Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει
τον κίνδυνο θανατηφόρας στεφανιαίας νόσου ακόμη και σε άτομα που έχουν υψηλή
χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική
επιστημονική μελέτη.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA),
τα οποία υπάρχουν κυρίως στα ψάρια αλλά και σε διατροφικά συμπληρώματα,
μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας έτσι την
καρδιά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η σχετική μελέτη, η οποία
δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings της Κλινικής Mayo, βασίστηκε σε στοιχεία
από 34 κλινικές δοκιμές και έρευνες που αφορούσαν συνολικά πάνω από 820.000
άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ωμέγα-3
είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας κατά 16% τον
καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους
έχουν υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL). Στο σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος
είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6% και φθάνει έως 18%.
Στη στεφανιαία νόσο οφείλονται
περίπου οι μισοί θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, κυρίως από έμφραγμα του
μυοκαρδίου. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώει κανείς ψάρι δύο φορές την εβδομάδα
(κυρίως λιπαρό, όπως σολομό ή σαρδέλα) ή, αλλιώς, να παίρνει διατροφικά
συμπληρώματα με ωμέγα-3.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει
τα ωμέγα-3 με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, χαμηλότερο επίπεδο λιπιδίων
στο αίμα, καθώς επίσης χαμηλότερη αθηροσκλήρυνση και μικρότερη υπέρταση.
Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, τα
πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης στον κρόκο του αυγού, σε
ορισμένους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα καρύδια), στον λιναρόσπορο, στη σόγια και
στο σπανάκι. Επίσης, αρκετά προϊόντα ενισχύονται τεχνητά με ωμέγα-3, όπως το
φιστικοβούτυρο, τα δημητριακά, οι χυμοί φρούτων και τα γαλακτοκομικά.
Πηγή: onmed.gr
0 Σχόλια