Οι μαγικές ιδιότητες του ξυδιού, που ίσως δεν γνωρίζετε…

Οι μαγικές ιδιότητες του ξυδιού, που ίσως δεν γνωρίζετε…




Μέχρι τώρα το μόνο ,που γνωρίζουμε για το ξύδι, είναι ότι το βάζουμε στην σαλάτα και για να μην σπάσουν τα πασχαλινά αυγά, όταν τα βράζουμε στην κατσαρόλα…
Ωστόσο, το ξύδι έχει  πιο πολλές από τις  aναγραφόμενες  χρήσεις .
Δίνει άρωμα στα φαγητά, εξολοθρεύει τα μικρόβια και τις οσμές, αφαιρεί τους λεκέδες, διατηρεί ακμαία τα λουλούδια,
και απομακρύνει τους ενοχλητικούς επισκέπτες από τις γλάστρες,  μπορεί να σας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ακόμη και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε λαμπερή την επιδερμίδα σας και να λειτουργήσει ως  φυσικό αντιγηραντικό.
Μπορεί  ακόμα και να αντικαταστήσει τα ακριβά καθαριστικά προϊόντα, αλλά μπορεί να γίνει μέρος και της δικής μας προσωπικής περιποίησης. Το λευκό ξύδι είναι από τα προϊόντα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, γιατί εκτός του, ότι είναι χρήσιμο στην κουζίνα, έχει ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικό για αισθητικούς και καθαριστικούς σκοπούς.
Το ξύδι  λοιπόν ,έχει κι άλλες ιδιότητες, που ίσως δεν γνωρίζετε,
 γι’ αυτό το
Λογοτεχνικό περιβόλι σας δίνει την δυνατότητα να τις  διαβάσετε και να τις  εφαρμόσετε…

Ας δούμε αναλυτικά:

1.Σκοτώνει τα ζιζάνια.
Το λευκό ξύδι είναι ιδανικό για να εξουδετερώνει τα ζιζάνια και να αναστέλλει την ανάπτυξή τους. Ψεκάστε λίγο ξύδι κατευθείαν πάνω στα φύλλα των ζιζανίων.
2.Κάνει τα μαλλιά μας μεταξένια.
Για λεία και μεταξένια μαλλιά, αναμείξτε 1 φλιτζάνι ξύδι με 2 φλιτζάνια νερό. Ψεκάστε το μείγμα πάνω στα μαλλιά σας και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε.
3.Εξουδετερώνει τις οσμές από το τσιγάρο.
Για να εξουδετερώσετε τις οσμές από το τσιγάρο, γεμίστε ένα μπολ με ξύδι και βάλτε το εκεί που θέλετε να εξαλείψετε την άσχημη μυρωδιά. 4.Κάντε το μανό να διαρκέσει περισσότερο.
Πριν βάλετε την πρώτη στρώση, βουτήξτε τα νύχια σας για 10 λεπτά σε ένα μπολ με ξύδι. Θα δείτε, ότι το μανό σας θα διαρκέσει περισσότερο. 5.Κάντε το μπάνιο σας να λάμπει.
Το ξύδι έχει λευκαντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αραιώστε ένα ποτήρι ξύδι με 2 ποτήρια νερό και ψεκάστε το στην περιοχή που θέλετε. 6. Αφαιρέστε λεκέδες από πατώματα και χαλιά.
Για να αφαιρέσετε λεκέδες από πατώματα, αναμείξτε 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι με 2 λίτρα ζεστό νερό. Για να καθαρίσετε τα χαλιά, εφαρμόστε το ξίδι κατευθείαν στην περιοχή που θέλετε και στην συνέχεια προσθέστε λίγο απορρυπαντικό. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά τρίψτε με μια βούρτα.
7.Αφαιρέστε λεκέδες από ιδρώτα.
Ψεκάστε μια μεγάλη ποσότητα λευκού ξιδιού στην περιοχή του ρούχου που θέλετε, αφήστε το για 10 λεπτά και στην συνέχεια ξεπλύνετε. Μηλόξυδο
Εκτός από την κουζίνα, το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην προσωπική μας περιποίηση. Για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων είναι καλό να το αραιώνεται με νερό. Βάλτε το,  το βράδυ για να αποφύγετε την επαφή με τον ήλιο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κηλίδες στο δέρμα σας.
1.Αφαιρεί τα σημάδια γήρανσης. 4 Βοηθά στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων και αφήνει το δέρμα νεανικό και φρέσκο. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό και απλώστε το στο πρόσωπό σας με ένα βαμβάκι. Αφήστε το για 30 λεπτά.
2.Καταπολεμά την ακμή και τα σπυράκια. Αφαιρεί το περιττό λίπος από το πρόσωπο, προλαμβάνει μολύνσεις, θεραπεύει σημάδια που έχουν μείνει από την ακμή, ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει σωστά.
3.Ρυθμίζει το pH της επιδερμίδας.
5 Φτιάξτε ένα μείγμα με νερό και μηλόξυδο και απλώστε με ένα βαμβάκι το μείγμα στο πρόσωπο σας και αφήστε το όλο το βράδυ. Μην ξεπλύνετε. Το ξύδι βοηθά στην εξισορρόπηση των φυσικών επιπέδων του pH του δέρματος και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. 4.Εξαφανίζει την πιτυρίδα.
Ανακατέψτε ένα τέταρτο του φλιτζανιού ξύδι με ένα τέταρτο του φλιτζανιού νερό. Ψεκάστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας και τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, αφήστε το για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.
5.Απομακρύνετε μελανιές.
Μουλιάστε λίγο βαμβάκι μέσα σε αδιάλυτο μηλόξυδο, απλώστε το πάνω στην μελανιά και αφήστε το για μια ώρα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του θα βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο που βρίσκεται η μελανιά.
6.Ανακουφίζει τσιμπήματα από κουνούπια. Το μηλόξυδο έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που βοηθούν να απαλλαγούμε από τον κνησμό.
Γενικές συστάσεις για την χρήση μηλόξυδου στο δέρμα:
Ποτέ μην απλώνετε αδιάλυτο ξύδι στην επιδερμίδα σας. Πάντα να το αραιώνετε με νερό, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας. Πριν από τη χρήση του μείγματος ανακατέψτε το δοχείο καλά, καθώς τα συστατικά συνήθως διαχωρίζονται. Πριν το βάλετε στο πρόσωπό σας, ελέγξτε, ότι δεν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση. Βάλτε λίγο στο χέρι σας, αφήστε το για 5 λεπτά και αν δεν συμβεί τίποτα, βάλτε το στο πρόσωπό σας. Την πρώτη φορά που θα βάλετε ξύδι στο πρόσωπο σας είναι καλό να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό μετά από 5 λεπτά. Αυτές οι θεραπείες θα πρέπει να γίνονται το βράδυ για να αποφεύγεται η επαφή με τον ήλιο. Μπορείτε να βάλετε αραιωμένο μηλόξυδο σε ένα μπουκαλάκι ψεκασμού για να ανανεώνετε τον χώρο σας.

Πηγή του παρόντος άρθρου:


Σημείωση:
Το ξίδι είναι όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ, μετά από χρόνια, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων.
Υπάρχουν διάφορα είδη ξιδιού, όπως το βαλσάμικο, το κόκκινο και το άσπρο. Το ξίδι φτιάχνεται κυρίως από κρασί, αλλά μπορεί και να φτιαχτεί και από φρούτα όπως μήλα, ντομάτα και καρύδα, από όσπρια όπως ρύζι και απόμπύρα.Τα ξίδια που προέρχονται από χυμούς σταφυλιών και μήλων είναι τα πιο εύγευστα.
Το μηλόξιδο είναι το πιο πολύτιμο.
H  λέξη «ΞΙΔΙ»
«ΞΥΔΙ»; βγαίνει από το οξίδιον υποκοριστικό της λέξης όξος (δν παράγεται π τ «ξύς»)

Το ξίδι δεν έχει μόνο αυτήν την υπέροχη γεύση μαζί με μια σαλάτα και δεν δίνει μόνο λάμψη στα υαλικά σας, αλλά είναι επίσης μια αποθήκη σημαντικών βιταμινών, ανόργανων ουσιών, απαραίτητων αμινοξέων και ενζύμων και έχει μια σειρά από εκπληκτικές θεραπευτικές δυνατότητες .

Η χρήση του ξιδιού για την αποτοξίνωση του οργανισμού χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος συνέστησε μηλόξιδο για τη θεραπεία των πόνων στις αρθρώσεις, στα πεπτικά προβλήματα και τις αιματολογικές διαταραχές. Το μηλόξιδο καταστρέφει τα επιβλαβή για το πεπτικό σύστημα βακτήρια, δημιουργώντας πιο αποτελεσματική πέψη και εξάλειψη των αποβλήτων. Επίσης, βοηθά στη διάλυση του λίπους γεγονός που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών που έχουν ως κύρια αποστολή να αποτοξινώνουν το σώμα
Τι άλλο μπορεί να κάνετε με το ξύδι;
1.Απαλύνει τον πονόλαιμο. Κάντε γαργάρες με ένα διάλυμα από ζεστό νερό και ξίδι 50-50.
2.Σταματά τον λόξιγκα. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι.
3.Επουλώνει τα τσιμπήματα εντόμων: Κάντε μια πάστα από ξίδι και καλαμποκάλευρο και να την εφαρμόσετε άμεσα σε τσιμπήματα εντόμων ή τσιμπήματα μέλισσας, όχι όμως σε  τσιμπήματα σφήκας.
4.Ανακουφίζει τα πόδια. Ξεπλύνετε καλά τα πόδια αρκετές φορές την ημέρα με ξίδι μήλου μηλίτη. Το οξύ περιεχόμενο του ξιδιού βοηθά να σταματήσει ηανάπτυξη μυκήτων και ανακουφίζει από τον κνησμό.
5.Καταπολεμά τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Για νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση, ή για εφίδρωση που προκαλείται από τη γρίπη, σφουγγίστε την επιδερμίδα σας με ξίδι μήλου μηλίτη πριν πάτε για ύπνο.
6.Καταπολεμά την πρωινή αδιαθεσία. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό που περιέχει ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι μήλου μηλίτη, το πρωί, θα ανακουφιστείτε από την  πρώιμη ναυτία της εγκυμοσύνης, και είναι ασφαλές για το μωρό.
7. Κάνει καλό στους μυϊκούς πόνους. Μια κουταλιά της σούπας ξίδι κι ένα ποτήρι νερό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση, χάρη στα αμινοξέα και τα οξέα του καλίου.
8. Βοηθά στις κράμπες. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις μυϊκές κράμπες, μπορεί να θεραπεύσουν εύκολα τον πόνο τους με ξύδι. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για εκείνους που υποφέρουν από κράμπες στα πόδια. Απλά ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα ψηλό ποτήρι νερό και πιείτε το γρήγορα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στις κράμπες και να σας βοηθήσει να αφήσετε πίσω σας τον πόνο.
9. Κάνει για την δίαιτα. Το ξίδι είναι λιποδιαλυτικό και βοηθάει στην καύση του λίπους στο σώμα. Χρησιμοποιήστε το στα γεύματά σας αν θέλετε να αδυνατίσετε. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση Annals of Nutrition and Metabolism, αναφέρθηκε ότι 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι κατά τη διάρκεια των γευμάτων μειώνουν τη γλυκαιμική ανταπόκριση της προσλαμβανόμενης τροφής κατά περίπου 20% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Το ξίδι βοηθά, επίσης, στη δημιουργία αίσθησης κορεσμού και συνεπώς μειωμένης κατανάλωσης τροφής.
10. Βοηθά στον διαβήτη.  Η ικανότητα του ξιδιού να μετριάζει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης φαίνεται πως το κάνουν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους διαβητικούς. Σε μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα απλό γεύμα υδατανθράκων με βάση το λευκό ψωμί, αλλά συμπλήρωναν με ξίδι, βίωναν σε μικρότερο βαθμό μια απότομη αύξηση γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση του ξιδιού στα γεύματα έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία στο σπίτι πριν την έλευση της φαρμακευτικής θεραπείας του διαβήτη.
Σύγχρονες μελέτες δείχνουν όχι το ξίδι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό και να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2. Η θετική επίδραση του ξιδιού φαίνεται όταν καταναλώνεται με ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. πουρές πατάτας και γάλα χαμηλών λιπαρών) και όχι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. ολικής άλεσης ψωμί, μαρούλι, τυρί χαμηλών λιπαρών). Φαίνεται πως το οξικό οξύ που περιέχει το ξίδι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση (άδειασμα του στομαχιού) και επομένως καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων ενώ παράλληλα βελτιώνει τον κορεσμό σε υγιή άτομα (την αίσθηση της ικανοποίησης της πείνας). Μετά την προσθήκη 1-2 κουταλιών σούπας ξίδι σε ένα γεύμα που περιέχει υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σάκχαρα (π.χ. λευτό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης κατά 25-25% και υπερδιπλασιάζεται ο κορεσμός. Βλέπουμε πως οι δράσεις της προσθήκης του ξιδιού σε ένα γεύμα είναι σημαντικές τόσο λόγω βελτίωσης του οξειδωτικού στρες μέσω της μείωσης της γλυκόζης που απορροφάται όσο και λόγω αύξησης του κορεσμού που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση φαγητού για τις επόμενες 2-4 ώρες και κατά συνέπεια καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, το οξικό οξύ φαίνεται να καταστέλλει τη δράση της δισακχαράσης, η οποία είναι ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Έτσι, μειώνοντας τη λειτουργικότητα του ενζύμου, μειώνεται και η περιττή απορρόφηση γλυκόζης.
Η θετική επίδραση του ξιδιού έχει φανεί και σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 1. Με την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ξίδι με ανάμεικτο γεύμα παρατηρήθημε σημαντική μείωση στη γλυκόζη του αίματος μετά τα 30 λεπτά από την κατανάλωση της τροφής. Οι πιθανοί μηχανισμοί δράσεις του ξιδιού που προτάθηκαν παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση του διαβήτη τύπου 1.
11. Περιορίζει την δίψα. Για να μειωθεί η δίψα μπορείς να πιεις ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχεις ρίξει μερικές σταγόνες μηλόξιδο.
12. Χρησιμοποίησε μηλόξιδο με μέλι ως τονωτικό γενικής χρήσης που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις παχυσαρκία, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, εξανθήματα, τροφική δηλητηρίαση, καούρα, πόνο στο λαιμό, κακή όραση, πιτυρίδα, εύθραυστα νύχια και κακή αναπνοή.
13. Κάνει τα δόντια πιο άσπρα. Τα κίτρινα δόντια δεν έχουν καθόλου καλή εμφάνιση γι’ αυτό θα πρέπει να προσθέσετε ξύδι στη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής. Πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, απλά κάντε γαργάρες με μια μικρή ποσότητα ξυδιού. Μετά τις γαργάρες φτύστε το ξύδι και βουρτσίστε τα δόντια σας όπως συνήθως.
14. Αφαιρέστε λεκέδες στα χέρια από μούρα, παντζάρια και κεράσια πλένοντας τα χέρια με ξίδι. Είναι πιο υγιεινό από χημικά καθαριστικά.
Μετά από όλα σας γράψαμε για το ξύδι τι λέτε πρέπει να είναι το  καθημερινό μας φάρμακο και δεν πρέπει να εκλείπει από κανένα σπίτι!!!
Καλή συνέχεια στην ημέρα σας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια