Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Ποιά είναι εκείνα τα επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας;
Αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, οι εργαζόμενοι σε μοναχικά και ανασφαλή επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, κινδυνεύουν περισσότερο αλιείς, αγρότες και ξυλοκόποι, σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς που έχουν μικρότερη πιθανότητα.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), διαπιστώθηκε ότι όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα και είναι απομονωμένοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ανασφάλεια με τη δουλειά τους, δηλαδή φοβούνται αν θα έχουν εργασία στο μέλλον.

Η έρευνα

Η έρευνα έδειξε ότι υψηλά ποσοστά κινδύνου εμφανίζουν και οι ηλεκτρολόγοι, οι οικοδόμοι, οι ξυλουργοί και οι μεταλλωρύχοι, ενώ ακολουθούν οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι εργάτες.

Στη δύσκολη ζώνη είναι και οι καλλιτέχνες, οι δημοσιογράφοι, οι αθλητές, οι αστυνομικοί, οι μαθηματικοί και οι προγραμματιστές.

Κάτω από το μέσον της λίστα βρίσκονται λογιστές, οικονομολόγοι, ερευνητές- επιστήμονες, πωλητές και μεσίτες. Τα επαγγέλματα στον τομέα της υγείας φαίνεται να έχουν περίπου 80% μικρότερη πιθανότητα για αυτοκτονία, συγκριτικά με τους αλιείς και τους αγρότες.

Τα χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου έχουν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι βιβλιοθηκάριοι. Εξίσου χαμηλά βρίσκονται οι μάγειροι, οι υπάλληλοι γραφείου, οι κουρείς - κομμωτές και όσοι ασχολούνται με παιδιά και τη φροντίδα τους.

Κυριότερη αιτία αυτοκτονιών

Η κατάθλιψη είναι η βασικότερη αιτία αυτοκτονιών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά άτομα μέσης ηλικίας και άνδρες. Αυτοκτονίες γυναικών εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό για όσες εργάζονται ως δικηγόροι και στα σώματα ασφαλείας, που θεωρούνται στρεσογόνα επαγγέλματα.

Στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες από άτομα άνω των 16 ετών αυξήθηκαν πάνω από 20% μετά το 2000.

Κάθε χρόνο οι αυτοκτονίες μεταξύ αλιέων και αγροτών ανέρχονται στις 85 ανά 100.000 άτομα, με τους άνδρες να είναι συνολικά 91 στα 100.000 άτομα.

Από την έρευνα επισημάνθηκε ότι βασική αιτία των αυτοκτονιών στα επαγγέλματα των αλιέων, των αγροτών και ξυλουργών δεν είναι μόνο η συχνή απομόνωση και το χαμηλό εισόδημα. Το κύριο είναι πως δεν είναι πρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς, ψυχολόγους ή ψυχιάτρους. Έχουν την αντίληψη ότι αυτή η πράξη θα θεωρηθεί αδυναμία από τον περίγυρό τους που θα τους στιγματίσει.

Για τους αγρότες, είναι σημαντική η έκθεση στις χημικές ουσίες των παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί το νευρικό τους σύστημα και να οδηγηθούν σε κατάθλιψη. Παρόμοια κατάσταση μπορεί να βιώσουν και όσοι εργαζόμενοι, όπως κατασκευαστές και επισκευαστές, έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το νευρικό σύστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ.


Πηγή: ourlife.gr

Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου