Κρίση πανικού – τι να κάνεις για να την ξεπεράσεις εύκολα; Επιμελείται και παρουσιάζει η Ρένα Τζωράκη.

Κρίση πανικού – τι να κάνεις για να την ξεπεράσεις εύκολα; Επιμελείται και παρουσιάζει η Ρένα Τζωράκη.





 Η κρίση πανικού,
είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, που ταλανίζει πολύ κόσμο,

και
εμφανίζεται  με τα παρακάτω συμπτώματα συνήθως:
Ταχυκαρδία,  ζαλάδα,  αίσθηση ότι το άτομο είναι έξω από το σώμα του,  δύσπνοια, αίσθηση ότι πνίγεται, τάση για έμετο,τρέμουλο &  εφίδρωση, κούραση & αδυναμία, πόνος στο στήθος & καούρα,
μυικοί σπασμοί, ξαφνικά ζεσταίνεται πολύ ή έχει ρίγη, μούδιασμα στα  άνω ή κάτω άκρα, φόβος του ατόμου ότι τρελαίνεται,
φόβος του ατόμου ότι κάτι φρικτό πρόκειται να συμβεί,
φόβος του ατόμου ότι είναι πολύ άρρωστο και θα πεθάνει.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή των κρίσεων πανικού είναι να συνειδητοποιήσουμε τους φόβους μας , τις αδυναμίες μας , την ανασφάλειά μας και να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται πολύ γρήγορα και εντείνονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμαο χρόνος που πρέπει να δράσουμε είναι ζήτημα δευτερολέπτων.
Όταν εμφανίζεται η κρίση πανικού πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα σταματήσουμε αυτά συναισθήματα και τις σκέψεις.
Τη στιγμή που νοιώθουμε τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας και να πάρουμε μερικές ήρεμες αναπνοές. Με αυτό τον τρόπο ενώ ο οργανισμός μας ξεκινάει μια έντονη αντίδραση εμείς αλλάζουμε την αντίδραση αυτή και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα. Συγχρόνως πρέπει να αλλάξουμε και τις σκέψεις που προέρχονται από την κρίση πανικού και συνήθως είναι σχετικές με τον κίνδυνο της υγείας.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επαναλαμβάνοντας λέξεις ή φράσεις όπως «είμαι καλά», δεν συμβαίνει τίποτα», «μπορώ να ελέγξω το σώμα μου» κτλ.
Η εκμάθηση τεχνικών αναπνοών και τεχνικών χαλάρωσης είναι πολύ αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρίσεων πανικού.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης. Η εκμάθηση πολλών τεχνικών μας βοηθάει να βρούμε αυτή που μας ταιριάζει καλύτερα και είναι πιο αποτελεσματική σε μας.
Προσοχή πρέπει να δώσουμε σε κάποιους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους. Αυτοί μπορεί να είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, ο θυμός, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, καφεΐνηςκαι αλκοόλ.

   Πρώτες βοήθειες- τι να κάνεις την ώρα του πανικού για να βοηθήσεις τον εαυτό σου;

Τα παρακάτω βήματα αντιμετώπισης είναι πολύ χρήσιμα σε μία τέτοια στιγμή:
Για αρχή, πρέπει να διαγράψεις από το μυαλό σου ότι μπορεί να λιποθυμήσεις ή να πεθάνεις. Κανένας ποτέ δεν έχει λιποθυμήσει από κρίση πανικού, απλώς αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.
Συγκεντρώσου σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι τρομακτικές σκέψεις είναι μέρος του πανικού και περνάς. Επικεντρώσου σε κάτι που σου αρέσει να κάνεις ή σε κάτι ευχάριστο που ήδη έχεις κανονίσει (π.χ. κάποια εκδρομή με φίλους). Σκέψου το και πες «είμαι χαλαρός/ή», «είμαι ήρεμος/η».

Πάλεψε με τους φόβους σου. Γίνε ο ψυχολόγος του εαυτού σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε φόβισε και πυροδότησε τον πανικό σου και εκλογίκευσέ το. Αυτό που φοβάσαι δεν είναι πραγματικό και θα περάσει.

Πάρε βαθιές ανάσες. Ανάπνευσε αργά, βαθιά και σταθερά. Συνέχισε να το κάνεις ρυθμικά μέχρι να χαλαρώσει ο οργανισμός σου και να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος που σε γαληνεύει και εν ανάγκη με κάποιον/α που σε γαληνεύει.

Αν όλα αυτά δεν βοηθήσουν,
ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη από ένα κοντινό σου άτομο που εμπιστεύεσαι. Και σε καμία περίπτωση μην νιώθεις ντροπή γι΄ αυτό που σου συμβαίνει».
Αν στην κρίση πανικού φοβάστε ότι  θα πάθετε καρδιακή προσβολή και θα πεθάνετε (πολύ συχνός φόβος στις κρίσεις πανικού), το πιθανότερο είναι ότι λέτε μέσα σας  :
«Θεε μου, η καρδιά μου, πεθαίνω, αυτό είναι το τέλος μου!».
Φωνάξτε από μέσα σας ΣΤΟΠ!,
και φανταστείτε ένα μεγάλο σήμα stop σαν αυτά που έχει στο δρόμο.
Αντικαταστήστε την κάθε  αρνητική σας σκέψη με μια θετική δήλωση που σας βοηθάει να διαχειριστείτε την κατάσταση,
πχ «ξέρω τι είναι, είναι μια κρίση πανικού και δεν πρόκειται να πεθάνω, αν χαλαρώσω θα περάσει πολύ σύντομα» ,
ή
«ο φόβος κάνει την καρδιά μου να χτυπάει γρήγορα, έχω κάνει εξετάσεις και είμαι απολύτως υγιής, δεν έχω κανένα πρόβλημα καρδιάς».
 Στο άμεσο  μέλον θα πρέπει να ακολουθείσετε  μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή,
 να τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα και να αποφεύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών.
Να αποφεύγετε την πολύ καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, διότι μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση κρίσεων πανικού.
Είναι πολύ  σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι κρίσεις πανικού, αλλά και η Διαταραχή Πανικού, είναι εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμες καταστάσεις και γι' αυτό είναι καλό να αναζητήστε ψυχιατρική βοήθεια έγκαιρα.
 Οι καταστάσεις αυτές, ακόμα και αν τελικά δεν είναι καθόλου επικίνδυνες για την ψυχική και σωματική ακεραιότητα του ατόμου, είναι πάρα πολύ ενοχλητικές και κάνουν το άτομο να δυσλειτουργεί και να υποφέρει. Η έγκαιρη ψυχιατρική βοήθεια, θα σας απαλλάξει σύντομα από τα συμπτώματα σας και θα σας επαναφέρει σύντομα σε μια καλά λειτουργική καθημερινότητα.
Kαι  μην ξεχνάτε όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τη ζωή με γαλήνη, ψυχική ηρεμία και πίστη, πως όλα είναι υπό έλεγχο και  είμαστε ασφαλείς στα χέρια του Θεού,
 τέτοια προβλήματα υγείας δεν  μας χτυπάνε την πόρτα!
Καλή συνέχεια στην ημέρα σας!
Ρένα Τζωράκη©.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια