Διεθνή

Η Σχισματική Εκκλησία των ΣΚΟΠΙΩΝ εγκαταλείπει το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», δείτε το αίτημά της στο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ!

12:39 π.μ. Ρένα Τζωράκη -Μανουκάκη 0 Comments


- Αίτημα για επαναφορά στην κανονικότητα απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων
- Είχε προηγηθεί επίσκεψη Ζάεφ στις 10 Απριλίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη και επιστολή του με το αίτημα αυτό
- Στο θέμα αναφέρθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει αίτημα για απάλειψη του όρου «Μακεδονία».
Μια κίνηση της αυταποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για επαναφορά της στην «κανονικότητα» βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού. Η κίνηση αυτή της σχισματικής εκκλησίας και η απόφαση του Πατριαρχείου να συζητήσει το αίτημα ερμηνεύεται ως μια ακόμα ένδειξη πως οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε την Τετάρτη (30/05/2018) στην απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, σημειώνοντας ότι παρότι δεν υπάρχει συμφωνία με την ΠΓΔΜ υπάρχει η «απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

γία καί ερά Σύνοδος, συνελθοσα σήμερον πό τήν προεδρίαν τς Α.Θ.Παναγιότητος, ξήτασε τό ατημα τς ν σχίσματι κκλησίας τν Σκοπίων, ποστηριζόμενον καί διά γράμματος το Πρωθυπουργο τς FYROM ξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ναλήψεως πό το Οκουμενικο Πατριαρχείου τς πρωτοβουλίας παναφορς τς κκλησίας ατς ες τήν κανονικότητα πό τό νομα τς ρχιεπισκοπς χριδν, καί πεφάσισε νά πιληφθ ατο καί διενεργήσ τά δέοντα πό τούς παραβάτους ρους τν στορικοκανονικν ρμοδιοτήτων καί προνομίων το πρωτοθρόνου Οκουμενικο Πατριαρχείου.

ν τος Πατριαρχεοις, τ 30 Μαΐου 2018

κ τς ρχιγραμματεας τς γας κα ερς Συνδου

Η ιστορία της Σχισματικής Εκκλησίας της πΓΔΜ

Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958. Ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία. Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πηγή: newsit.gr

0 σχόλια: