Κατά πληροφορίες έχουν βρεθεί δύο κρούσματα σε κτηνοτροφική μονάδα του Ηρακλείου
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Creta24.gr, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδα του νομού Ηρακλείου ενεργοποιώντας, με διαδικασίες κατεπείγοντος, το πρωτόκολλο διαχείρισης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η «διαδρομή» της πανώλης στο νομό Ηρακλείου έχει αφετηρία τη Θεσσαλία, όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα τα 20 από τα 22 συνολικά.
Τι σημαίνει πιθανή έξαρση της νόσου για την κτηνοτροφία της Κρήτης
Πρόκειται για μία εφιαλτική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Κρήτης καθώς στο ενδεχόμενο εξάπλωσης της πανώλης οι επιπτώσεις στον κλάδο χαρακτηρίζονται εφιαλτικές.
Θανατώθηκαν 10.000 ζώα για 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Σε κίνδυνο ο κλάδος της κτηνοτροφίας στο νησί
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, έχουν θανατωθεί περισσότερα από 10.000 αιγοπρόβατα.
Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα έχει απολυμανθεί.
Αυτό το πρωτόκολλο θα ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση των κρουσμάτων στο νομό Ηρακλείου με την ελπίδα να μην υπάρξει διασπορά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του.
Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού για τη διαχείριση της κατάστασης που προκαλεί έντονη ανησυχία για πιθανό «ντόμινο» στο νησί, εξέλιξη που απεύχονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Σε ισχύ τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια.
0 Σχόλια