Επικαιρότητα

Εισαγγελέας καλεί σε απολογία Δούρου-Ψινάκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι!

10:16 π.μ. Ρένα Τζωράκη -Μανουκάκη 0 Comments

Ως ύποπτοι καλούνται στον Εισαγγελέα Δούρου-Ψινάκης και άλλοι 18 για την πυρκαγιά στο Μάτι .
Φωτογραφία: Nick Paleologos


Τουλάχιστον 20 πρόσωπα καλούνται από την ερχόμενη εβδομάδα για την παροχή εξηγήσεων ενώπιον του εισαγγελέα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους κατά την διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 99 συνάνθρωποι μας.

Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η δικαιοσύνη έφτασε σε ένα πρώτο συμπέρασμα με ταχύτατους ρυθμούς, με τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να λαμβάνει ο ίδιος καταθέσεις καθημερινά.

Ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις είναι και όσοι μηνύθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν στο iefimerida ότι η εισαγγελική αρχή είναι υποχρεωμένη να καλέσει σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου όλους τους καταμηνυθέντες, ανεξαρτήτως της άποψης που έχει η ίδια καταλήξει για τα πρόσωπα και τις ευθύνες τους. Με το ίδιο σκεπτικό, εάν και οι πληροφορίες ήθελαν τους εισαγγελείς να διαπιστώνουν την διάπραξη πλημμεληματικών πράξεων, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ποινική τους τιμωρία και για κακουργήματα, για τα οποία θα ερωτηθούν στο πλαίσιο της παροχής των εξηγήσεων τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «ύποπτοι» θα καλούνται από την ερχόμενη εβδομάδα στην Εισαγγελία από όπου θα ζητήσουν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους ενώ στη συνέχεια θα ζητήσουν προθεσμία, προκειμένου να καταθέσουν τα υπομνήματά τους. Επόμενο στάδιο η άσκηση των ποινικών διώξεων, αφού οι εισαγγελείς λάβουν γνώση των θέσεων τους. Για όσους από τους εμπλεκόμενους δεν προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης, η δικογραφία θα μπει στο αρχείο.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν τέλος, ότι μετά την άσκηση ποινικών διώξεων η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή, λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών.

Πηγή: iefimerida.gr0 σχόλια: