Τι λέει ο Λόγος του Θεού για την Αγάπη;

Τι λέει ο Λόγος του Θεού για την Αγάπη;





Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού. Η Αγία Γραφή αναφέρει:
 "Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή, ούτε άγγελοι ούτε αρχές ούτε δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα, ούτε ύψωμα ούτε βάθος ούτε κάποια άλλη κτίση θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού, η οποία φανερώθηκε στον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας."
 (Επιστολή προς Ρωμαίους 8: 38 – 39)
Η αγάπη του Θεού θυσιάζει. Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Επειδή με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μην χαθεί καθένας που πιστεύει σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή."
(Ιωάννης 3: 16)

Η αγάπη του Θεού διαρκεί για πάντα. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Δοξολογείτε τον Κύριο, επειδή είναι αγαθός. Επειδή το έλεος (αγάπη) του παραμένει στον αιώνα."
 (Ψαλμός 136: 1)

Πώς περιγράφεται η αγάπη; Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί. Η αγάπη δεν φθονεί. Η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν υπερηφανεύεται, δεν φέρεται με απρέπεια, δεν ζητάει τα δικά της, δεν εξάπτεται, δεν συλλογίζεται το κακό. Δεν χαίρεται στην αδικία, συγχαίρει όμως στην αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει."
(Επιστολή προς Κορινθίους Α΄ 13: 4 – 7)



Έχουμε εντολή να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Αδελφοί... η παλιά εντολή είναι ο λόγος που ακούσατε εξαρχής. Πάλι καινούρια εντολή γράφω σε σας, αυτό που είναι αληθινό σ’ αυτόν και σε σας. Επειδή το σκοτάδι παρέρχεται και το αληθινό φως ήδη φέγγει. Εκείνος που λέει ότι είναι μέσα στο φως, αλλά μισεί τον αδελφό του, είναι μέχρι τώρα μέσα στο σκοτάδι. Εκείνος που αγαπάει τον αδελφό του μένει μέσα στο φως και σκάνδαλο σε αυτόν δεν υπάρχει." (Επιστολή Ιωάννη Α΄ 2: 7 - 10)

Η αγάπη δεν προορίζεται μόνο για τους φίλους μας. Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Ακούσατε ότι ειπώθηκε: "Θα αγαπάς τον πλησίον σου και θα μισείς τον εχθρό σου." Εγώ όμως σας λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους που σας καταρρώνται, ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν και προσεύχεστε για εκείνους που σας βλάπτουν και σας κατατρέχουν." (Ματθαίος 5: 43 – 44)

Ο νόμος του Θεού συνοψίζεται στην αγάπη. Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Και ο Ιησούς του είπε: "Θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου απ’ όλη την καρδιά σου κι απ’ όλη την ψυχή σου κι απ’ όλη τη διάνοιά σου." Αυτή είναι πρώτη και μεγάλη εντολή.
 Δεύτερη όμως όμοια με αυτήν είναι: "Θα αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου." Σε αυτές τις δυο εντολές κρέμονται ολόκληρος ο νόμος και οι προφήτες."
 (Ματθαίος 22: 37 – 40)

Η αγάπη για το Θεό εκφράζεται μέσω της τήρησης των εντολών Του. Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Επειδή αυτή είναι η αγάπη του Θεού στο να τηρούμε τις εντολές του. Και οι εντολές του δεν είναι βαριές."
(Επιστολή Ιωάννη Α΄ 5: 3)


Μην αφήσεις την αγάπη σου για τον Θεό να αποδυναμωθεί. Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Όμως έχω κάτι εναντίον σου, επειδή άφησες την πρώτη σου αγάπη. Θυμήσου λοιπόν από πού ξέπεσες και μετανόησε και κάνε τα πρώτα έργα. Ειδάλλως έρχομαι σε σένα γρήγορα και θα κινήσω τη λυχνία σου από τον τόπο της, αν δεν μετανοήσεις."
 (Αποκάλυψη 2: 4 - 5)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια