Μαθήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις που θα σας γλιτώσουν από τον πόνο !

Μαθήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις που θα σας γλιτώσουν από τον πόνο !




Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν τα λουλούδια.
 Χρειάζονται συνεχή φροντίδα για να ανθίσουν.


Μερικές φορές όμως οι σχέσεις έχουν αγκάθια και ότι κι αν κάνετε για να τα αποφύγετε, μπορεί να σας πληγώσουν…
Να τους αγαπάς όλους, να εμπιστεύεσαι λίγους, να μη βλάπτεις κανέναν.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ


Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι για μένα. Η «φυσιολογική» μου ζωή ήρθε τα πάνω κάτω, όταν η όμορφη κόρη μου κλήθηκε να παλέψει μια περίπλοκη κατάσταση πόνου, που μας έπιασε όλους εξ απήνης ένα ηλιόλουστο απόγευμα Δευτέρας. Και έτσι ξαφνικά, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, αντί για το σχολείο και τις απογευματινές δραστηριότητες, ο χρόνος μας αναλωνόταν με γιατρούς και εξετάσεις μέσα στα νοσοκομεία. Σκοπός όλων μας ήταν να την βοηθήσουμε να γίνει καλά.
Η Όπρα έχει πει πολλές φορές, ότι στη ζωή πολλοί άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν μαζί σου όταν βρίσκεσαι σε μια λιμουζίνα, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι κάποιον που θα πάρει στο πλευρό σου το λεωφορείο, όταν το πολυτελές όχημα ξεμείνει από βενζίνη. Η αλήθεια είναι ότι η δικιά μου λιμουζίνα δεν έμεινε απλά από βενζίνη, αλλά η μηχανή της καταστράφηκε ολοσχερώς. Το ίδιο και ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Και όταν οι μέρες και οι νύχτες σου γίνονται ίδιες, ατελείωτες, άυπνες και εσύ δεν ονειρεύεσαι πολυτελείς εξόδους, αλλά αγωνίζεσαι να συρθείς από το σημείο Α στο Β αρχίζεις να συνειδητοποιείς την τεράστια αξία της πραγματικής φιλίας.
Στην περίπτωση μου πολλοί φίλοι έφυγαν μακριά στη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Όσοι όμως έμειναν, έχουν για πάντα μια θέση στη καρδιά μου και θα είμαι αιώνια ευγνώμων που τους έχω δίπλα μου στο ταξίδι της ζωής.
Μερικές σκέψεις, για μένα μαθήματα που πήρα η ίδια προσωπικά στη διάρκεια της διαδρομής με το… λεωφορείο, όσον αφορά τους ανθρώπους, τις σχέσεις και τις φιλίες είναι οι ακόλουθες:
Δυο άνθρωποι μπορούν να βλέπουν την ίδια κατάσταση και να την εκτιμούν εντελώς διαφορετικά
Ανέκαθεν πίστευα το παραπάνω, απλά σήμερα είmαι πιο σίγουρη από ποτέ. Το βεβαίωσα, όταν οι φίλοι που έμειναν δίπλα μου στη διάρκεια της περιπέτειας του παιδιού μου έλεγαν πόσο δυνατή είμαι, όταν εγώ ένιωθα πιο ευάλωτη από ποτέ. Η αντίληψη είναι το παν.


Βλέπουμε τη ζωή όπως θέλουμε εμείς και όχι όπως πραγματικά είναι
Δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα όσον αφορά τους ανθρώπους. Τα γεγονότα μπορεί να είναι γεγονότα, αλλά εμείς από την προσωπική μας θέση υπεροχής δεν μπορούμε να τα δούμε με ουδετερότητα.
Αντιμετωπίζουμε τη ζωή μέσα από το προσωπικό μας φίλτρο, τις εμπειρίες του παρελθόντος, τις πεποιθήσεις και τα παραδείγματα μας. Όπως έχει γράψει ο Μαρσέλ Προυστ, κάποιες φορές «το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη, αλλά να έχεις καινούργια μάτια».
Εάν είμαστε αρκετά γενναίοι μπορεί να αφαιρέσουμε τους φακούς με τους οποίους βλέπουμε τα πράγματα και ίσως τότε ανακαλύψουμε κάτι που αξίζει να δούμε…
Οι άνθρωποι αλλάζουν
Κάποιες φορές εύχομαι να μπορούσαμε να μείνουμε ακριβώς όπως είμαστε τώρα, αλλά ξέρω ότι είμαστε σχεδιασμένοι για να μεγαλώνουμε. Έχω μάθει πια όμως να δίνω στον εαυτό μου την άδεια να μεγαλώνει και να αλλάζει. Δώστε και στους άλλους το ίδιο περιθώριο. Όλοι μας το δικαιούμαστε.
Οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας για μια μέρα, μια εβδομάδα, έναν μήνα, μια εποχή, ίσως για έναν χρόνο και περισσότερο, πάντα μας μαθαίνουν κάτι
Γι’ αυτό και καλό θα ήταν να τους ευχαριστείτε για την παρουσία τους. Ακόμη και αν σας προκάλεσαν πόνο. Κάποια μαθήματα πονούν, πολύ. Όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες δεν έφευγε από το μυαλό μου κάτι που μου έλεγε συχνά ο γυμναστής μου. «Εάν δεν σε προκαλεί, δεν σε αλλάζει». Φαίνεται ότι ισχύει τόσο στη γυμναστική, όσο και στις σχέσεις, στην ίδια τη ζωή.


Σας επιτρέπετε να κλείσετε πόρτες για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, μπορείτε ακόμα και να πείτε αντίο, αλλά ποτέ μην εύχεστε σε κάποιον κακό
Αυτό είναι το δυσκολότερο για μένα προσωπικά. Η καρδιά μου είναι πολύ μεγάλη και περισσότερο φιλόξενη από ότι πρέπει. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να φροντίσεις ότι αγαπάς περισσότερο, πρέπει να είσαι εξαιρετικά επιλεκτικός σχετικά με τους ποιους αφήνεις να είναι δίπλα σου.
‘Εάν κάποιος κλέβει τη χαρά σου, κράτα τον μακριά. Είναι βασική αρχή για την ασφάλεια μας. Δώστε σε κάποιον το δικαίωμα της αμφιβολίας μέχρι να σας δώσει λόγο να μην το κάνετε πια. Και μην το ξανακάνετε ποτέ.
Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να είσαι εθελοντής ή θύμα. Την πρώτη φορά που κάποιος σε πλήγωσε, μπορεί να μην το είδες να έρχεται κατά πάνω σου. Όπως εγώ που έχω το συνήθειο να βλέπω το καλό στους ανθρώπους. Και όταν συμβαίνει, ο πόνος είναι ανυπόφορος, γιατί δεν το είχες καν σκεφτεί.
Εάν το ίδιο άτομο σε πληγώσει ξανά, οφείλεις να το έχεις προβλέψει. Εσύ έχεις την ευθύνη να βάλεις τα νέα όρια που θα σε προστατέψουν απέναντι του. Μπορείς να είσαι ευγενικός με τους πάντες, αλλά δεν ανήκουν όλοι στον στενό κύκλο σου.
Μπορεί να είσαι πρόθυμος να κάνεις περισσότερα για τους άλλους από ότι εκείνοι για σένα
Μην αλλάξετε αυτό που είστε. Συνεχίστε να κάνετε αυτό που επιθυμείτε. Οι άνθρωποι εκπλήσσουν. Κάποιοι θα σας απογοητεύσουν. Άλλοι μπορεί να σας σταθούν με τρόπους που δεν περιμένατε ποτέ. Μην κρατάτε το σκορ, γιατί θα στεναχωρηθείτε.
Δεν πρέπει άλλωστε να κάνουμε πράγματα για τους άλλους με την προσδοκία να κάνουν κι εκείνοι για εμάς. Πρέπει να αποφασίσετε τι άτομο θέλετε να είστε. Και αν πραγματικά θέλετε να δώσετε το 300% του εαυτού σας, δώστε το, άσχετα με το τι θα πάρετε πίσω.
Εάν κάνετε για κάποιον κάτι, επειδή σας έκανε κάτι ή γιατί θέλετε να σας κάνει κάτι, αυτό είναι επιχειρηματική συναλλαγή και όχι γενναιοδωρία. Και είναι τόσο όμορφα να ζείτε με ευγένεια και γενναιοδωρία.
Διαλέξτε τον στενό σας κύκλο με σοφία
Η αλήθεια είναι ότι η ενέργεια μας έχει όρια. Επιλέξτε να έχετε δίπλα σας τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να σας ανεβάσουν, που νοιάζονται πραγματικά για εσάς, που σας ενθαρρύνουν και θέλουν να σας δουν να κερδίζετε. Ο χρόνος μας στη γη είναι λίγος και πολύτιμος. Επιλέξτε τις φιλίες και τους συντρόφους σας με σοφία.
Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια
Μπορεί να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, αλλά η ζωή μας μετριέται από τις πράξεις μας. Εάν σκέφτεστε με καλοσύνη, αλλά δεν πράττετε ανάλογα κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Στο τέλος της μέρας αυτό που μετράει είναι τι κάνετε.
Οι άνθρωποι πάντα πολεμούν μάχες που δεν μπορούμε να δούμε ή δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτές
Άμα θυμόμαστε το παραπάνω θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο υπομονετικοί, περισσότερο ευγενικοί και λιγότερο επικριτικοί. Η ζωή είναι σκληρή και κάποιες μέρες επιστρατεύουμε και την τελευταία ικμάδα της ενέργειας μας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια σε καλή φόρμα. Κανείς δεν μπορεί. Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές, οπότε ας κοιτάμε τι συμβαίνει και στους άλλους γύρω μας.
Περιορίστε το δράμα
Έχουμε περιορισμένη ενέργεια, ιδιαίτερα όταν διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, όπως εγώ τελευταία. Γι’ αυτό πρέπει να την φυλάμε για τους στόχους, τα πάθη, τους σκοπούς μας, για να κάνουμε καλό. Δεν χρειάζεται να παρακολουθούμε κάθε δράμα στο οποίο έχουμε προσκληθεί. Ας αρνηθούμε την πρόσκληση κι ας προχωρήσουμε παρακάτω.
Εάν αισθάνεστε ότι σας ρουφάει το δράμα, είτε πρόκειται για κουτσομπολιό, είτε για μια διένεξη, κάντε ένα βήμα πίσω και τραβηχτείτε μακριά. Κρατήστε τον εαυτό σας επικεντρωμένο στις ανάγκες, τα πάθη και τους σκοπούς σας. Το δράμα δεν είναι καλό για κανέναν.
Είναι ΟΚ να απομακρύνεστε από τους ανθρώπους
Υπάρχουν εποχές που οι κήποι πλημμυρίζουν λουλούδια και άλλες που χάνουν όλα τους τα χρώματα. Ας αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορούμε να πιέσουμε ένα λουλούδι να μεγαλώσει. Η ενέργεια είναι πραγματική. Εάν η διαίσθηση σας λέει ότι κάποιος δεν είναι καλός για εσάς, ακούστε προσεχτικά το μέσα σας.
Κανένας δεν πρόκειται να σας αγαπήσει ή τις επιλογές σας
Η δουλειά σας είναι να αγαπάτε τον εαυτός σας και τις επιλογές σας. Η φυλή σας θα σας ανακαλύψει. Εάν ζήσετε τη ζωή σας σύμφωνα με τις αξίες σας και κάνετε επιλογές που συμβαδίζουν με αυτές, θα προσελκύσετε τους κατάλληλους ανθρώπους. Οι καλοί μου φίλοι και οι σημερινές μου σχέσεις είναι απόδειξη των παραπάνω.
Σχέσεις, φιλίες, συνεργασίες – δεν λειτουργούν αν δεν λειτουργούμε εμείς
Μην θεωρείτε ότι επειδή κάποιος βρίσκεται στη ζωή σας για χρόνια, θα θέλει να μείνει και για τη συνέχεια. Οι πραγματικά ξεχωριστές επαφές χρειάζονται επένδυση, αγάπη και φροντίδα.
Εάν θέλετε κάποιον στη ζωή σας, πέστε το. Περάστε χρόνο μαζί του, κάντε ότι μπορείτε να τον βοηθήσετε, διασκεδάστε μαζί του, γιορτάστε μαζί του και σας θερμοπαρακαλώ, πάρτε το λεωφορείο μαζί του!
Συγγραφέας: Άντι Σαιτογουιτζ


Η Άντι είναι επαγγελματίας Life Coach, στρατηγιστής προσωπικής ανάπτυξης και συγγραφέας. Είναι η ευλογημένη μητέρα 3 υπέροχων παιδιών που αγαπά τα βιβλία, τον καφέ και τα σπορ. Τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την φιλανθρωπία και τις ανάγκες της κοινότητας στην οποία ζει.



                                       

                                            Πηγή: tinybuddha.com& omorfizoi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια