Πώς να καταλάβω αν το λάδι μου είναι καλό; Υπάρχει τρόπος;

Πώς να καταλάβω αν το λάδι μου είναι καλό; Υπάρχει τρόπος;





Τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό το ελαιόλαδο είναι γνωστά, ωστόσο ένα χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο μπορεί να κρύβει και πιθανούς κινδύνους. Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς να ξεχωρίζει το καλό λάδι.

Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι. Ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσουμε το καλό ελαιόλαδο είναι να το δοκιμάσουμε.

Η ποιότητα του λαδιού αξιολογείται μόνο με την όσφρηση και τη γεύση και όχι από το χρώμα του.

Για να δοκιμάσει κανείς το ελαιόλαδο στο σπίτι,
 καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού προκειμένου να αιχμαλωτιστούν τα αρώματά του. Αφού βάλει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου στο ποτήρι, θα πρέπει να το κρατήσει στη χούφτα του για 15-20 δευτερόλεπτα προκειμένου το λάδι να απελευθερώσει τα αρώματά του.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να μυρίσει το ελαιόλαδο. 

Ένα καλό λάδι θα βγάζει αρώματα φρέσκιας ελιάς, αρώματα χορταριών και φύλλων, ενώ αν το λάδι είναι κακής ποιότητας θα αναδυθούν βαριές και δυσάρεστες μυρωδιές.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δοκιμάσει το λάδι βάζοντας μια γουλιά στο στόμα, χωρίς αρχικά να το καταπιεί. Αφού στη συνέχεια εισπνεύσει λίγη ποσότητα αέρα από το στόμα, γεύεται το λάδι και μετά το καταπίνει.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν το λάδι είναι καλής ποιότητας, σε αυτό το στάδιο της δοκιμής θα πρέπει κανείς να νιώσει μια ελαφρά πικράδα στο στόμα και μια σχεδόν ευχάριστη αίσθηση ελαφρού καψίματος στο λαιμό, σαν να είναι πικάντικο.

Ο τενεκές είναι σωστό σκεύος αποθήκευσης αφού προστατεύει το λάδι από την έκθεση του στο φως. Το σωστό είναι εφόσον ανοιχτεί ο τενεκές, να μοιραστεί το λάδι σε μικρότερα σκεύη.

Τα πλαστικά σκεύη αποθήκευσης του λαδιού πρέπει να αποφεύγονται.











 
 Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια