Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Το ΚΡΑΣ τεστ που θα κρίνει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ!


Στις αρχές Ιουνίου, μετά την έκδοση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα κληθούν να «τρέξουν» μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018. Το αποτέλεσμα της άσκησης αυτής θα είναι καθοριστικό.

Αν η βεβαίωση εσόδων προκύψει χαμηλότερη από τα 3,1 δισ. ευρώ που «έβγαλε» πέρυσι η εκκαθάριση του φόρου, τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα των αυξήσεων.

Στην Καραγιώργη Σερβίας, αρμόδιες πηγές εκφράζουν την ευχή να μη χρειαστεί καμία διόρθωση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά να είναι πανομοιότυπα με τα περυσινά.

«Προφανώς δεν θέλουμε να υπάρξουν επιβαρύνσεις στις λαϊκές κατοικίες» αναφέρουν χαρακτηριστικά προσθέτοντας όμως ότι «αναγνωρίζουμε παράλληλα πως και τα μεσαία στρώματα είναι αρκετά βεβαρημένα».

Όσο για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί απαλλαγής των μικρών ιδιοκτησιών από ΕΝΦΙΑ και μετάβαση σε ένα νέο σύστημα ενιαίου φόρου ακινήτων, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως δεν είναι της παρούσης, ούτε καν ως σκέψη δεν υπάρχει για το 2019.

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ως έχει, τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, ενώ για το 2020 προβλέπεται στα αντίμετρα μείωση κατά 0,1% του ΑΕΠ (περίπου 200 εκατ. ευρώ) η οποία θα μεταφραστεί σε ελαφρύνσεις 30% για όσους επιβαρύνονται με άθροισμα βασικού και συμπληρωματικού φόρου έως 700 ευρώ. Η μείωση όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά ιδιοκτήτη, τα 70 ευρώ με βάση την περυσινή συμφωνία με τους δανειστές.

Στοίχημα

Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και η –εάν χρειαστεί- προσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης πως θα είχε ολοκληρωθεί εντός Μαϊου.

Το ορόσημο αυτό θεωρείται χαμένο. Στο καλό σενάριο, οι νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και στη συνέχεια αφού τρέξει η άσκηση προσομοίωσης με τη δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει, αν χρειαστεί, νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο υπάρχει ακόμα δρόμος.

Η Ομάδα Εργασίας η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να ξετυλίξει το κουβάρι των νέων τιμών ζώνης στη βάση των εισηγήσεων που έκαναν οι ειδικοί εκτιμητές.

Περισσότερες από 30.000 τιμές μπαίνουν στο μικροσκόπιο, συγκρίνονται με τα δεδομένα από το Μητρώο Ακινήτων, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΛΣΤΑΤ και επιχειρείται να εξευρεθεί η τιμή εκείνη η οποία ανταποκρίνεται περισσότερο στα δεδομένα της αγοράς.

Όταν ολοκληρώσει τη δουλειά της η Ομάδα Εργασίας έρχεται η ώρα της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής αν και νωρίτερα θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές.

Στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή αναμένεται να σταλούν «δύο-τρεις εκατοντάδες περιοχών», κυρίως χωριά για τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχει μόνο μία εκτίμηση τιμής εξαιτίας έλλειψης στοιχείων αγοραπωλησιών. Η προσέγγιση των «αγνοούμενων» τιμών θα γίνει με βάση όμορες περιοχές.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία περιοχών που θα απασχολήσει τη Δευτεροβάθμια. Περιοχές στις οποίες υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί. Στο σημείο αυτό εκκρεμεί συμφωνία με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για το τι θεωρείται «σημαντική απόκλιση».

Αφού ολοκληρώσει και η Δευτεροβάθμια επιτροπή το έργο της έρχεται η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για τις νέες τιμές. Το χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιουνίου,
έχει αρχίσει να θολώνει αλλά αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως μπορεί να τηρηθεί.

Πηγή: euro2day.gr

Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου