Η Συνταγή της ημέρας, σήμερα 7-6-2018, για το Λογοτεχνικό περιβόλι από την κα Κουναλάκη Καίτη©. "Πώς να φτιάξουμε λικέρ δυόσμου ή αρμπαρόριζα;"

Η Συνταγή της ημέρας, σήμερα 7-6-2018, για το Λογοτεχνικό περιβόλι από την κα Κουναλάκη Καίτη©. "Πώς να φτιάξουμε λικέρ δυόσμου ή αρμπαρόριζα;"




 "Πώς να φτιάξουμε λικέρ δυόσμου ή αρμπαρόριζα".
Σε ένα βάζο ,
βάζουμε πλυμένα φρέσκα φύλλα ΔΥΟΣΜΟΥ
ή
ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

Γεμίζουμε με αλκοόλ (εγώ χρησιμοποιώ ρακή)

Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό ντουλάπι για 30 ημέρες (Κατά διαστήματα ανακινούμε το βάζο...)

Μετά τις 30ημερες στραγγίζουμε και μετράμε με φλιτζάνια την ποσότητα του υγρού μας
Αν έχουμε π.χ. 3 φλιτζάνια αλκοόλ, φτιάχνουμε ένα σιρόπι με 3 φλιτζάνια νερό και 3 φλιτζάνια ζάχαρη

Βράζουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι, αφήνουμε να κρυώσει, ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού και αν μας ικανοποιεί
ενώνουμε το αλκοόλ με το σιρόπι
Ανακατεύουμε καλά, και αφήνουμε 1-2 εβδομάδες να ενωθούν τα αρώματα
Φιλτράρουμε με φίλτρο καφέ και απολαμβάνουμε ........ το λικερακι μας!
ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ ΛΙΚΕΡ ΜΕ ΚΡΑΣΙ
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
1.5 λίτρο Ρομπόλα (ή όποιο άλλο κρασί προτιμάτε, ροζέ, λευκό ή κόκκινο, ακόμη και ρετσίνα).
400 γραμμάρια ζάχαρη
30-40 φύλλα αρμπαρόριζας
1 ξυλάκι κανέλας (προεραιτικά).

Η προετοιμασία

Η συνταγή είναι ιδιαίτερα εύκολη στην παρασκευή, χρειάζεται απλώς να πλύνεται καλά τα φύλλα της αρμπαρόριζας και να βάλετε μέσα σε γυάλινο μπουκάλι τα τρία συστατικά. Εάν θέλετε μπορείτε να χωρίσετε τα υλικά και να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια του κρασιού (750 ml το κάθε ένα) στις αντίστοιχες αναλογίες.

Η αναμονή
Το λικέρ χρειάζεται 15-20 μέρες για να αποκτήσει την κατάλληλη δύναμη και ομοιογένεια. Τις πρώτες μέρες ανακινήστε τα μπουκάλια ώστε να ανακατευτεί η ζάχαρη ενώ μετά την ολοκλήρωση τις διαδικασίας σουρώστε το λικέρ.

Σερβίρισμα
Μπορείτε να το σερβίρετε παγωμένο, προσθέτοντας προαιρετικά 1-2 φρέσκα φυλλαράκια αρμπαρόριζας και να το συνοδεύσετε με φρούτα όπως φράουλες, κάποιο γλυκό όπως τσίζκέικ ή να το πιείτε σκέτο κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα ή το δείπνο σας.

 Βιογραφικό σημείωμα  Κουναλάκη Καίτης:
Η κ. Καίτη Κουναλάκη είναι συγγραφέαςκαι μέλος του συλλόγου συγγραφέων –Λογοτεχνών Ηρακλείου» «Κρητών Λόγος».
 Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου το 1955, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες για 24 χρόνια σε διαφορετικούς τομείς.
Τα τελευταία 11 χρόνια εργάστηκε σαν ερευνήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (εργαστήριο εδαφολογίας).
Έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων.
Ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική για επαγγελματικά θέματα και συνεργάστηκε με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Αγαπά τη φωτογραφία, τη μουσική, την όπερα, το θέατρο, την ατμόσφαιρα των μουσείων, τους αρχαιολογικούς χώρους, λατρεύει τα ζώα και τους μεγάλους περιπάτους στην εξοχή.
Απέκτησε δύο κόρες, οι οποίες θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο έργο της ζωής της.


Σημείωση:
Λίγα λόγια για την αρμπαρόριζα:
Η αρμπαρόριζα (Πελαργόρνιο το βαρύοσμο ή Pelargonium graveolens, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία), γνωστό και με άλλες ονομασίες όπως Κιούλι στην Κύπρο, μοσχομολόχα (Χαλκιδική), αλμπαρόζα, αρμανέλα, αρμπακανέλα, μπαρμπαρούσα,  ή λουκουμόχορτο, δείχνουν τη συχνή και ποικίλη χρήση της σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.
Η αρμπαρόριζα φυτεύεται κατά την άνοιξη και είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά.   Ανήκει στην οικογένεια των γερανοειδών και πιάνει πολύ εύκολα γι αυτό είναι ένα πολύ κοινό φυτό που το βρίσκουμε σε αυλές ή κήπους ή μπαλκόνια σε γλάστρες.   Απλώς κόβουμε ένα κλαδάκι, χωρίς λουλούδι, και το φυτεύουμε.  Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά να είναι σε μέρος που να το πιάνει ο ήλιος μερικές ώρες την ημέρα.   Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από -0o C, γι αυτό το χειμώνα θα πρέπει να το προστατεύουμε εάν κάνει πολύ κρύο, σκεπάζοντάς το ή βάζοντάς το μέσα.
Φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ύψος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φράχτης.    Παρόλο που κάνει όμορφα ροζ λουλούδια, αυτά δεν έχουν καθόλου άρωμα και κυρίως καλλιεργείται για το φύλλωμα του, που έχει υπέροχο άρωμα.   Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται πολύ στην βιομηχανία αρωμάτων αλλά και στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική.  Λίγο να το τρίψουμε και αφήνει το άρωμά του.  Γίνεται επίσης ένα φυσικό εντομοαπωθητικό.
Θεραπευτικές ιδίότητες :

Να τονίσουμε εδώ πως η  αρμπαρόριζα μετά από πολλαπλές επιστημονικές έρευνες απεδείχθη ως ένα από τα πλέον χρήσιμα φυσικά προϊόντα με σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και μειώνει την χοληστερόλη. Το τσάι της είναι το πλέον κατάλληλο για τις ζαλάδες της εγκυμοσύνης.
Επίσης είναι φυσικό εντομοαπωθητικό.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια