Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Οι 6 χειρότερες τροφές για το καρδιαγγειακό σύστημα !

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Οι 6 χειρότερες τροφές για το καρδιαγγειακό σύστημα !




Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας (WHF).

Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία ευθύνονται για σχεδόν τους μισούς θανάτους από μη μεταδοτικά νοσήματα (NCDs). Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και κοστίζουν ετησίως 17,5 εκατομμύρια ζωές σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, μπορεί να αποτρέψει τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας, για παράδειγμα λόγω καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού.

Όσον αφορά τη διατροφή, οι υγιεινές και θρεπτικές τροφές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ αντίθετα οι επεξεργασμένες τροφές και όσες είναι πλούσιες σε ζάχαρη και κακής ποιότητας λιπαρά είναι επιβλαβείς για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

1.       Φαστ φουντ: Τα κορεσμένα λίπη από τις ζωικές τροφές και κυρίως από το βοδινό κρέας μπορεί να έχουν κάποια οφέλη στον οργανισμό όταν καταναλώνονται με μέτρο, αλλά συνήθως, ειδικά αν συνδυάζονται με υδατάνθρακες, έχουν επιβλαβή επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Στα καταστήματα φαστ φουντ τείνουν να χρησιμοποιούν υλικά χαμηλότερης ποιότητας και οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν είναι σωστές.

2.       Επεξεργασμένο κρέας: Τα επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή αλλαντικά όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Μόλις έξι λεπτές φέτες μπέικον περιέχουν το ήμισυ της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σε νάτριο (αλάτι).

3. Τηγανητές τροφές: Η κατανάλωση τηγανισμένων τροφίμων, όπως οι τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο και τα τηγανητά σνακ, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καρδιά. Οι συμβατικές μέθοδοι τηγανίσματος οδηγούν στον σχηματισμό τρανς λιπαρών, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την καλή (HDL).

4. Δημητριακά με ζάχαρη: Αν και τα δημητριακά μοιάζουν ένα καλό και «αθώο» πρωινό, η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν πολλά από αυτά είναι μεγάλη. Η κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά το πρωί, απορρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μας κάνει να ζητάμε περισσότερη ζάχαρη μέσα στην ημέρα και να έχουμε λιγούρες

5. Μαργαρίνη: Η μαργαρίνη ενδέχεται να περιέχει τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος πριν το αγοράσετε ώστε να βεβαιωθείτε για την ποιότητα των λιπαρών που περιέχει.


6. Μπισκότα και αρτοσκευάσματα: Τα περισσότερα αρτοσκευάσματα, ειδικά τα συσκευασμένα, είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, ενώ για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται κυρίως φοινικέλαιο ή κακής ποιότητας μαργαρίνη.





Πηγή: onmed.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια