Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες σήμερα, ενημερώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες σήμερα, ενημερώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

 

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα δώσει το παρών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Των εργασιών του Συμβουλίου θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια (Sviatlana Tsikhanouskaya), με θέματα στην ατζέντα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (όπου στην αρχή της συζήτησης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα) και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο γεύμα εργασίας θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Ακολούθως, στο Συμβούλιο, υπό το λήμμα «τρέχουσες υποθέσεις», οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στον Λίβανο, το Ιράν, ενώ ο υπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει για τη διαδικασία αποστολής παρατηρητών στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, τα πεπραγμένα σχετικά με την 27η Διάσκεψη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27), καθώς και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Ε.Ε. - CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños - Κοινότητα Χωρών Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής) που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες, στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Κατσανιώτης στην Αίγυπτο

Επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από σήμερα 14/11 έως τις 17 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για θέματα Διασποράς.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι τρεις χώρες τον Οκτώβριο του 2021.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσανιώτης θα συζητήσει με την Αιγύπτια ομόλογό του, υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων Σόχα Γκέντι (Soha Gendy) και με τον Κύπριο επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου, τη συνέχιση του προγράμματος «Νόστος» και την περαιτέρω ενθάρρυνση πρωτοβουλιών με οργανώσεις Διασποράς των τριών χωρών, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Νότιο Αφρική, την Γαλλία κ.ά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο. Επίσης, τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια θα έχει σειρά επαφών με φορείς της ομογένειας. Τέλος, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κυβερνήτη Νοτίου Σινά.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια