Πρωτοκαθεδρία για την χώρα μας η κατανάλωση των αντιβιοτικών!!!

Πρωτοκαθεδρία για την χώρα μας η κατανάλωση των αντιβιοτικών!!!


Δυστυχώς η χώρα μας  στην κατανάλωση των αντιβιωτικών  είναι ανάμεσα στις πρώτες!!!
Αυτό επιβεβαιώθηκε στα  πλαίσια του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου
της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων με κεντρικό τίτλο :
"Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον. "
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2015, όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.

Κι αυτό τη στιγμή, που, όπως επισήμανε ο συντονιστής του forum για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, φαρμακοποιός Αντώνης Μαρκογιαννάκης, έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων. «Από την τριετία 1985-88 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών, σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 φάρμακα ανά τετραετία» είπε χαρακτηριστικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι θεραπευτικές επιλογές των γιατρών έχουν μειωθεί δραματικά, αφενός λόγω της μη κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, αφετέρου λόγω της αντοχής που έχουν αναπτύξει οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στα αντιβιοτικά.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια θα αποτελούν μέχρι το 2050 την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα καταγραφούν 10.000.000 θάνατοι παγκοσμίως από 700.000 που καταγράφονται σήμερα.
Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, συμφωνα με τα διαθεσιμα στοιχεια, περιπου 1.000 άνθρωποι χάνουν καθε χρονο τη ζωή τους λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων απο πολυ ανθεκτικά μικρόβια.
Διαβάστε επίσης:   Έξαρση ιλαράς: Την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατηγορεί το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην εκδήλωση όπου συμμετείχε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ),έγινε αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που αναβαθμίζει την σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) με συντονιστικό ρόλο για το νοσοκομειακό φαρμακοποιό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των «προστατευομένων» αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις». Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ καταλήγοντας ζήτησε την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους.

Τέλος, στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος μίλησε για κοινή δράση όλων των φαρμακοποιών σε θέματα ενημέρωσης του κοινού, εκπαίδευσης και ανάδειξης του σημαίνοντος ρόλου τους σε όποιον τομέα και αν εργάζονται, αναφέρει το protothema.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια