Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Ποια είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου για το έτος 2016;
 
Αλήθεια γνωρίζετε ποιά είναι τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου;
Εμείς γνωρίζουμε τις απαντήσεις,γιατί το
  Παγκόσμιο Κέντρο Βαθμολόγησης Πανεπιστημίων (CWUR 2016),
ανακοίνωσε τα σχετικά αποτελέσματα για το 2016.
Σημαντικό επίσης στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι η ελληνική εκπροσώπηση στην πρώτη 1000άδα όπου έχουμε 6 Πανεπιστήμια.
Πιο συγκεκριμένα:
Θέση 297: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θέση 439: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θέση 513: Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θέση 644: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Θέση 650: Πανεπιστήμιο Πάτρας
Θέση 919: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

1. Harvard University
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (αγγλικά: Harvard University) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης, ουσιαστικά προάστιο της Βοστώνης, που χωρίζεται από την πόλη από τον ποταμό Τσαρλς. Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.
Το Χάρβαρντ είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α.. Ιδρύθηκε το 1636 με το όνομα New College (Νέο Κολλέγιο) με πρότυπο τα παλιά αγγλικά πανεπιστήμια. Το 1639 πήρε το όνομα Harvard College από τον πρώτο ευεργέτη του, ένα νεαρό κληρικό με το όνομα Τζων Χάρβαρντ, απόφοιτο του Emmanuel College, Cambridge, ο οποίος κληροδότησε στο κολέγιο 400 βιβλία και 779 λίρες στερλίνες. Η πρώτη επίσημη αναφορά του Χάρβαρντ ως πανεπιστημίου και όχι ως κολεγίου έγινε στο νέο Σύνταγμα της Μασαχουσέτης, το 1780. Τη σημερινή του μορφή ως σύγχρονο ερευνητικό πανεπιστήμιο την έλαβε όταν ήταν πρόεδρός του ο Τσαρλς Γουίλιαμ Έλιοτ, την περίοδο 1869-1909. Είναι μέλος της άτυπης ομάδας παραδοσιακών αμερικανικών πανεπιστημίων που είναι γνωστή ως Ivy League («Συνδικάτο του Κισσού»), από τα φυτά που αναρριχώνται στους τοίχους των κτηρίων τους.
Έχει 6.500 προπτυχιακούς και 12.250 μεταπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερους από 270.000 αποφοίτους, οι οποίοι και συνεργάζονται στενά μέσω του δικτύου αποφοίτων. Το καταπίστευμα του πανεπιστημίου, μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση των κεφαλαίων του κατά την δεκαετία του 1990, φτάνει τα 25,6 δις. δολάρια. Τα έξοδα διδάκτρων κατά το 2004-05 ήταν 27.448 δολάρια, αλλά πολλοί φοιτητές τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και υποτροφιών.
2. Stanford University

Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (επίσημη ονομασία στα αγγλικά: Leland Stanford Junior University) είναι ένα ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο, με έδρα το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1885 από τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια και γερουσιαστή των ΗΠΑ Λίλαντ Στάνφορντ και τη γυναίκα του, Τζέιν Λάθροπ Στάνφορντ, στη μνήμη του γιου τους, Λίλαντ Στάνφορντ του νεώτερου, ο οποίος πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Ευρώπη, μερικές βδομάδες πριν τα 16α του γενέθλια. Οι Στάνφορντ χρησιμοποίησαν έκταση από τα αγροκτήματά τους για την εγκατάσταση του πανεπιστημίου, με την ελπίδα της δημιουργίας ενός μεγάλου ιδρύματος στην Καλιφόρνια.
Στο Στάνφορντ εγγράφονται κάθε χρόνο περίπου 6700 προπτυχιακοί και 8000 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Το πανεπιστήμιο διαιρείται σε διάφορες σχολές, όπως την Επιχειρηματική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Business School), τη Νομική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Law School), την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford School of Medicine) κλπ.
Καθώς το πανεπιστήμιο βρίσκεται κοντά στην Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley), αρκετοί από τους αποφοίτους του έχουν ιδρύσει εταιρείες εκεί, πολλές από τις οποίες ιδιαίτερα επιτυχημένες, όπως οι Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Nvidia, Yahoo!, Cisco Systems, Silicon Graphics και Google.
3. Massachusetts Institute of Technology


Το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, εμ άϊ τι, στα Ελληνικά γράφεται και Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης) είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Καίμπριτζ (Cambridge) της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.
Το ΜΙΤ έχει πέντε σχολές: την σχολή (Θετικών) Επιστημών (School of Science), την Πολυτεχνική (Engineering), την σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Architecture and Planning), την σχολή Διοίκησης (Management), και την σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών (Humanities, Arts, and Social Sciences). Περιλαμβάνει ακόμη το Κολέγιο Γουίτακερ για τις Ιατρικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (Whitaker College of Health Sciences and Technology) αλλά δεν έχει Ιατρική σχολή, ούτε Νομική.
Ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ Μπάρτον Ρότζερς (William Barton Rogers) στην Βοστώνη το 1861 σαν απάντηση στην πρόκληση της αυξανόμενης τότε εκβιομηχάνισης των ΗΠΑ. Η σημερινή πανεπιστημιούπολη του ΜΙΤ στο γειτονικό Καίμπριτζ (στο σποίο βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), στην άλλη όχθη του ποταμού Τσαρλς, άρχισε να λειτουργεί το 1916. Στο μεταξύ έχουν προστεθεί σε αυτήν πολυάριθμα κτήρια σχεδιασμένα από διάσημους αρχιτέκτονες.
Το ΜΙΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του ραντάρ και των αδρανειακών συστημάτων καθοδήγησης σε συνάρτηση με την αμυντική έρευνα στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία 60 χρόνια η έρευνα και η εκπαίδευση στο ΜΙΤ έχουν επεκταθεί σε πολλά πεδία, και μέσα στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία (π.χ. στην Βιολογία), αλλά και έξω από αυτές, όπως στα οικονομικά, στην φιλοσοφία, στην γλωσσολογία, στις πολιτικές επιστήμες και στην διοίκηση επιχειρήσεων. Αν το άθροισμα του κύκλου εργασιών των εταιρειών που ιδρύθηκαν από αποφοίτους ή καθηγητές του ΜΙΤ συγκρινόταν με το εθνικό προϊόν των χωρών του κόσμου, το ΜΙΤ θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η περιουσία του ΜΙΤ και ο ετήσιος προϋπολογισμός του για την έρευνα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων για Αμερικανικά πανεπιστήμια.
Στις αρχές του 2009 είχαν σχέση είτε αποφοίτου είτε νυν ή πρώην μέλους του προσωπικού του 73 Νομπελίστες, 47 βραβευμένοι με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών (National Medal of Science) και 31 βραβευμένοι με το βραβείο Μακ Άρθουρ (MacArthur Fellows). Περισσότεροι από το ένα τρίτο των αστροναυτών σε επανδρωμένες πτήσεις των ΗΠΑ είναι απόφοιτοι του ΜΙΤ, περισσότεροι από κάθε πανεπιστήμιο εκτός από τις στρατιωτικές ακαδημίες. Απόφοιτος του ΜΙΤ ήταν και ο ένας από τους δύο ανθρώπους που πάτησαν πρώτη φορά στην Σελήνη, ο Μπαζ Όλντριν (Buzz Aldrin).
4. University of Cambridge

Tο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ  στην πανεπιστημιούπολη Κέιμπριτζ, της Αγγλίας, είναι το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του συνολικού αγγλόφωνου πληθυσμού.
Το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε από μια ομάδα λογίων στην πόλη του Κέιμπριτζ, η οποία σχηματίστηκε πιθανότατα το 1209 από ακαδημαϊκούς που εγκατέλειψαν την Οξφόρδη μετά από διαφωνία με τον εντόπιο πληθυσμό. Τα δύο πανεπιστήμια συνδυασμένα αναφέρονται ενίοτε ως "Όξμπριτζ". Ως πολιτισμικές μονάδες και τμήματα της αγγλικής κοινωνίας τα δύο πανεπιστήμια έχουν επίσης μακρύ ιστορικό ανταγωνισμού μεταξύ τους.
Ακαδημαϊκά, το πανεπιστήμια Κέιμπριτζ βρίσκεται ανάμεσα στα 5 πρώτα πανεπιστήμια. Είναι επίσης παραδοσιακά το ακαδημαϊκό ίδρυμα που επιλέγει η αγγλική βασιλική οικογένεια και από τις τάξεις του έχουν ξεπηδήσει 83 υποψήφιοι για το βραβείο Νομπέλ έως σήμερα, οι περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο
κατ' εκτίμησιν.
Το Κέιμπριτζ είναι κολεγιακό πανεπιστήμιο, δηλαδή συγκροτείται από αυτοδιοικούμενα και ανεξάρτητα κολέγια, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του περιουσία και έσοδα. Τα περισσότερα κολέγια συγκεντρώνουν φοιτητές διαφόρων κατευθύνσεων, αν και ορισμένα κολέγια έχουν ευρύτερες δυνατότητες (όπως π.χ. το Gonville and Caius College για την Ιατρική).
Οι σχολές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση δραστηριοτήτων όπως είναι οι διαλέξεις, η διοργάνωση σεμιναρίων, η έρευνα και ο καθορισμός των προγραμμάτων σπουδών που επιβλέπονται από το Γενικό Συμβούλιο. Μαζί με την κεντρική διοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος, συγκροτούν το σύνολο του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Παροχές όπως οι βιβλιοθήκες παρέχονται σε όλα τα επίπεδα: από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, από βιβλιοθήκες όπως η Squire Law Library και από ατομικά κολέγια που στο σύνολό τους διαθέτουν τέτοιες βιβλιοθήκες προορισμένες κυρίως για τους προπτυχιακούς φοιτητές.
5. University of Oxf

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (αγγλικά: University of Oxford, ανεπίσημα: Oxford University) βρίσκεται στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου.
Η αρχή τής ιστορίας τού πανεπιστημίου μπορεί να αναχθεί τουλάχιστον στο τέλος τού 11ου αιώνα, αν και η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως παραμένει άγνωστη. Η παρούσα χρονολόγηση σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο έχει ήδη ιστορία 900 ετών, παρόμοια σε διάρκεια με την Πλατωνική Ακαδημία (400 π.Χ. - 500 μ.Χ. περίπου). Σύμφωνα με δημοφιλή θρύλο, όταν ξέσπασε διαμάχη μεταξύ φοιτητών και κατοίκων το 1209, μερικοί πανεπιστημιακοί της Οξφόρδης κατέφυγαν βορειοδυτικά στη μικρή πόλη τού Καίμπριτζ, όπου ίδρυσαν το φερώνυμο πανεπιστήμιο. Έκτοτε τα δύο πανεπιστήμια έχουν μακρά ιστορία ανταγωνισμού και αποτελούν τα πλέον επίλεκτα πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συγκαταλέγεται στα καλύτερα και αρτιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.
6. Columbia University

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (αγγλικά: Columbia University, επίσημα: Columbia University in the City of New York) είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, θεωρούμενο από πολλούς ως το σημαντικότερο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η πανεπιστημιούπολή του («κάμπους») βρίσκεται στο Μανχάταν. Ιδρύθηκε το έτος 1754 ως King's College από την Εκκλησία της Αγγλίας. Επρόκειτο για το πρώτο κολέγιο που ιδρυόταν στη Νέα Υόρκη και το πέμπτο στις 13 αποικίες που αργότερα δημιούργησαν τις ΗΠΑ. Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, το νομικό καθεστώς του ήταν πολιτειακό επί τρία χρόνια, ενώ από το 1787 μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Σημερινός πρόεδρος είναι ο Lee Bollinger.
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια είναι η «έδρα» των λεγόμενων Βραβείων Πούλιτζερ, τα οποία απονέμονται επί ένα αιώνα και πλέον για ξεχωριστό έργο στη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Μέχρι στιγμής (2007), υπάρχουν 87 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με το Κολούμπια, περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα στον κόσμο. Στους χώρους του γεννήθηκε το ραδιόφωνο FM και τέθηκαν τα θεμέλια της σύγχρονης Γενετικής. Υπήρξε το πρώτο αμερικανικό πανεπιστήμιο που προσέφερε σπουδές στην Ανθρωπολογία και στην Πολιτική επιστήμη. Εξάλλου, ποικιλόμορφα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά κινήματα, όπως η «Αναγέννηση του Χάρλεμ» και το κίνημα των Μπητ διαμορφώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κατά τον εικοστό αιώνα.
Το ίδρυμα συμπεριλαμβάνει τα Barnard College, Teachers College και το Θεολογικό Σεμινάριο Union Theological Seminary (UTS), όλα κοντά στο κυρίως κάμπους, ενώ ένα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται με το Ιουδαϊκό Θεολογικό Σεμινάριο Αμερικής και ένα άλλο με το Juilliard School. Το λεκτικό έμβλημα (μόττο) του Πανεπιστημίου είναι το «εν τω φωτί Σου οψόμεθα φως» (In lumine Tuo videbimus lumen), παράφραση από ψαλμό του Δαβίδ.
7. University of California, Berkeley

Το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας (University of California, Berkeley) (γνωστό ως απλά "Μπέρκλεϋ", "Berkeley") είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στις Η.Π.Α. στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, με έδρα στην πόλη Μπέρκλεϋ ακριβώς απέναντι από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco) στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ιδρύθηκε το 1868. Πρόκειται για ένα από τα πλέον διάσημα πανεπιστήμια στον κόσμο τόσο για τις ακαδημαϊκές επιτυχίες και τα επιτεύγματα στην έρευνα όσο και για το ότι είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το Κίνημα Ελευθερίας του Λόγου (Free Speech Movement) στις Η.Π.Α. Το Μπέρκλεϋ προσφέρει περί τα 300 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών πεδίων .
Εξηνταπέντε κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ είναι συνδεδεμένοι με το πανεπιστήμιο είτε ως καθηγητές-ερευνητές, είτε ως απόφοιτοι. Η έγκριτη επιθεώρηση Academic Ranking of World Universities κατέταξε το Μπέρκλεϋ νούμερο 3 στη γενική κατάταξη πανεπιστημίων παγκοσμίως για το 2009. Οι επιθεωρήσεις Newsweek και Webometrics αμφότερες κατέταξαν το Μπέρκλεϋ νούμερο 5 στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων για το ίδιο έτος. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των Η.Π.Α., 35 από τα 36 μεταπτυχιακά προγράμματα του Μπέρκλεϋ κατατάσσονται στα κορυφαία δέκα προγράμματα σπουδών στο αντίστοιχο αντικείμενο. Από το 2000, οπότε και ξεκίνησε να τηρείται η σχετική κατάταξη, μέχρι και σήμερα (2010), κάθε έτος το Μπέρκλεϋ κατατάσσεται σταθερά πρώτο ως το καλύτερο δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα των Η.Π.Α.Το μόττο του πανεπιστημίου είναι "Fiat Lux" (Ελληνικά: Γεννηθήτω Φως).
Τα χρώματα του Μπέρκλεϋ είναι το Χρυσό της Καλιφόρνιας και το Ναυτικό Κυανό.
8. University of Chicago

Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου (University of Chicago) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα, που έχει έδρα την πόλη Σικάγο των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1890 και αποτελείται από το Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Σικάγου (για όλες τις προπτυχιακές σπουδές), τις μεταπτυχιακές σχολές, διεπιστημονικές επιτροπές οργανωμένες σε 4 ακαδημαϊκά ερευνητικά τμήματα, και επτά επαγγελματικές σχολές. Εκτός από τις επιστήμες του ανθρώπου και τις θετικές επιστήμες, το Πανεπιστήμιο είναι πολύ γνωστό και για τις επαγγελματικές σχολές, όπως την Ιατρική Σχολή (Pritzker School of Medicine), τη Σχολή Επιχειρήσεων (Booth School of Business) και τη Νομική Σχολή. Σήμερα το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχει περί τους 6000 προπτυχιακούς φοιτητές και περίπου 15 χιλιάδες συνολικά.
Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της πρώτης τεχνητής αυτοσυντηρούμενης αλυσιδωτής πυρηνικής αντιδράσεως στην ιστορία, κάτω από το γήπεδο τένις Stagg του ιδρύματος. Το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου έχει βοηθηθεί από μοναδικές συνεργασίες με παγκόσμιου κύρους ιδρύματα, όπως το γειτονικό Φέρμιλαμπ και το Εθνικό Εργαστήριο Αργκόν. Διαθέτει επίσης τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Σικάγου (University of Chicago Press), που είναι ο μεγαλύτερος πανεπιστημιακός εκδοτικός οίκος στις ΗΠΑ. Το 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το «Προεδρικό Κέντρο Μπαράκ Ομπάμα», που θα στεγασθεί στο Πανεπιστήμιο και θα περιλαμβάνει την Προεδρική Βιβλιοθήκη Ομπάμα και τα γραφεία του Ιδρύματος Ομπάμα.
Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ιδρύθηκε από τη Home Mission Society, την Εκπαιδευτική Εταιρεία των Αμερικανών Βαπτιστών, με ιδρυτική δωρεά από τον μεγιστάνα του πετρελαίου και (θεωρούμενο ως) πλουσιότερο άνθρωπο στην ιστορία, τον Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ. Ο Γουίλιαμ Ρ. Χάρπερ (William Rainey Harper) υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του ιδρύματος, το 1891, ενώ τα πρώτα μαθήματα έλαβαν χώρα το 1892. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έγινε ένα από τα 14 ιδρυτικά μέλη της Ενώσεως Αμερικανικών Πανεπιστημίων, ενός διεθνούς οργανισμού ερευνητικών ΑΕΙ, το 1900. Από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχουν αποφοιτήσει πολλές εξέχουσες προσωπικότητες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 89 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του ιδρύματος περιλαμβάνουν 9 κατόχους του Μεταλλίου Φιλντς (του «νόμπελ» των μαθηματικών), 13 δισεκατομμυριούχους και πληθώρα μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου και πολιτικών ηγετών άλλων χωρών του κόσμου.
9. Princeton University

Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton University) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην κωμόπολη Πρίνστον της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ. Είναι ένα από τα οκτώ πανεπιστήμια της Άιβυ Ληγκ. Ιδρύθηκε το έτος 1746 στην πόλη Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ με την επωνυμία «Κολέγιο του Νιου Τζέρσεϊ». Δέκα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Πρίνστον, αλλά μετονομάσθηκε σε «Πανεπιστήμιο Πρίνστον» μόλις το 1896. Είναι το τέταρτο αρχαιότερο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στις βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής, τίτλο για τον οποίο ερίζει με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Σημερινή πρόεδρος του Πρίνστον είναι η Shirley M. Tilghman.
Το «Πρίνστον», όπως αποκαλείται συντομότερα το πανεπιστήμιο, αφού η πόλη στην οποία βρίσκεται είναι πολύ μικρή, δεν συνδεόταν ποτέ επισήμως με κάποια θρησκευτική πλευρά, πράγμα σπάνιο για τα αμερικανικά πανεπιστήμια του 18ου αιώνα. Από την ίδρυσή του είχε στενότερους δεσμούς με την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, αλλά σήμερα είναι τελείως ουδέτερο θρησκευτικά. Ο διακηρυγμένος στόχος των ιδρυτών του ήταν «η εκπαίδευσις ανδρών οι οποίοι θα καθίσταντο κοσμήματα της Πολιτείας όσον και της Εκκλησίας».
Το πανεπιστήμιο έχει δεσμούς με το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (Institute for Advanced Study), το Θεολογικό Σεμινάριο του Πρίνστον και το Westminster Choir College του Πανεπιστημίου Rider.
Παραδοσιακά, το Πρίνστον εστίαζε στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση και προσφέρει τίτλους μάστερ και διδακτορικά σε πολλά αντικείμενα. Οι βιβλιοθήκες του έχουν πάνω από 6 εκατομμύρια τόμους. Ανάμεσα σε άλλα, έρευνα γίνεται στην Ανθρωπολογία, τη Γεωφυσική, την Εντομολογία και τη Ρομποτική. Η πανεπιστημιούπολη Forrestal έχει ειδικές εγκαταστάσεις για την έρευνα στη Φυσική Πλάσματος και τη Μετεωρολογία.
Το λεκτικό έμβλημα (μόττο) του Πανεπιστημίου είναι το «ανθεί υπό την δύναμιν του Θεού» (Dei sub numine viget).
10. Yale University

Το Πανεπιστήμιο Γέιλ (αγγλικά: Yale University) είναι Αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1701 στην αποικία του Κονέκτικατ και είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Eίναι ένα από τα 8 πανεπιστήμια της περίφημης Ivy League (τα άλλα 7 είναι: Harvard, Princeton, University of Pennsylvania (Penn), Columbia, Dartmouth, Brown, Cornell).
Ιδρυθέν ως Κολλεγιακό Σχολείο, το ίδρυμα έχει τις ρίζες του στους κληρικούς του 17ου αιώνα, οι οποίοι προσπάθησαν να καθιερώσουν ένα κολλέγιο που να εκπαιδεύει κληρικούς και πολιτικούς ηγέτες για την αποικία. Το 1718, το κολλέγιο μετονομάστηκε σε Κολλέγιο Γέιλ ως φόρος τιμής στον Έλιχου Γέιλ, διοικητή της Βρετανικής Αποικίας των Ανατολικών Ινδιών. Το 1861, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών έγινε το πρώτο τμήμα που απένειμε διδακτορικό δίπλωμα(Ph.D.). Το Γέιλ έγινε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αμερικανικών Πανεπιστημίων το 1900. Το Κολλέγιο Γέιλ μεταμορφώθηκε στις αρχές του 1930, μέσω της δημιουργίας φοιτητικών εστιών: τώρα υπάρχουν δώδεκα εστίες και σχεδιάζεται να χτιστούν άλλες δύο. Το Γέιλ απασχολεί πάνω από 1.100 καθηγητές διδασκαλίας και συμβούλους, περίπου 5.300 προπτυχιακούς φοιτητές, 6.100 μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Σχεδόν όλοι οι μόνιμοι καθηγητές διδάσκουν προπτυχιακά μαθήματα, περισσότερα από 2.000 τα οποία προσφέρονται κάθε χρόνο.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Γέιλ περιλαμβάνουν ένα κονδύλιο αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2011, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη από οποιοδήποτε ακαδημαϊκό ίδρυμα στον κόσμο. Οι βιβλιοθήκες του Γέιλ περιέχουν 12,5 εκατομμύρια τόμους σε περισσότερες από δύο ντουζίνες βιβλιοθήκες. 49 Νομπελίστες έχουν συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο ως φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό. Στο Γέιλ συγκαταλέγονται πολλοί αξιοσημείωτοι απόφοιτοι, μεταξύ των οποίων πέντε Πρόεδροι των ΗΠΑ, 19 Αμερικανοί Ανώτατοι Δικαστές και αρκετοί αρχηγοί ξένων κρατών. Η νομική σχολή του Γέιλ είναι αξιοσέβαστη και η πιο επιλεγόμενη νομική σχολή στις ΗΠΑ.
Οι Yalies αγωνίζονται ενδοκολεγιακώς ως Μπουλντόγκ Γέιλ στο πρωτάθλημα NCAA Division I Ivy.Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα ΔΙΑΦΟΡΕΣ Συνεντεύξεις Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου