Τεκμηριώνονται σιγά σιγά τα λόγια του Oscar Aguad, του υπουργού Άμυνας της Αργεντινής, που είχε υπαινιχθεί τον περασμένο μήνα ότι πιθανόν να πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς για το υποβρύχιο "San Juan".

Τεκμηριώνονται σιγά σιγά τα λόγια του Oscar Aguad, του υπουργού Άμυνας της Αργεντινής, που είχε υπαινιχθεί τον περασμένο μήνα ότι πιθανόν να πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς για το υποβρύχιο "San Juan".





Τεκμηριώνονται σιγά σιγά τα λόγια του Oscar Aguad,
 του υπουργού Άμυνας της Αργεντινής, που  είχε υπαινιχθεί τον περασμένο μήνα ότι πιθανόν να πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς για το υποβρύχιο
"San Juan".
Συγκεκριμένα  όπως αναφέρει η  Seddeutsche Zeitung,  
για δύο γερμανικές εταιρείες ,
υπάρχει υπόνοια ότι «λαδώθηκαν»  και δεν εργάσθηκαν επαρκώς για τη συντήρηση του υποβρυχίου «San Juan» της Αργεντινής το οποίο εξαφανίστηκε στις 15 Νοεμβρίου στον νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με την δημόσια βαυαρική ραδιοφωνία (Bayerische Rundfunk / BR).
Εκτιμάται ότι έγινε έκρηξη στο σκάφος λόγω βραχυκυκλώματος.
Ο Oscar Aguad, ο υπουργός Αμυνας της Αργεντινής, είχε ήδη υπαινιχθεί τον περασμένο μήνα ότι πιθανόν να πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς, κάτι για το οποίο τώρα υπάρχουν ενδείξεις: μετά από έρευνα της βαυαρικής ραδιοφωνίας δύο γερμανικές εταιρείες, η Ferrostaal και η EnerSys-Hawker, φέρονται να έχουν δωροδοκήσει για να κλείσουν το επικερδές συμβόλαιο της αλλαγής μπαταριών του υποβρυχίου. Αυτή δεν είναι όμως η μοναδική κατηγορία: κατά τις εργασίες οι οποίες έλαβαν χώρα μεταξύ 2007 και 2011 πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ανταλλακτικά κακής ποιότητας. Πρόκειται ακριβώς για αυτά που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την καταστροφή, διότι ο καπετάνιος του υποβρυχίου διεβίβασε μέσω ασυρμάτου ότι υπήρχε πυρκαγιά στον χώρο των μπαταριών της πλώρης.

Το συμβόλαιο ήταν ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ και αλλάχτηκαν περίπου 1000 μπαταρίες. Ηδη το 2010 υπήρχε η υποψία ότι έχουν γίνει παρατυπίες. Κατατέθηκε μάλιστα αγωγή αλλά οι κατηγορίες δεν ερευνήθηκαν, πιθανόν διότι οι ανακριτές δωροδοκήθηκαν. «Ολες οι υποψίες οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς», είπε στην βαυαρική ραδιοφωνία ο υπουργός Αμυνας της Αργεντινής.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Ferrostaal απέρριψε κάθε ευθύνη, ενώ η εταιρεία EnerSys-Hawker, η οποία προμήθευσε της μπαταρίες δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε ανακοίνωση.

Πάντως, για να συγκεντρωθούν επαρκείς αποδείξεις θα πρέπει να βρεθούν τα συντρίμια του υποβρυχίου, τα οποία αναζητούν εμπειρογνώμονες από 13 χώρες, ενώ δραστηριοποιούνται για το σκοπό αυτό στην περιοχή του ναυαγίου αεροπλάνα, πλοία, αερικανικά υποβρύχια και το ναυτικό αλλά και ένα ρωσικό υποβρύχιο ρομπότ.

Πηγή: Sueddeutsche Zeitung, ΑΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια