Για όλους εκείνους, που έχουν χάσει το νόημα και την ουσία της ΖΩΗΣ, μιαν ιστορία!

Για όλους εκείνους, που έχουν χάσει το νόημα και την ουσία της ΖΩΗΣ, μιαν ιστορία!




Ου το ζην περί πλείστου ποιητέον, αλλά το ευ ζην.
          Αυτό που αξίζει δεν είναι να ζεις για να αποκτήσεις περισσότερα αλλά να ζεις καλά.
Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος  (Κριτίας)
Για όλους εκείνους, που έχουν χάσει το νόημα και την ουσία της ΖΩΗΣ, μιαν ιστορία!

Ένα σκάφος αγκυροβολήθηκε σε ένα μικρό ελληνικό χωριό. Ένας Αμερικανός τουρίστας συμπλήρωσε τον Έλληνα ψαρά για την ποιότητα των ψαριών του και ρώτησε πόσο καιρό τον πήρε για να τα πιάσει.
«Όχι πολύ καιρό», απάντησε ο Έλληνας.
«Τότε, γιατί δεν μένεις περισσότερο και πιάσεις περισσότερο;» ρώτησε ο Αμερικανός.
Ο Έλληνας εξήγησε ότι τα μικρά του αλιεύματα ήταν επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες του και εκείνες της οικογένειάς του.
Ο Αμερικανός ρώτησε: «Τι κάνεις με τον υπόλοιπο χρόνο σου;»
«Κοιμάμαι αργά, ψαρεύω λίγο, παίζω με τα παιδιά μου και παίρνω μια σιέστα με τη γυναίκα μου. Τα βράδια πηγαίνω στο χωριό για να δω τους φίλους μου, να χορέψω λίγο, να παίξω το μπουζούκι και να τραγουδώ μερικά τραγούδια. Έχω μια πλήρη ζωή.

Ο Αμερικανός διέκοψε: «Έχω ένα MBA από το Χάρβαρντ και μπορώ να σας βοηθήσω. Θα πρέπει να αρχίσετε με την αλιεία περισσότερο κάθε μέρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να πουλήσετε τα επιπλέον ψάρια που αλιεύετε. Με τα έσοδα μπορείτε να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο σκάφος. Με τα επιπλέον χρήματα που θα φέρει το μεγαλύτερο σκάφος, μπορείτε να αγοράσετε ένα δεύτερο και ένα τρίτο και ούτω καθεξής μέχρι να έχετε ένα ολόκληρο στόλο μηχανότρατων. Αντί να πουλάτε τα ψάρια σας σε έναν μεσάζοντα, μπορείτε να διαπραγματευτείτε απευθείας με τα εργοστάσια επεξεργασίας και ίσως ακόμη και να ανοίξετε το δικό σας φυτό. Στη συνέχεια, μπορείτε να φύγετε από αυτό το μικρό χωριό και να μετακομίσετε στην Αθήνα, το Λος Άντζελες ή ακόμα και στη Νέα Υόρκη! Από εκεί μπορείτε να κατευθύνετε την τεράστια επιχείρησή σας ».
«Πόσο καιρό θα έπαιρνε;» ρώτησε τους Έλληνες.
«Είκοσι, ίσως είκοσι πέντε χρόνια», απάντησε ο Αμερικανός.
"Και μετά από αυτό?"
"Επειτα? Τότε γίνε πραγματικά ενδιαφέρον », απάντησε ο Αμερικανός, γελώντας. Όταν η επιχείρησή σας παίρνει πραγματικά μεγάλη, μπορείτε να ξεκινήσετε την πώληση μετοχών και να κάνετε εκατομμύρια! »
«Εκατομμύρια; Πραγματικά? Και μετά από αυτό?"
«Μετά από αυτό θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε, να ζήσετε σε ένα μικρό χωριό κοντά στην ακτή, να κοιμηθείτε αργά, να παίξετε με τα εγγόνια σας, να πιάσετε μερικά ψάρια, να πάρετε μια σιέστα με τη γυναίκα σας και να περάσετε τα βράδια σας τραγουδώντας, χορεύοντας και παίζοντας μπουζούκι με τους φίλους σου ».

Χωρίς σχόλια …







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια