Το ελιξίριο της νεότητας μέσα από ΟΚΤΩ, καθημερινές συνήθειες, που θα σε κρατήσουν ακμαίο, νέο, ενεργητικό!

Το ελιξίριο της νεότητας μέσα από ΟΚΤΩ, καθημερινές συνήθειες, που θα σε κρατήσουν ακμαίο, νέο, ενεργητικό!




Το ελιξίριο της νεότητας είναι κάτι για το οποίο όλοι μας πιθανότατα να πληρώναμε υπερβολικά πολλά χρήματα για να το αγοράσουμε, αλλά δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει φτάσει ούτε καν κοντά σε αυτό ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζεις μέσα στην απογοήτευση επειδή περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνεις. Αντιθέτως, μπορείς να βρεις τρόπους για να δείχνεις και νιώθεις νεότερη! Ο σοφός λαός λέει ότι η ηλικία μας έχει να κάνει πολύ λίγο με το πόσος καιρός έχει περάσει από την μέρα που μας γέννησε η μητέρα μας και πολύ περισσότερο με το πως αισθανόμαστε. Είμαστε όσο νιώθουμε!

Προσοχή! Μην μπερδευτείτε! Όταν εννοούμε ότι κάποιος δείχνει νεότερος δεν πρέπει να σκεφτόμαστε έναν 65άρη άνδρα, με φαρδιά παντελόνια να μιλάει την αργκό των νέων. Αυτό πιο πολύ θα τον ντρόπιαζε μπροστά σε όλους παρά θα έκανε τον κόσμο γύρω του να τον αντιμετωπίζει σα νεαρό. Και δεν θέλουμε αυτό το ανάποδο αποτέλεσμα.

Αν προσπαθείς να βρεις αυτό το αίσθημα νεότητας, αντί να ντροπιάζεις τον εαυτό σου με ανούσια πράγματα, εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές που αν ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ζωή θα το πετύχεις. Καλή ανάγνωση λοιπόν και να θυμάσαι ότι μπορείς να προσαρμόσεις τις συμβουλές στον εαυτό και τις δικές σου ανάγκες. Οπωσδήποτε δεν σε ενθαρρύνει κανένας να αλλάξεις αυτό που πραγματικά είσαι και να προσαρμόσεις την προσωπικότητά σου ώστε να ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που μπορεί να μη σου αρέσει καθόλου. Αυτοί είναι απλά τρόποι να αναδείξεις τον εαυτό σου και να βρεις την ευεξία που σου έλειπε και ψυχολογικά και σωματικά. Ας μην πούμε άλλα εισαγωγικά και πάμε κατευθείαν στο ψητό.
1. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά

Η αϋπνία και η στέρηση ύπνου είναι πολύ συνηθισμένα προβλήματα στις μέρες μας, για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι πιθανό να μην το αντιλαμβάνεσαι καν γιατί πιστεύεις ότι χρειάζεσαι όσο περισσότερο γίνεται ξύπνια ώστε να προλάβεις και τις δουλειές σου και να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι παίρνεις μεγάλη χαρά όταν διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο τη νύχτα, όταν παίζεις με τα παιδιά σου ή όταν τελειώνεις όλες σου τις επαγγελματικές υποχρεώσεις πριν το τέλος της μέρας. Υπάρχει κάτι όμως που μπορεί να τα αμφισβητήσει όλα αυτά και αυτό είναι οι τεράστιες σακούλες κάτω από τα μάτια σου, οι μαύροι κύκλοι και αυτό το κουρασμένο ύφος στο πρόσωπό σου.

Είναι ευρέως γνωστό ότι όσοι δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν καλά έχουν αυξημένα σημάδια γήρανσης του δέρματος και μικρότερη αντοχή στους στρεσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντός τους. Μπορεί όντως να ακούσεις τους ειδικούς να λένε ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να σου προσθέσει δεκαετίες, κόβοντάς σου χρόνια από τη ζωή. Έρευνες που έγιναν από την Αμερικανική Ακαδημία Φαρμακευτικής για τον Ύπνο και την Ερευνητική Κοινότητα Ύπνου δείχνουν ότι για τους ενήλικες είναι άκρως απαραίτητο να κοιμούνται τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ικανοποιητικός ύπνος σημαίνει αυτόματα και ελαστικό και νεαρό δέρμα, χωρίς σπυριά και μαύρους κύκλους. Και είναι σημαντικό αυτές οι ώρες ύπνου να είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί μόνο τότε ξεκουράζεται κανείς πραγματικά, και πνευματικά και σωματικά.

Επομένως, μια καλή συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να μη χάνετε αυτές τις σημαντικές ώρες ύπνου με όσο μεγαλύτερη συνέπεια μπορείτε. Αν το κα καταφέρετε θα δείτε ότι δε θα χρειάζεστε τη μεσημεριανή ξεκούραση που σας κόβει τη μέρα στα 2. Επιπλέον θα έχετε περισσότερη ενέργεια, όρεξη και παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της μέρας. Και να μην ξεχνιόμαστε, η φρεσκάδα που προσδίδει στο πρόσωπο ο βραδινός ύπνος, ανεξάρτητα την ηλικία, είναι μοναδική!

2. Καλή ενυδάτωση

Δεδομένου ότι πρόσεχες στη Βιολογία στο γυμνάσιο, πρέπει ήδη να ξέρεις ότι το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Για την ακρίβεια, το 70-75% του βάρους μας είναι νερό. Το νερό δεν το καταναλώνουμε μόνο για να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί το νερό σε όλα του τα κύτταρα, όργανα και ιστούς για να βοηθήσει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και σε άλλες λειτουργίες.

Επειδή το σώμα χάνει νερό μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και της πέψης, είναι σημαντικό να το αναπληρώνουμε πίνοντας υγρά και τρώγοντας τροφές που περιέχουν νερό. Προσπαθήστε να φανταστείτε τον εαυτό σας χωρίς νερό για μερικές μέρες και θα καταλάβετε. Ή μάλλον δε θα καταλάβετε γιατί μας είναι αδιανόητο και η απουσία του νερού ακόμα και για μερικές μέρες μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Τα οφέλη του νερού στην υγεία μας δε σταματούν στις σωματικές λειτουργίες και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Παίζει, επίσης, και ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας. Σκεφτείτε απλά τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά. Μπορεί να έχουν πιο συμπυκνωμένη και έντονη γεύση αλλά είναι γεμάτα ρυτίδες και άσχημα στην όψη επειδή έχουν χάσει όλα τους τα υγρά. Το ίδιο συμβαίνει και με το ανθρώπινο δέρμα. Αν το δέρμα σας δεν παίρνει αρκετό νερό θα ξεραθεί, θα γίνει υπερβολικά μαλακό και θα είναι λιγότερο ανθεκτικό σε βλαβερές ουσίες.

Καλά μαντέψατε ότι δε θέλει και πολύ προσπάθεια για να την εφαρμόσεις αυτή τη συμβουλή. Απλά πιάστε ένα μπουκάλι νερό και φροντίστε να το παίρνετε πάντα μαζί σας μέσα στο σπίτι. Αυξήστε την συχνότητα που πίνετε νερό και αντικαταστήστε μερικά αναψυκτικά και άλλα ποτά που πίνετε μέσα στη μέρα με αυτό. Φυσικά, προσαρμόστε την ποσότητα νερού που πίνετε στις ανάγκες και στο βάρος σας. Ο καλύτερος οδηγός είναι ο εαυτός σας. Συνεχίστε αυτή την καλή ροή νερού με φαγητά που περιέχουν καλές ποσότητες νερού. Δε γίνεται να χάσετε αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ένα έξτρα tip που μπορείτε να δοκιμάσετε, αν δεν το κάνετε ήδη, για επιπλέον δερματική φροντίδα είναι η χρήση ενυδατικής κρέμας, αλλά προσέξτε να διαλέξετε τη σωστή. Αν παραμελείτε τη χρήση ενυδατικής ή χρησιμοποιείτε τη λάθος κρέμα μπορείτε να καταστρέψετε το δέρμα σας. Με τις σωστές επιλογές μπορείτε να σβήσετε χρόνια από πάνω σας και να βοηθήσετε να αναπτύξει το σώμα κολλαγόνο και ελαστικότητα.


3. Συχνή γυμναστική

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσετε τη γυμναστική και αυτό δεν είναι μόνο η μέση δαχτυλίδι. Η συχνή γυμναστική βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος καθώς και στη διάθεση και στις συνήθειες του ύπνου. Αυτοί είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη ή χειρότερη γήρανση ανάλογα με το πως αποφασίζετε να τους εφαρμόσετε. Πρέπει να ξέρετε, βέβαια, ότι από μία έρευνα που κάνανε επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια βγήκε το συμπέρασμα ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας όσον αφορά τη διατροφή, τη διαχείριση του άγχους και κυρίως τη γυμναστική οδηγούν σε μακρύτερα τελομερή, τα κομμάτια των χρωμοσωμάτων που αφορούν στη γήρανση.

Η συχνή γυμναστική είναι κάτι που θα γίνεται τρόπος ζωής ή δεν το κάνεις καθόλου. Συνήθως δεν υπάρχει η ενδιάμεση κατάσταση. Παρόλα αυτά, αν προσπαθήσετε να το κάνετε τρόπο ζωής θα δείτε μόνο θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ψυχολογία σας. Μερικά οφέλη που ενδεχομένως δεν ξέρατε ότι είχε η γυμναστική είναι καλύτερη ροή του αίματος, αυξημένα επίπεδα οξυγόνου και καλύτερη διαχείριση των βλαβερών υπολειμμάτων που κρατάμε μέσα μας.

Επομένως, αν νομίζεις ότι δε χωράει καθόλου γυμναστική στο καθημερινό σου πρόγραμμα, προσπάθησε να κάνεις μια αναδιάταξη ή δοκίμασε να το κάνεις μαζί με το σύντροφό σου. Με αυτό τον τρόπο και περνάτε χρόνο μαζί και φροντίζετε την υγεία σας. Όσον αφορά το πόση γυμναστική πρέπει να κάνεις, και εδώ ο καλύτερος οδηγός είναι ο εαυτός σου. Ξεκίνα με εύκολους και λογικούς στόχους και προχώρησέ το από εκεί και πέρα. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν μέτρια προς έντονη αερόβια γυμναστική, όπως περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο, 30 λεπτά τη μέρα για 6 μέρες τη βδομάδα. Προσπάθησε να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο και αν νομίζεις ότι τα καταφέρνεις, αύξησέ το κι άλλο.
4. Μην ξεχνάς τα λαχανικά σου

Πιθανότατα η φράση “Φάε τη σαλάτα σου” να είναι χαραγμένη στο μυαλό σου όπως ισχύει για κάθε παιδί από τη μαμά του. Αν υπάκουσες τη συμβουλή της καλοπροαίρετης μαμάς μπορείς να προχωρήσεις αμέσως στην επόμενη σελίδα. Και επειδή δεν την άκουγες καθόλου, μείνε εδώ και διάβασε για το τι έχανες τόσο καιρό που δεν έτρωγες λαχανικά. Μην ανησυχείς όμως, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις κάτι αν πραγματικά το θέλεις.

Τα λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά μεταξύ άλλων θρεπτικών στοιχείων. Το σώμα σου τα χρειάζεται για να καταπολεμήσει και να αποβάλλει τις τοξίνες που υπάρχουν μέσα σου και προκαλούν χάος στα μαλλιά και το δέρμα σου. Πριν αρχίσεις να παραπονιέσαι και να λες ότι προσέχεις να αποβάλλεις τις τοξίνες, τρως όσο πιο υγιεινά μπορείς κλπ. μάθε ότι δεν τις αποφεύγεις με τίποτα εφόσον ακόμα και το απλό, καθημερινό άγχος φροντίζει να στις ξαναφέρνει χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Εκτός από τον οργανισμό σου, τα λαχανικά κάνουν πολύ καλή δουλειά και όσον αφορά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών σου. Αρκετά λαχανικά όπως τα καρότα, η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα έχουν υψηλά Β Καροτίνη που σε προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι αυτή η ουσία που χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν τα αντηλιακά. Η βιταμίνη C είναι επίσης μια βιταμίνη πολύ βασική που μας βοηθά να παράγουμε κολλαγόνο ενώ παράλληλα λειτουργεί και από μόνη της σαν αντιοξειδωτικό. Έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν ότι διατροφές πλούσιες σε βιταμίνη C έχουν άμεση σχέση με καλή γήρανση του δέρματος. Κάποια λαχανικά που περιέχουν υψηλό ποσοστό αυτής της βιταμίνης είναι το μπρόκολο και οι πιπεριές.


5. Φάε τα φρούτα σου

Αυτή η συμβουλή θα μπορούσε ενδεχομένως να βρίσκεται στην ίδια σελίδα με τα λαχανικά. Η κατανάλωση φρούτων είναι εξίσου σημαντική με την κατανάλωση λαχανικών και για να είμαι ειλικρινής, ο λόγος είναι πάνω κάτω ο ίδιος. Παρόλα αυτά, είναι σωστό να συμπεριληφθεί ξεχωριστά σε αυτή τη λίστα απλά για να τονιστεί η σημαντικότητα των φρούτων.

Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C σε πλούσιες ποσότητες ενώ παράλληλα περιέχουν και πολύ νερό. Τα φρούτα όσο μεγαλώνουν έχουν μεγάλη ανάγκη το νερό επομένως είναι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτό. Και ήδη μιλήσαμε για το νερό και το πως το να ενυδατώνουμε το σώμα μας βοηθάει να κρύβουμε χρόνια από πάνω μας.

Εάν δεν είσαι και πολύ φαν των φρούτων πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά, που έχουν δροσερή, μοναδική αλλά ήπια γεύση όπως είναι το ρόδι, το καρπούζι, οι τομάτες, τα μύρτιλα και τα πορτοκάλια. Όλα αυτά είναι γεμάτα βιταμίνη C και νερό! Αν δε θέλεις να ξεκινήσεις έτσι στα ξαφνικά τα φρούτα και προτιμάς να τρως παγωτά και σοκολατένιες πάστες μεταξύ δυο γευμάτων, τότε μπορείς να δοκιμάσεις κάτι άλλο. Ξεκίνα να αντικαθιστάς μερικά γλυκά που τρως με φρούτα. Σιγά σιγά και ίσως ταιριάζοντας τις γεύσεις για να μη σου λείπει η ζάχαρη. Το δέρμα σου θα γίνει πιο αστραφτερό – η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση ενώ να τρως τροφές που είναι από φυσικού τους γλυκές μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις ρυτίδες λόγω των οξέων που περιέχουν.

6. Κάνε διαλογισμό

Δεν υπάρχει κάτι πιο τοξικό στη ζωή, κάτι που να σε χαλάει περισσότερο τη διάθεση από το άγχος. Το να είσαι αγχώδης επηρεάζει την υγεία σου με περισσότερους τρόπους από όσους μπορείς να φανταστείς. Σε ακραίες περιπτώσεις, άνθρωποι έχουν πάθει καρκίνο από το πολύ άγχος που είχαν στη ζωή τους. Στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, το άγχος οδηγεί σε κακοδιατηρημένο δέρμα και γκρίζα ή άσπρα μαλλιά. Θα μπορούσες και να ζήσεις με αυτό αλλά για να λέμε και την αλήθεια αυτά τα χαρακτηριστικά σου δίνουν ένα πιο γερασμένο λουκ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Και δεν μπορείς να κάνεις και κάτι για αυτό.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις να βρεις τρόπους να ελέγξεις το άγχος στη ζωή σου και να το αποβάλεις από το σώμα σου. Υπάρχει πάρα πολλοί τρόποι για να καταφέρει κανείς να το κάνει αυτό. Ωστόσο, ελάχιστα άτομα έχουν δοκιμάσει το διαλογισμό απλά επειδή είναι κάτι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Ε και? Βασικά αυτό έπρεπε να τους ενθουσιάζει περισσότερο παρά να τους αποτρέπει.

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που μετράει πολλά χρόνια πίσω και εξυπηρετεί το σκοπό του να βιώνεις τη στιγμή και να σκέφτεσαι μόνο τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις. Απομονώνεις τον εαυτό σου από τον εξωτερικό κόσμο ενώ παράλληλα γίνεσαι ένα με αυτόν και κάνεις τις λεγόμενες “χαρούμενες σκέψεις”, μπαίνοντας σε μια πνευματική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει ούτε άγχος ούτε ανησυχίες. Αν αυτά που μόλις διάβασες σου φαίνονται μεν ενδιαφέροντα αλλά δεν βγάζουν κανένα νόημα είμαστε σε καλό δρόμο. Δοκίμασε το διαλογισμό και δε χάσεις!


7. Διάβασε βιβλία

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η εξωτερική μας εμφάνιση είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, όχι μόνο των προφανών. Η διαδικασία γήρανσης, τα γονίδια και η δερματική φροντίδα παίζουν πράγματι πολύ σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, ένας ακόμα σημαντικός λόγος που τα κάποια άτομα φαίνονται και νιώθουν νέα, ενώ δεν είναι μικρά ηλικιακά, είναι εξαιτίας της κατάστασης της ψυχολογικής και πνευματικής υγείας τους. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να φροντίσεις την πνευματική σου υγεία από το να χάνεσαι στη μαγεία ενός βιβλίου.

Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς που εμείς πρέπει να εξασκούμε συνεχώς. Ο τρόπος που σκέφτεσαι και επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες που λαμβάνεις σε κάνει ουσιαστικά αυτό που πραγματικά είσαι. Αν δε θεωρείς τον εαυτό σου βιβλιοφάγο, δηλαδή δεν είναι το καλύτερό σου να διαβάζεις, η συμβουλή είναι να ξεκινήσεις αντικαθιστώντας κάποιο από το χρόνο που περνάς μπροστά στην τηλεόραση με ελαφρύ διάβασμα. Σκέψου το αγαπημένο σου θέμα ή λογοτεχνικό είδος, πιάσε το αντίστοιχο βιβλίο και ξεκίνα να το διαβάζεις αργά αλλά σταθερά.

Μην υποτιμάς τη σημασία της πνευματικής υγείας. Δεν αφορά μόνο στο πως φαίνεσαι αλλά και στη γενικότερη κατάστασή σου. Μια έρευνα από το Yale σχετικά με τη σχέση της ανάγνωσης βιβλίων και της μακροζωίας βρήκε ότι τα άτομα άνω των 50 που διαβάζουν μέχρι και 3.5 ώρες τη βδομάδα είναι 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν στα επόμενα 12 χρόνια. Και αυτοί που διαβάζουν ακόμα περισσότερο αυξάνουν το ποσοστό στο 23%.

8. Δείξε ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι το συναίσθημα που εκφράζει την εκτίμησή μας για αυτά που έχουμε – αντιθέτως, ας πούμε, η καταναλωτική λογική δίνει έμφαση σε αυτά που κάποιος χρειάζεται ή νομίζει ότι χρειάζεται. Η βαθιά ευγνωμοσύνη δεν πηγάζει από ένα “ευχαριστώ” με μισή καρδιά. Αντιθέτως, έρχεται από μέσα μας και με έναν πιο ουσιώδη τρόπο. Η αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας κάνει τους περισσότερους από εμάς να σκεφτόμαστε πως είμαστε σε μια δύσκολη θέση και πάντα να νιώθουμε ότι κάτι λείπει.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι όταν η ψυχολογική ζυγαριά γέρνει προς την αρνητική μεριά είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να πάρουμε το χρόνο μας και να σκεφτούμε. Να σκεφτούμε όλα αυτά τα πράγματα που έχουμε πετύχει, όλα τα άτομα που αγαπάμε και μας αγαπάνε. Σκέψου ότι όσο εσύ κάθεσαι στο λάπτοπ σου, πίνεις το καφεδάκι σου και διαβάζεις αυτό το άρθρο στην άνεση του σπιτιού σου υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν ένα μέρος να κοιμηθούν.

Γενικά, το να έχεις μια θετικά στάση στη ζωή σου σε κάνει να κυνηγάς όλα εκείνα τα βασικά συστατικά που αναδεικνύουν τον νεαρό εαυτό σου. Νιώθεις ικανοποίηση με ό,τι έχεις ήδη και η λογική περνά από το να αντιμετωπίζεις τα πάντα ως προβλήματα που θέλουν λύση σε θέληση για αυτοβελτίωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών που νιώθουν ευγνώμονες φαίνεται πως κάνουν πιο υγιεινή διατροφή, κάνουν περισσότερη γυμναστική και κοιμούνται καλύτερα. Όλα αυτά τα πράγματα, όπως είπαμε νωρίτερα, είναι παράγοντες-κλειδιά που επωφελούν την εμφάνιση και τα συναισθήματά σου.


Πηγή: flashposts.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια