Οι ΗΠΑ επέστρεψαν εκατοντάδες κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία!

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν εκατοντάδες κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία!

 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν περισσότερα από 250 αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία, τα οποία ανακαλύφθηκε ότι είχαν κλαπεί.

Συγκεκριμένα, το τμήμα της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με αδικήματα που αφορούν την τέχνη διαπίστωσε ότι τα εν λόγω αρχαία αντικείμενα είχαν κλαπεί και στη συνέχεια πωληθεί σε αμερικανικά μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες τη δεκαετία του 1990.

Μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων περιλαμβάνονται αγγεία, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά, ορισμένα ηλικίας έως και 3.000 ετών.

Το παλαιότερο αντικείμενο χρονολογείται από την εποχή των Βιλλανοβίκων (1000 – 750 π.Χ.), ενώ άλλα αντικείμενα προέρχονται από τον πολιτισμό των Ετρούσκων (800 – 200 π.Χ.), τη Μεγάλη Ελλάδα και την αυτοκρατορική Ρώμη (27 π.Χ. – 476 μ.Χ.).ΗΠΑ Ιταλία κλεμμένα αντικείμενα

Τα περισσότερα αρχαία αντικείμενα είχαν κλαπεί τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια πουλήθηκαν σε πολλούς εμπόρους. Μάλιστα, ορισμένα είχαν δοθεί στη συλλογή Menil, σε ένα μουσείο στο Χιούστον του Τέξας.

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι τα αντικείμενα έχουν εκτεθεί στη συλλογή Menil, αλλά εκπρόσωπος του μουσείου το διέψευσε και δήλωσε ότι δεν αποτέλεσαν ποτέ μέρος της συλλογής. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα αντικείμενα προσφέρθηκαν στο μουσείο ως δώρο.

Πάντως, το ιταλικό υπουργείο δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης της συλλογής επέστρεψε «αυθόρμητα» τα αντικείμενα αφού η αστυνομία διαπίστωσε ότι προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: bestnews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια