Στάχτη όλη η Ελλάδα: Ξεσπούν διαρκώς νέα μέτωπα, ανεξέλεγκτη η φωτιά – Κάηκαν 26 μετανάστες – Εμφανίστηκε ο… Μητσοτάκης!!!

Στάχτη όλη η Ελλάδα: Ξεσπούν διαρκώς νέα μέτωπα, ανεξέλεγκτη η φωτιά – Κάηκαν 26 μετανάστες – Εμφανίστηκε ο… Μητσοτάκης!!!

  


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη… φιλοξενία των ηγετών από τα δυτικά Βαλκάνια αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί και με την τραγωδία που διαδραματίζεται στη δική του χώρα

Δυστυχώς αποτύχαμε… 
Για ακόμη μια ημέρα η χώρα ζει δραματικές ώρες με τις φωτιές να έχουν προκαλέσει ένα «μαύρο» καλοκαίρι, το χειρότερο ίσως στην ιστορία της Ελλάδας με νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες καμένες εκτάσεις, περιουσίες και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα.
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα από εχθές 21/08, με πολλαπλά μέτωπα φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, τη Φυλή, Ροδόπη, Αρκαδία, Χαλκιδική και άλλες περιοχές.
Την ίδια ώρα, τραγωδία σημειώθηκε και σήμερα στον Έβρο όπου εντοπίστηκαν νεκροί 26 συνολικά μετανάστες, οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί.

Αναλυτικά τα πύρινα μέτωπα:

Δραματικές ώρες στη Φυλή

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Φυλή. Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έδωσε εντολή εκκένωσης των Άνω Λιοσίων και των οικισμών Γεννηματά και Κανάλας. Νωρίτερα, είχε δοθεί μήνυμα εκκένωσης και του οικισμού Πανόραμα. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς. Αυτή την ώρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα μετέβη στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μετά από τη… φιλοξενία των ηγετών από τα δυτικά Βαλκάνια αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί και με την τραγωδία που διαδραματίζεται στη δική του χώρα.
Ειδικότερα, η φωτιά στη Φυλή, εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθιστούν δύσκολο το έργο των δυνάμεων.
Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΛΑΣ για να συνδράμουν στην απομάκρυνση όσων βρίσκονταν μέσα στην Μονή Κλειστών.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 κοντά στη Μονή Κλειστών και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Κύκλωσε τη Μονή Κλειστών, όπου μέσα βρίσκονται μοναχές.
Στελέχη της ΕΜΑΚ έφτασαν στο μοναστήρι για να τις απομακρύνουν. Διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ίδιες και το μοναστήρι. Θα επιχειρηθεί η μεταφορά των μοναχών προς τα Δερβενοχώρια.

F4JR81CXwAAEDOH.jpg

Διακοπή ρεύματος στα Άνω Λιόσια λόγω της φωτιάς

Διακοπή ρεύματος καταγράφεται σε περιοχές των Άνω Λιοσίων, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στη Φυλή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων των Άνω Λιοσίων, η περιοχή εμφανίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης εδώ και αρκετές ώρες.

F4JOYO6aAAAJsXt.jpg

Εκρήξεις στον Ασπροπύργο – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Εκρήξεις σημειώθηκαν σε εργοστάσιο που έχει παραδοθεί στις φλόγες, στην βιομηχανική ζώνη του Ασπροπύργου καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή.
Μαύροι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή ενώ απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα τα των σπιτιών τους καθώς καίγονται λάστιχα δημιουργώντας ιδιαίτερα αποπνικτικές συνθήκες.
Στις φλόγες παραδόθηκαν τέσσερις αποθήκες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίο
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, κάηκαν εγκαταστάσεις εταιρείας στην περιοχή Λάκα Κάτσαρη, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν εργαζόμενοι καθώς το κτίριο είχε ήδη εκκενωθεί.
Νέο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.
Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα . Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
explode.jpg.webp

Έβρος: Νεκροί 26 μετανάστες – Κάηκαν ζωντανοί 

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας που εντόπισαν 18 απανθρακωμένες σορούς σε παράπηγμα σε περιοχή του Άβαντα, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως δεύτερη ομάδα αποτελούμενοι από 8 μετανάστες εντοπίστηκαν επίσης απανθρακωμένοι κοντά στη Λευκίμμη. Έτσι, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 26.
Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, είχε εντοπιστεί η σορός ενός ακόμα μετανάστη, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πέθανε από ασφυξία λόγω των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά που έκαιγε στο δάσος της Δαδιάς.
Λίγο πριν τις 15:00, ο Γιάννης Αρτοποιός, με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε την τραγική είδηση. Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δοθούν από την πυροσβεστική υπηρεσία που θα καταδεικνύουν το πώς οι μετανάστες αυτοί κατέληξαν στο παράπηγμα με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί.
Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής συνεχίζονται.

Μεταφέρουν πυρομαχικά από στρατόπεδα σε ασφαλή σημεία

Μεγάλη κινητοποίηση του στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει εδώ και τέσσερις ημέρες.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης (22/8), ο στρατός ξεκίνησε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Νέο μήνυμα από το 112 – Εκκενώνονται ακόμα 4 οικισμοί

Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου εστάλη εκ νέου μήνυμα του 112 για εκκένωση άλλων τεσσάρων οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία οι οποίοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Η εντολή είναι να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη.
Συνολικά σήμερα στην περιοχή έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί.
fyli-fotia-pyrkagia-1024x680.jpg

Έκλεισε και πάλι η Εγνατία Οδός

Στο μεταξύ, σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης, έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η Τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.
220823_dasia_inside1.jpg

Οι καπνοί από τις φωτιές κάλυψαν 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Ασύλληπτη η εικόνα με τον καπνό που καλύπτει τη χώρα από τις φωτιές που καίνε ανεξέλεκτες την Τρίτη (22/8). Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo:
Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και αυτή την ώρα (Τρίτη 22/08/2023 09:45), με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.
kapnos_fotia_meteo_22_8.webp
Φωτιά στη Βοιωτία: Εκκενώνονται 9 περιοχές προς Κυριάκι 

Εκκενώνονται 9 περιοχές στη Βοιωτία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.
Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών Άγιο_Αθανάσιο, Καρυώτι, Καρέικα, Ρεβυθαίικα, Μιχέικα, Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα καλούνται να απομακρυνθούν προς Κυριάκι.

Πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων – Δυσκολεύουν την κατάσταση οι ισχυροί άνεμοι

Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.
Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από τα Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.
Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.
Το παρήγορο είναι ότι εκεί που περνούν οι φλόγες δεν υπάρχουν οικισμοί και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο όμως τέτοιες περιοχές υπάρχουν προς την θάλασσα, όπου οι επίγειες δυνάμεις έχουν χαράξει μία τελευταία ζώνη άμυνας.
Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί.
Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όμως το ανάγλυφο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν και να προσεγγίσουν τις φλόγες.
Ακόμη, στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά οι αναζωπυρώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, μέσα σε ελαιώνες και πευκόφυτη περιοχή και κατά περιόδους δημιουργούν μέτωπα τα οποία κινούνται απειλητικά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λιβαδειάς Γιάννη Ταγκαλέγκα, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατάσταση παραμένει εφιαλτική. Οι αναζωπυρώσεις μαζί με τους ισχυρούς ανέμους δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, αλλά δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να σταματήσουμε την καταστροφή».
Πριν λίγο, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι το ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Πρόδρομο και την παραλία Σαραντίου όπου είχε διακοπεί η συγκοινωνία, αποκαταστάθηκε πλήρως, αφού έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος από την περιοχή.

SOS για νέες φωτιές την Τετάρτη 23/8: Συναγερμός σε 6 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τετάρτη (23/8) για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Λογοτεχνικό περιβόλι!

 Πηγή: bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια