Πόσο μειώνουν μάσκα, κοινωνική απόσταση τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού;

Πόσο μειώνουν μάσκα, κοινωνική απόσταση τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού;





  
Την «συνταγή» της προστασίας από τον νέο κορωνοϊό αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα συνδυασμένη ανάλυση. Πόσα μέτρα απόσταση πρέπει να διατηρούμε ανάμεσά μας, πόσο σημαντική είναι η προστατευτική μάσκα προσώπου και τα γυαλιά.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει λιγοστές πιθανότητες μετάδοσης εάν φροντίσουμε να τηρούμε απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους και να φοράμε προστατευτική μάσκα και γυαλιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής επίσης βοηθούν πολύ. Ωστόσο ούτε καν η τήρηση όλων ανεξαιρέτως των μέτρων, παρέχει πλήρη προστασία από τον επικίνδυνο ιό. Επομένως έχει ζωτική σημασία να τα τηρούμε σχολαστικά.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές αξιολόγησαν συνδυαστικά τα στοιχεία 44 μελετών με 25.697 εθελοντές. Οι 7 από τις μελέτες αφορούσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι υπόλοιπες αφορούσαν δύο άλλους κορωνοϊούς, τον SARS (26 μελέτες) και τον MERS (11 μελέτες).

Τη μελέτη χρηματοδότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τρία ήταν τα κύρια ευρήματά της:

    Κοινωνική απόσταση: Οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός σε απόσταση κάτω του 1 μέτρου είναι 12,8%. Όταν η απόσταση αυξάνεται πάνω από το 1 μέτρο, οι πιθανότητες μειώνονται στο 2,6%. Αν όμως στέκεται κανείς σε απόσταση 2 μέτρων, προστατεύεται ακόμα περισσότερο.
    Προστατευτική μάσκα προσώπου: Οι πιθανότητες να μολύνει ο κορωνοϊός έναν άνθρωπο που δεν φορά μάσκα, είναι 17,4%. Μειώνονται σε 3,1% σε όσους χρησιμοποιούν μάσκα. Η προστασία αυξάνεται όσο πιο εξελιγμένη και με περισσότερες στρώσεις είναι η μάσκα.
    Προστατευτικά ματιών: Οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των ματιών είναι 16%. Με τη χρήση προστατευτικών ματιών, όπως η ασπίδα προσώπου ή οι διόπτρες, μειώνονται σε 5,5%.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συνθέτει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τους κορωνοϊούς Covid-19, SARS και MERS», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Holger Schünemann, από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στον Καναδά.

Ωστόσο, «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η χρήση μάσκας δεν υποκαθιστά την κοινωνική απόσταση, την προστασία των ματιών και την καλή υγιεινή των χεριών», πρόσθεσε.


Πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια