Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης.

Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης.





Όλοι μας γνωρίζουμε πως ο  Ορφέας είναι ο φορέας του Φωτός ,
  σύμφωνα με την ετυμολογία του ονόματός  του


 

 και
 ήταν η κύρια εκπροσώπηση της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας, της οποίας θεωρείται και ο εφευρέτης ή αυτός που την τελειοποίησε.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορφέας γεννήθηκε στο χωριό Πιμπλεία, δίπλα στον Ολυμπο, και ήταν βασιλιάς των Κικόνων, μητέρα του ήταν η μούσα Καλλιόπη. Ο μυθογράφος Κόνων γράφει ότι ήταν και Βασιλιάς των Μακεδόνων.

Παράλληλα, από τον 6ο αιώνα π.Χ., ο Ορφέας θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς ποιητές και μουσικούς της αρχαιότητας. Με τη δύναμη της μουσικής και των τραγουδιών του μπορούσε να γοητεύσει τα άγρια ζώα, να διεγείρει τα δένδρα και τους βράχους σε χορό, ακόμα και να σταματάει τη ροή των ποταμών.

Το όνομά του δεν απαντά στον Ομηρο και τον Ησίοδο, γι' αυτό ο Αριστοτέλης αμφισβητούσε την ύπαρξή του.

Η νύμφη με το όνομα Ευρυδίκη ήταν σύζυγος του Ορφέα. Σύμφωνα με τον μύθο, ενώ δραπέτευσε από τον Αρισταίο, δαγκώθηκε από ένα ερπετό και πέθανε. Αλλόφρων, ο Ορφέας έπαιξε τόσο λυπητερά τραγούδια και τραγούδησε τόσο θρηνητικά, ώστε όλοι οι θεοί και οι νύμφες δάκρυσαν και τον συμβούλευσαν. Ο Ορφέας κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Αδη και της Περσεφόνης -ήταν ο μόνος που τα κατάφερε ποτέ-, οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτή και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο.

Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από τη θέασή του.

Αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Πλάτωνας, ο Αισχύλος, ο Οβίδιος και ο Βιργίλιος, ασχολήθηκαν με την επίσκεψη του Ορφέα στον Κάτω Κόσμο δίνοντας διάφορες εκδοχές.



Η πιο πρόσφατη μουσική αναφορά στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης έγινε πριν από μερικούς μήνες με την κυκλοφορία ενός εξαιρετικού άλμπουμ από την αμερικανίδα τραγουδίστρια Anais Mitchell. Είναι το τέταρτο για την τραγουδίστρια, που κατοικεί στην Πολιτεία του Vermont και έχει τίτλο Hadestown (Η Πόλη του Αδη).

Το άλμπουμ χαρακτηρίζεται φολκ όπερα και εκτός από τη Mitchell συμμετέχουν τραγουδώντας και ο Bon Iver στον ρόλο του Ορφέα και η Ani DiFranco στον ρόλο της Περσεφόνης. Η Mitchell υποδύεται την Ευρυδίκη και ο Greg Brown τον Αδη.
Ο Μάνος έχει γράψει και Το Τραγούδι της Ευρυδίκης για τη θεατρική παράσταση του 1959, που τραγουδά η Νάνα Μούσχουρη







Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορφέας στο τέλος της ζωής του περιφρόνησε τη λατρεία όλων των θεών, εκτός του ήλιου, και ένα πρωί σκοτώθηκε στο όρος Παγγαίο από Θρακικές Μαινάδες που τον έσκισαν σε κομμάτια κατά τη φρενίτιδα των βακχικών τους οργίων, επειδή δεν τιμούσε τον πρώην προστάτη του Διόνυσο, το μαντείο του οποίου υπήρχε στο βουνό.

Οι Μούσες συνέλεξαν τα κομμάτια του κορμιού του και τα έθαψαν κάτω από τον Όλυμπο. Η ψυχή του επέστρεψε στον Κάτω Κόσμο, όπου συναντήθηκε ξανά με την αγαπημένη του Ευρυδίκη.




















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια