Πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;

Πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;


Τέσσερις μικρές συνήθειες που αν τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι.

Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη πιο πολλά έχουν ειπωθεί για την πολυπόθητη ευτυχία. Κάποιοι πιστεύουν ότι το κυνήγι της είναι μάλλον μάταιο, άλλοι ότι η ευτυχία είναι στιγμές και άλλοι νιώθουν ευτυχισμένοι έχοντας κοντά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όποια κι αν είναι η δική μας αντίληψη της ευτυχίας, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο ευδιάθετοι σε μια περίοδο που το έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Πώς θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;

*Κάνουμε γυμναστική

Τα ψυχικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με την νευροχημεία. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η η κορτιζόλη, ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών που λειτουργούν ως φυσικά ενισχυτικά της διάθεσης.

*Βάζουμε στο πιάτο μας τις σωστές τροφές

Η σεροτονίνη επηρεάζει θετικά τη διάθεση, αλλά και τη μνήμη μας. Βασικό δομικό υλικό της σεροτονίνης είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που εντοπίζεται κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια, το τόφου και τα φιστίκια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν καλύτερη διάθεση, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα βοηθά στην πρόληψη της κακής διάθεσης και της άνοιας, ενώ γενικά η επαρκής κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών είναι απαραίτητη για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με καλύτερη διάθεση και εντοπίζεται σε τρόφιμα όπως ο σολομός, τα άγρια μανιτάρια, ο τόνος σε κονσέρβα, τα στρείδια, οι ρέγγες, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

*Ενδιαφερόμαστε για τους άλλους

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Clinical Psychological Science διαπίστωσε ότι η βοήθεια άλλων ανθρώπων μπορεί να ανακουφίσει το καθημερινό στρες και να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν καθημερινά περισσότερες πράξεις καλοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται στρες. Τις ημέρες που δεν έκαναν καμία πράξη καλοσύνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν περισσότερο άγχος και αρνητικότητα.

Δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, αν βγούμε για ψώνια, ρωτάμε τον ηλικιωμένο γείτονά μας μήπως χρειάζεται κάτι και επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ειδικά με εκείνα που μένουν μόνα τους. Η προσφορά και η αλληλεγγύη μπορούν πραγματικά να μας κάνουν να νιώσουμε πιο χρήσιμοι και τώρα χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ. 

*Βγαίνουμε στον ήλιο

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με τη διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας. Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο και έχει υπολογιστεί ότι 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των χεριών και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Επομένως, τις ηλιόλουστες ημέρες φροντίζουμε να βγαίνουμε στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:vita.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια