Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Αφιέρωμα στη μνήμη Μανώλη Μακράκη, στον σεμνό, σοβαρό, ευγενή και ήρωα της ζωής και της πατρίδας. Γράφει ο Νίκος Φλεμετάκης


Έφυγε ο Μανόλης Μακράκης, ιδρυτή της γνωστής εταιρείας «Ράδιο Μακράκης Α. Ε.
Κατά την πορεία, στον δύσκολο δρόμο της ζωής του,  τον ακολούθησαν αρκετοί επιθετικοί προσδιορισμοί (σεμνός, σοβαρός, μακρόθυμος, ευγενής, γαλήνιος,  άξιος, σταθερός κ.ά.) γιατί το άξιζε , και όλοι επιβεβαίωναν την ύπαρξη της ιδιότητάς τους, στο πρόσωπο του Μανώλη Μακράκη.

Όλοι δε, οι αποδιδόμενοι προσδιορισμοί, εξέφραζαν μόνον θετικά συναισθήματα. Αυτά δε τα θετικά συναισθήματα επέδρασαν στον σταθερό χαρακτήρα του, ώστε να σκέφτεται πάντα εναλλακτικές ιδέες και λύσεις , να αναπτύσσεται και να ωριμάσει αρκετά πνευματικά και επαγγελματικά.

Και τα αποτελέσματα  φάνηκαν στην κοινωνική  και  εκπαιδευτική ύλη του περιοδικού, που ο ίδιος εξέδιδε και το οποίο περιείχε «την σοφία των ανθρώπων όλου του κόσμου».

Τον αείμνηστο Μανώλη Μακράκη χαρακτήριζαν η σεμνότητα, η σοβαρότητα, η ευγένεια και η σταθερότητα.

Σεμνός και μετριόφρων, καθ’ όλη την επιχειρησιακή του ζωή με τη συμπεριφορά του προς τους υπαλλήλους του, τους πελάτες και γενικά προς όλους, με τους οποίους είχε κάποια επαγγελματική σχέση. Πάντα ειλικρινής, μειλίχιος,  ευθύς  γλυκός, ήπιος, καταδεκτικός, προσηνής και ανεπιτήδευτος!

Σοβαρός, με κύρος και συνέπεια και ποτέ επιφανειακός. Η τιμιότητα δε και η  ειλικρίνειά του  προς όλους ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα. Τον γνώρισα από πολλές πλευρές της ζωής και εξετίμησα την ακεραιότητα, τη σεμνοπρέπεια και τη σταθερότητα του χαρακτήρα του.

Ήταν ο άνθρωπος που αγαπούσε την απλότητα, γιατί μιλούσε με  απλότητα καρδιάς και γι’ αυτό είχεν αποσπάσει την εύνοια όλων.

Ήταν ένας ευγενής και ευγενικός  στη  συμπεριφορά  και βασισμένος σε  υψηλά ιδανικά. Άλλωστε το απέδειξε η εξέλιξή του  στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική του ζωή, θέτοντας πάντα την  ηθική  αξία ως βάση στην πορεία της εν γένει ζωής του.

Είχε γράψει στους πνευματικούς σταλακτίτες  εκείνο που ο Σωκράτης πίστευε, γιατί και το πιστεύω του κυρίου Μανώλη, όπως τον φωνάζαμε όλοι, ήταν αυτό: «Η αξιοπρέπεια είναι ευγένεια».

Η σταθερή, αναλλοίωτη και αμετάβλητη στάση του, στις πεποιθήσεις του, στη φιλία,  στις αρχές της οικογενείας, της θρησκείας, της πολιτείας  και  στις ιδέες του, ήταν  στοιχεία που κατακτούσαν τον οποιοδήποτε είχε και την παραμικρή συναλλαγή ή συναναστροφή μαζί του. Γιατί τα στοιχεία αυτά είχαν πάντα την αίσθηση της ειλικρίνειας, της αγάπης, της αυθεντικότητας, του σεβασμού, της  εμπιστοσύνης  και της  καλοπροαίρετης  στάσης.

Όσο υπάρχω, στη ζωή αυτή, δεν θα ξεχάσω, με πόση λαχτάρα περίμενε να ξημερώσει η 21η Μαΐου κάθε χρόνου,  για να εκθέσει στη βιτρίνα του καταστήματός του, επί της οδού Έβανς,  τα ντοκουμέντα της χιτλερικής θηριωδίας,  στους φιλόξενους τόπους και κατοίκους της Κρήτης μας αλλά και τα κατορθώματα των γενναίων Κρητικών.

Δεν ενδιαφερόταν για το αν πουλήσει μια ψηστιέρα, ένα ηλεκτρικό σίδηρο ή άλλο ηλεκτρικό σκεύος, αλλά τον ενδιέφερε να πληροφορήσει μικρούς και μεγάλους, μα προπαντός τους νέους, για τις καταστροφές και τον όλεθρο που σκορπίζει ο πόλεμος και το μίσος, όπως σκόρπισαν οι γερμανοί κατακτητές κατά το Β’   Παγκόσμιο πόλεμο!!

Γιατί και  ο ίδιος είχε βιώσει, 15χρονο παιδί τότε, τη μανία της γερμανικής καταστροφικής επιδρομής. Γι’ αυτό ο Μανώλης Μακράκης υπήρξε ένας ήρωας της ζωής και ένας ήρωας της πατρίδας.

Και όπως γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Ασκητική»:

Αγάπα τον κίνδυνο.Τι είναι το πιο δύσκολο; Αυτό θέλω.

Πιο δρόμο να πάρεις; Τον πιο κακοτράχαλο ανήφορο.

Αυτόν παίρνω κι εγώ, ακολούθα μου.

Και ο κακοτράχηλος ανήφορος δρόμος της ζωής του  Μανώλη Μακράκη ήταν στρωμένος με συναισθήματα δύναμης!

Ας γίνει  ο δρόμος αυτός ο φωτεινός φάρος, που θα φωτίζει και θα οδηγεί στον καλό, αγαθό και ενάρετο δρόμο, τον κάθε άνθρωπο!

Πηγή: patris.gr


Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου