Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΟΣΧΑΡΙ με ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ!


 
Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 2 ώρες, Ψήσιμο: 20΄- 30΄, Αναμονή: 20΄

Υλικά (για 4 – 5 άτομα)

1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (κατά προτίμηση «σπαλομίτα», που είναι ένα πολύ ζουμερό και νόστιμο κομμάτι της μοσχαρίσιας σπάλας), κομμένο σε μέτριους κύβους
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί (κατά προτίμηση Μετσόβου, π.χ. Κατώγι Αβέρωφ ή Ζίτσας)
1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, τα οποία θα κόψουμε κονκασέ (κρατάμε και το χυμό τους)
2 λίτρα ζεστό νερό ή ζεστός ζωμός λαχανικών
1 δαφνόφυλλο
2  κουτ. σούπας ρίγανη του βουνού, τριμμένη σε λεπτό σουρωτήρι-σήτα ώστε να γίνει λεπτή σκόνη
500 γρ. μικρές τετράγωνες χυλοπίτες, κατά προτίμηση μετσοβίτικες
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
130 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο (κατά προτίμηση Μετσόβου), τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ωμό ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο) για το σερβίρισμα
Διαδικασία

Αλατίζουμε τους κύβους του κρέατος. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει καλά, τσιγαρίζουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Είναι σημαντικό να ροδίσει καλά το κρέας για να νοστιμίσει. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθεί.



Προσθέτουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί πικρίζει. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.


Το αφήνουμε να κοχλάσει για 2 – 3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους. Προσθέτουμε 1 λίτρο από τον μετρημένο ζωμό ή το νερό και τη δάφνη.

Όταν το υγρό κοχλάσει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε (το υγρό πρέπει να κοχλάζει απαλά) για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον υπόλοιπο ζωμό ή το νερό (1 λίτρο) και το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Τότε, αδειάζουμε προσεκτικά όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ ταψί (ή σε ένα φαρδύ πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα πήλινο σκεύος για γιουβέτσι).

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις απλώνουμε προσεκτικά στο υγρό του ταψιού. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου 20 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι, γιατί το τυρί που θα βάλουμε είναι αλμυρό). Περιχύνουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Φυσικά, τα υπέροχα κρασιά του τοπικού οινοποιείου Κατώγι. Είτε από την «κλασική» σειρά ερυθρών κρασιών Κτήμα, Φλογερό,  Κατώγι Αβέρωφ, είτε από τη νέα σειρά των Κόκκινων του βουνού (Rossiu di Munte).







Πηγή: gastronomos.gr

Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου