια δυναμική, που σίγουρα μας κάνουν συμπαθείς στο ακροατήριο, στους συνομιλητές μας και γενικά μας στεφανώνουν με επιτυχία.
Ας τις δούμε αναλυτικά:


1.     "Ευχαριστώ".
Η λέξη  ευχαριστώ, από μόνη της μπορεί να αλλάξει τα πάντα.. Το να μάθεις να λες ευχαριστώ ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τη ζωή σου, αλλά και του ανθρώπου στον οποίο απευθύνεσαι.  Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μην μακραίνει τον βίο, τον κάνει ωστόσο πιο εύκολο. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι λένε συχνά "ευχαριστώ" βγάζουν την εικόνα του ανθρώπου που έχει ήθος, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά  και δεν θα αδικήσει τον συνεργάτη ή τον συνομιλητή.

2.     "Θα μπορούσες" αντί για "πρέπει".
Η συγκεκριμένη φράση όταν ζητάμε κάτι απ' οποιονδήποτε μας ανεβάζει στα μάτια του άλλου, καθώς δεν απαιτούμε αλλά ζητάμε ευγενικά ή απλά του δείχνουμε εμπιστοσύνη χωρίς να λαμβάνουμε τον ρόλο του κριτή.
3."Ναι".
Η μαγική αυτή λέξη μπορεί να κρίνει την πορεία μια σημαντικής συζήτησης. Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε είναι πιο πιθανό η συζήτηση να συνεχιστεί, σε αντίθεση με την άρνηση που δείχνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για επικοινωνία.


4. "Μαζί".
Μια λέξη κλειδί, της οποία τα οφέλη μπορούμε να δούμε όταν τη χρησιμοποιούμε σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου του Stanford τα αποτελέσματα για τα μέλη ομάδων που άκουγαν συχνά τη λέξη "μαζί" ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι συμμετέχοντες εργάζονταν 48% περισσότερο και αισθάνονταν λιγότερη κούραση. Αυτό γιατί αποτελούσαν μέλος μια ομάδας και η συλλογικότητα ήταν αυτή που τους έδινε τη δύναμη να συνεχίσουν.

5. "Εάν".
Αν μάθεις να εντάξεις αυτή την τόσο μικρή, αλλά σημαντική λέξη στο λεξιλόγιό σου τότε θα μπορούσες να αλλάξεις τον τρόπο που σε βλέπουν οι συνεργάτες και γενικά οι άνθρωποι γύρω σου. "Εάν θα ήθελες", "εάν δεν ήξερες" εκφράσεις που μας κάνουν πιο συμπαθείς.
6. "Και".
Ποιος να το πίστευε ότι ένας σύνδεσμος θα ήταν τόσο σημαντικός για την επικοινωνία. Οι μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως το "και' μπορεί να σε γλυτώσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπως μια διαφωνία.

Κατά τους ερευνητές οι ευφυείς άνθρωποι δεν προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο στον συνομιλητή τους, ακόμη κι αν έχουν, αλλά προσπαθούν να περάσουν την αντίθεσή τους σαν μια εναλλακτική πρόταση χρησιμοποιώντας το "και".

7. "Επειδή".
Το "επειδή" μπορεί να κάνει κάθε σου αίτημα ή και διαφωνία υποκειμενική, καθώς το χρησιμοποιείς για να εξηγήσεις. Εξηγώντας στους άλλους, το γιατί δεν θα κάνουμε αυτό που προτείνουν και εξηγώντας το ήρεμα και σταθερά μειώνουμε τις αντιδράσεις και συχνά το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό.

8. Το όνομα του / της.
Είναι απλό απευθυνόμαστε σε κάποιον και χρησιμοποιούμε το όνομα του κάνουμε τη διαφορά, αυτό γιατί αιχμαλωτίζουμε την προσοχή του/ της. Παράλληλα, περνάμε το μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν τη γνώμη του και είναι σημαντική για εμάς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με έρευνες χτίζονται οι ισχυρότερες επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις.

Όσον αφορά τις λέξεις που οι πετυχημένοι  άνθρωποι έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους, η λίστα περιλαμβάνει τις εξής:

Πρέπει, Οφείλεις, Δεν μπορώ, Εύκολο, Τώρα, Μόνο, Γρήγορα. Οι συγκεκριμένες λέξεις αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους συνομιλητές, που αισθάνονται ότι τους διατάζεις, τους βάζεις περιορισμούς ή και τους μειώνεις κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους.

(Πηγή: inc.com)Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου