Πώς να φτιάξετε κοτόπουλο με χυλοπίτες.

Πώς να φτιάξετε κοτόπουλο με χυλοπίτες.




Κοτόπουλο με χυλοπίτες. Ένα εξαιρετικό παραδοσιακό πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα υγιεινό, χορταστικό και προπάντων πεντανόστιμο πιάτο με ένα αγαπημένο πουλερικό, το κοτόπουλο, με τις μικρές τετράγωνες χυλοπιτίτσες σε σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Πασπαλίστε το με μπόλικη ξηρή μυζήθρα και … καλή σας όρεξη!


Υλικά συνταγής
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κοτόπουλο (1½ κιλό περίπου) κομμένο σε μερίδες
5 κ.σ. κονιάκ
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ή 1 ½ κουτιά ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρές λωριδίτσες
1-2 πρέζες μπαχάρι σε σκόνη
1-2 πρέζες κανελογαρύφαλο
αλάτι πιπέρι
500 γρ. χυλοπίτες (τις κλασικές μικρές τετράγωνες)
ξηρή μυζήθρα τριμμένη για πασπάλισμα


Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το “ταμπονάρετε” με χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά απ” όλες τις πλευρές. Το περιχύνετε με το κονιάκ και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ περίπου.
Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε για 1 λ στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τις αλεσμένες ντομάτες, τη πιπεριά Φλωρίνης, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και ζεστό νερό (ή ζωμό κότας) τόσο να σκεπάζει το κοτόπουλο τουλάχιστον 2 δάχτυλα πάνω από το φαγητό.
Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 1:15 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε αμέσως το κοτόπουλο με το ζωμό του σε ένα μεγάλο πήλινο ή πυρίμαχο ταψί. Ρίχνετε περιμετρικά του ταψιού και τις χυλοπίτες, προσθέτετε σταδιακά, λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν απαιτείται, αλατοπιπερώνετε τις χυλοπίτες και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο  στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ περίπου.
Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, πασπαλισμένο με ξερή μυζήθρα.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια