-Πώς να φτιάξετε μελιτζάνες με κασέρι στο φούρνο;

-Πώς να φτιάξετε μελιτζάνες με κασέρι στο φούρνο;





Μελιτζάνες.
 Το απόλυτο λαχανικό του καλοκαιριού στη Μεσογειακή και ειδικά στην Ελληνική κουζίνα όπου μαγειρεύετε με δεκάδες παραλλαγές, σκέτες, με σάλτσα ντομάτας, με τυριά, με άλλα λαχανικά αλλά και με κρέας σαν κοτόπουλο. Όπως και αν τη δοκιμάσουμε το γευστικό αποτέλεσμα πάντα θα μας εκπλήττει. Εδώ σας δίνουμε μια απλή αλλά τέλεια συνταγή για μελιτζάνες με ντοματούλες και κασέρι σου φούρνο που μπορείτε να τις σερβίρετε ως μεζέ με μια κρύα μπύρα ή παγωμένο λευκό κρασί ειδικά αν τις προτιμήσετε πικάντικες με τη καυτερή πιπερίτσα, αλλά και ως κυρίως πιάτο. Δοκιμάστε τες!
Υλικά συνταγής
6 μελιτζάνες τσακώνικες
6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο (ή 2 μέτρια) ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη καστανή
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
10 φέτες τυρί κασέρι
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε τις μελιτζάνες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χωρίζετε στη μέση. Χαράσσετε σταυρωτά τη ψίχα τους, φροντίζοντας να μην φτάσει το μαχαίρι μέχρι τη φλούδα τους.
Τις αλατοπιπερώνετε, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, τις τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζετε από το φούρνο χωρίς να τον σβήσετε.
Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το κρεμμύδι, το πασπαλίζετε με τη καστανή ζάχαρη χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ½-1 λ επιπλέον ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του χωρίς να καεί. Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τους χυμούς τους, τη ζάχαρη, τη πιπερίτσα, αλάτι (και πιπέρι αν δεν προτιμήσετε τη καυτερή πιπερίτσα). Ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα σας για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να “σωθούν΄ τα υγρά τους.
Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο, και όπως είναι μέσα στο ταψί, με ένα κουτάλι πιέζετε τη ψίχα τους για να δημιουργηθεί μια “λακούβα”. Γεμίζετε τις ΄λακούβες” με σάλτσα ντομάτας και τις καλύπτετε καλά με τις φέτες τυριού.
Εναλλακτικά βγάζετε με ένα κουτάλι μέρος της ψίχας μελιτζάνας (αφήνοντας αρκετή ψίχα εσωτερικά) τη ψιλοκόβετε, τη βάζετε στη σάλτσα, ανακατεύετε και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Τις καλύπτετε με τις φέτες τυριού.
Ρίχνετε ανάμεσα στις μελιτζάνες τη σάλτσα ντομάτας που περίσσεψε, ξαναβάζετε το ταψί στο στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνετε τις μελιτζάνες για άλλα 10 περίπου ή μέχρι να λιώσει και ροδίσει ελαφρώς το τυρί. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις σερβίρετε αμέσως ζεστές όσο ακόμα το τυρί είναι λιωμένο. Καλή σας όρεξη!
Εναλλακτικά ψήνετε τις μελιτζάνες χωρίς τη σάλτσα που σας περίσσεψε και στη συνέχεια τις σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα που έχετε διατηρήσει ζεστή στη κατσαρόλα.
                                                              

 Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια