Οι καλύτερες Πασχαλινές Συνταγές!

Οι καλύτερες Πασχαλινές Συνταγές!





ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
- 7 κούπες αλεύρι κίτρινο (δυνατό)
- 1 κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο
- 2 κουτάλια της σούπας μαστίχα
- 2 φακελάκια μαγιά σκόνη
- 1 κουτάλι της σούπας αλάτι
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα γάλα
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 4 αυγά
- 2 κρόκους αυγών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα γουδί ή στο μούλτι ρίχνουμε την μαστίχα και την κάνουμε σκόνη (προσοχή να είναι όλα απόλυτα στεγνά). Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, την κοπανισμένη μαστίχα, τη μαγιά και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια τοποθετούμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε για 10 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας εάν χρειαστεί λίγο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια εύπλαστη αλλά όχι αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ με μια κουβέρτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Αφού γίνει αυτό παίρνουμε το ένα τέταρτο από τη ζύμη και με το χέρι μας το πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για την υπόλοιπη ζύμη. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Τα αλείφουμε με τον κρόκο των δύο αυγών χρησιμοποιώντας ένα κομματάκι βαμβάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
           

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
- 7 κούπες αλεύρι
- 1 κούπα βούτυρο φρέσκο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κούπα γάλα
- 6 βανίλιες
- 2 κουταλιές αμμωνία
- 1-2 κρόκους αυγών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε σιγά - σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, το αλεύρι και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε αρκετά το γάλα (όχι να κάψει) και το βάζουμε σε ένα μικρό μπωλάκι. Το κρατάμε πάνω από τη ζύμη και προσθέτουμε την αμμωνία. Ανακατεύουμε αφήνοντας τον αφρό που δημιουργείται να πέσει μέσα στη ζύμη και στη συνέχεια το αδειάζουμε όλο μέσα της. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο (γιατί έτσι πλάθονται πιο εύκολα τα κουλουράκια). Μετά πλάθουμε τα κουλουράκια και τα στρώνουμε σε απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με τον κρόκο ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 λεπτά.
           

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
- 4 μαρούλια μεγάλα
- 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- Mισή ή μία κούπα ρύζι καρολίνα
- 1 συκωταριά
- λίγο φρέσκο βούτυρο ή λάδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
- 1-2 αυγά
- 1 λεμόνι
- Aλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τη συκωταριά. Βάζουμε 6 ποτήρια νερό μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα να ζεματιστεί η συκωταριά. Βγάζουμε τη συκωταριά σε πιάτο και την ψιλοκόβουμε. (Έτσι κόβεται πολύ πιο εύκολα και σε πιο μικρά κομμάτια). Ψιλοκόβουμε κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα μαρούλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια τα κρεμμυδάκια τον άνηθο το βούτυρο, τη συκωταριά και το νερό που μέσα του είχαμε ζεματίσει τη συκωταριά. Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι, το μαρούλι και το αλατοπίπερο. Όταν ετοιμαστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Το αυγολέμονο γίνεται ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το χυμό ενός λεμονιού και το ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ (αυτό θα κάνει το αυγολέμονό μας να μην «κόψει»). Ρίχνουμε και χτυπάμε καλά μέσα στο μείγμα μας τα ένα ή δύο αυγά. Προσθέτουμε σιγά - σιγά αρκετή ποσότητα από το ζουμί της μαγειρίτσας μας, ανακατεύοντας διαρκώς το αυγολέμονο.
Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά.

Μπορείτε εκτός από μαρούλια να βάλετε και άλλα χόρτα όπως, αντίδια, ραδίκια κ.α. Επίσης μπορείτε να μην βάλετε ρύζι αλλά να έχετε υπ' όψιν σας ότι θα χρειαστείτε λιγότερο νερό.
           

ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ
- 3 - 4 μεγάλες αντεριές
- 2 συκωταριές
- Γλυκάδια (όσα θέλουμε)
- 2 κρεμμύδια
- 3 λεμόνια
- Αλάτι και πιπέρι
- Κύμινο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχήν πρέπει να καθαρίσουμε καλά τις αντεριές. Με ένα ξυλαράκι (μολύβι, κομμάτι από καλαμιά κτλ) ή χοντρό βελονάκι θα γυρίσουμε τα έντερα έτσι ώστε να βγεί το μέσα, έξω. Αυτό γίνεται ως εξής. Διπλώνουμε λίγο την μία άκρη του εντέρου και με το ξυλάκι την σπρώχνουμε στο εσωτερικό του. Κρατώντας με το δεξί χέρι το ξυλάκι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του χεριού αυτού, μαζεύουμε στο ξύλο αρκετό έντερο. Με το αριστερό χέρι, βοηθάμε το έντερο να μαζεύεται στο ξυλάκι, προσέχοντας μην το τρυπήσουμε. Όταν μαζευτεί αρκετό, το αφήνουμε να «πέσει» σε ένα μπωλάκι που έχουμε μέσα του άφθονο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσει όλο το έντερο ανάποδα. Αν κάπου το έντερο τρυπήσει, το κόβουμε εκεί. Όταν έχει περάσει το ξύλο μέσα από το έντερο, τραβάμε πολύ προσεκτικά το έντερο έτσι ώστε να γυρίσει το μέσα - έξω. Όταν γυρίσουμε τις αντεριές, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε νερό και τον χυμό από τα τρία λεμόνια. Έτσι τα έντερα ασπρίζουν και σφίγγουν και έτσι θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα. Κόβουμε την συκωταριά και τα γλυκάδια σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τα γλυκάδια και την κομμένη συκωταριά και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά. Παίρνουμε τη σούβλα και περνάμε σε αυτήν εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών που πάνω τους έχουν κολλήσει κομματάκια από το κρεμμύδι. Τέλος τυλίγουμε τις αντεριές μία μία γύρω από το κοκορέτσι ως εξής. Δένουμε ένα κόμπο με την άκρη της αντεριάς στην αρχή του κοκορετσιού. Γυρνώντας τη σούβλα τυλίγουμε το άντερο όπως τον σπάγκο στην καλούμπα. Όταν τελειώσει το άντερο στερεώνουμε καλά με κόμπο την άκρη του στην αρχή του επομένου και συνεχίζουμε μέχρι τέλος. Την τελευταία άκρη την στερεώνουμε περνώντας την κάτω από μια δυό στρώσεις εντέρων. Το κοκορέτσι το ετοιμάζουμε πάντα από το πρωί της προηγούμενης ημέρας και το φυλάμε στη σούβλα όρθιο, να στάζει μέσα σε ταψί και προσέχοντας να μην πλησιάσουν μύγες.
Το πιο σωστό ψήσιμο για το κοκορέτσι είναι το εξής: Στην αρχή του ψησίματος, γυρνάμε τη σούβλα γρήγορα και όταν αρχίσει να αφρίζει την γυρνάμε αργά.




Πηγή περιεχομένου: matia.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια