-Tι να κάνεις για να προστατευτείς από την ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ!

-Tι να κάνεις για να προστατευτείς από την ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ!




Καλοκαίρι! Η αγαπημένη εποχή της κυστίτιδας. Εκεί που είσαι ξέγνοιαστη στην παραλία, νιώθεις αυτό τον περίεργο διαπεραστικό πόνο, την ενοχλητική συχνουρία και το «τσούξιμο», τα συμπτώματα της κυστίτιδας. Το goddess.gr σου δίνει τρόπους για να προστατευτείς.

Από τι προέρχεται και γιατί στις γυναίκες;
Πρόκειται για μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και πολύ συχνά προκαλείται από το βακτήριο Escherichia coli. Η κυστίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και πιο συνηθισμένη στις γυναίκες, γιατί το μήκος της γυναικείας ουρήθρας είναι πιο μικρό από την ανδρική. Και άρα είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν μικρόβια. Η ζέστη το καλοκαίρι και οι πολύωρη παραμονή στην παραλία με το βρεγμένο μαγιό αυξάνει τους παράγοντες εμφάνισης της κυστίτιδας. Επίσης, η αυξημένη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι υπέυθυνη για τη λεγόμενη «νόσο του μήνα του μέλιτος», που είναι φυσικά, η κυστίτιδα.


Τι να κάνεις για να το προλάβεις;
Πίνε αρκετό νερό. Ξέρουμε είσαι διακοπές, προτιμάς χυμούς, καφέδες και κοκτέιλ, αλλά κανένα υγρό ρόφημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νερό. Όσο περισσότερο νερό πίνεις και πας συχνά στην τουαλέτα, τόσο πιο σωστά λειτουργεί η ουροδόχος κύστη.
Αν είσαι επιρρεπής στις κυστίτιδες – αν σου έχει συμβεί μια φορά το πιο πιθανό είναι να σου ξανασυμβεί – μην μένεις πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό και φυσικά μην αφήνεις να στεγνώσει επάνω σου το σορτς, που έβαλες πάνω από το βρεγμένο μαγιό! Έχε μέσα στην τσάντα παραλίας πάντα ένα έξτρα μαγιό και ένα εσώρουχο.
Μια φορά κάθε τέσσερις ώρες προσπάθησε να έχεις πιεί αρκετά υγρά, ώστε να πας τουαλέτα. Και ποτέ μην το αναβάλλεις για αργότερα, ώστε να μην προλαβαίνουν να συγκεντρώνονται τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι πρέπει να φροντίζεις καθημερινά την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής με ειδικά προϊόντα που θα βρεις στο φαρμακείο.
Αν και οι σύγχρονες έρευνες δεν το επιβεβαιώνουν απόλυτα, θεωρείται όμως ότι ο χυμός μούρων καθαρίζει την ουροδόχο κύστη από τα βακτηρίδια. Για πρόληψη μπορεί να πάρεις ειδικές κάψουλες από το φαρμακείο.
Έχε μαζί σου και χρησιμοποίησε μωρομάντηλα, αντί για το χαρτί στις τουαλέτες στα beach bar και θα σου λέγαμε να αποφεύγεις να «ανακουφίζεσαι» στη θάλασσα, όσο καθαρή και να φαίνεται.

Όταν την πάθεις κατέβασε ρυθμούς
Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια ήπια μορφή κυστίτιδας που θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες χωρίς λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Αν όμως ο πόνος είναι αφόρητος και δεις και λιγάκι αίμα τότε πρέπει να επικοινωνήσεις με γιατρό.

Χρειάζεσαι:

– Παυσίπονα παρακεταμόλης για τον πόνο
– Πάρα πολύ νερό για να καθαρίσει το σύστημα
– Αντιβίωση αφού επικοινωνήσεις με γιατρό. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, θα πρέπει να πας ξανά στον γιατρό.
– Όχι: ήλιος, αλκοόλ, πικάντικα φαγητά, σεξουαλική επαφή
– Ναι: ξεκούραση, υγρά, υπομονή.






Πηγή: goddess.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια